Valentin Tănase – Omagiu lui Leonardo de Vinci – Omul vitruvian

0
2023

Valentin Tănase – Omagiu lui Leonardo de Vinci – Omul vitruvian

Cel mai celebru desen al lui Leonardo da Vinci, “Il uomo universale della Rinascita”, este așa numitul “Om vitruvian”, care reprezintă un bărbat încadrat într-un cerc și într-un pătrat, în două poziții suprapuse. Lucrarea este o interpretare personală a proporțiilor corpului omenesc, așa cum au fost enunțate în cartea a lll-a a tratatului de arhitectură al lui Vitruvius, inginer și arhitect antic roman din epoca lui Augustus; de aici și numele sub care e cunoscută. Este un desen cu penița pe hârtie, din anul 1490, cu dimensiunile de 34,4 X 24,5 cm, puțin mai mare decât o coală A4. Unii au văzut în chipul bărbatului din desen un autoportret de maturitate, ipoteză verosimilă, dacă îl comparăm cu autoportretul de bătânețe.

Și alți artiști, pasionați de geometrie și proporții, au abordat tema “Omului vitruvian”, înscris în cerc și pătrat, dar opera lui Leonardo este de departe cea mai remarcabilă. Cu timpul, desenul leonardesc a devenit o adevărată alegorie a dimensiunii umane, a omului văzut ca microcosmos, parte integrantă prin toate coordonatele sale din “Marele Univers”. Imagine iconică a civilizației umane, “Omul Vitruvian” a fost reprodus deseori în toate mediile vizuale și a fost reluat în nenumărate interpretări și stilizări personale de numeroși artiști contemporani.

Ca un modest omagiu adus marelui Leonardo, am propus și eu câteva interpretări ale subiectului. Unele dintre lucrări au fost prezente în expoziția internațională “Om-Natură-Tehnică” de la Hanovra, Germania din anul 2000, iar celelalte sunt încercări personale de a încadra și “Eternul Feminin” în sistemul de proporții leonardesc și vitruvian.

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 11.02.2021.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply