Dorin Popescu – La porțile Europei

0
1120

Dorin Popescu: Vă propun mai jos o sinteză privind evoluțiile recente și situația actuală a crizei refugiaților de la granițele turco-elene.

Europa riscă să se confrunte cu un nou val de imigranți, în contextul escaladării tensiunilor în provincia Idlib/Siria și deciziei președintelui Turciei, Recep Erdoğan, de a suspenda acordul cu UE privind controlul frontierelor (decizie adoptată la 28 februarie a.c.).

Potrivit ministrului turc de interne, Süleyman Soylu, cca 140.000 de refugiați sirieni se află în zona orașului turc Edirne, în imediata vecinătate a granițelor cu Grecia și Bulgaria (statistica a fost prezentată pentru ora 09.55). În primele zile, oficialul turc declarase pe twitter că peste 67.000 de refugiați sirieni (ulterior 100.000) ar fi trecut deja granițele Turciei cu UE, însă, ulterior, acesta și-a nuanțat declarațiile, prezentând statistici ale refugiaților sosiți în preajma granițelor cu intenția de a le trece.

Analiștii europeni apreciază că aceste statistici au scopul de a induce în eroare, generând în mod deliberat confuzii între numărul refugiaților sosiți în regiune și cel al refugiaților care au efectuat deja treceri ale granițelor UE, cu scopul propagandistic de a crea presiune suplimentară asupra oficialilor europeni, alimentând și supralicitând gravitatea situației. Pe de altă parte, situația în zona frontierei turco-grecești se menține alarmantă. Ankara acuză autoritățile grecești de utilizarea armelor de foc împotriva refugiaților care încearcă să treacă fraudulos granițele cu Grecia. Oficialii greci resping aceste acuze.

Au apărut primele victime. Au decedat deja doi refugiați. Președintele turc a refuzat să se întâlnească cu premierul Greciei din cauza refugiaților decedați în regiune, acuzând Grecia de moartea acestora. Liderii Uniunii Europene au cerut Turciei să revină la aplicarea Acordului de migrație. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a sugerat că Turcia ar fi încălcat prevederile art. 3 ale acestui Acord, care stipulează că Turcia va adopta toate măsurile necesare pentru a preveni apariția unor noi culoare terestre și maritime ale imigranților UE. Comisia cere Turciei implementarea integrală a Acordului menționat.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei a declarat că 3,2 miliarde de euro din cele șase miliarde de euro planificate pentru ajutoarele refugiaților adăpostiți în Turcia au fost plătite deja până acum, dintr-o alocare totală convenită de 4,7 miliarde de euro. El a explicat că plățile au fost efectuate după verificarea activităților desfășurate la fața locului. Purtătorul de cuvânt a menționat din nou că aceste sume nu sunt destinate autorităților turce, ci persoanelor care se refugiază de pe câmpul de luptă.Potrivit lui Erdoğan, UE aplică un dublu standard refuzând să acorde bani Turciei, desi Turcia ar fi cheltuit peste 40 miliarde de dolari pentru îngrijirea refugiaților, migranților sirieni și solicitanților de azil. Turcia găzduiește în prezent cca 3,7 milioane de refugiați sirieni, migranți din Africa și Afganistan, pe care, după semnarea înțelegerii din 2016 cu UE, nu i-a mai lăsat să plece spre Europa.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Dialogul dintre Turcia și UE se menține la cel mai înalt nivel. În perioada 3-4 martie a.c., Înaltul reprezentant al Comisiei Europene pentru politică externă și securitate Joseph Barrell și împuternicitul pentru managementul crizelor Janez Lenarcic efectuează o vizită la Ankara.Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat astăzi la frontiera greco-turcă împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu președintele Parlamentului European, David Sassoli. Ursula von der Leyen se va întâlni și cu prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis.Agenția Frontex de protecție a granițelor externe ale UE se află în alertă maximă și a răspuns solicitării oficiale de sprijin a autorităților de la Atena. Directorul executiv al Frontex, Fabrice Leggeri, a anunțat că a acceptat lansarea unei intervenții rapide la frontiere, la solicitarea Greciei. Frontex a deplasat în zonă efective suplimentare și echipament tehnic, la solicitarea premierului grec Kyriakos Mitsotakis. Nivelul de alertă Frontex pentru toate frontierele cu Turcia este ridicat.

Președintele turc Recep Erdoğan a avut o întâlnire cu premierul bulgar Boiko Borisov în seara zilei de 2 martie a.c., la Ankara. Bulgaria a propus deschiderea unor centre destinate refugiaților în afara teritoriului UE, cu finanțarea Uniunii. Premierul bulgar a propus totodată lui Erdoğan o reuniune trilaterală Turcia-Grecia-Bulgaria, care ar fi urmat a avea loc la Sofia, la 6 martie a.c. Președintele turc a respins această inițiativă, declarând că nu dorește să îl întâlnească pe premierul elen. Într-un discurs televizat, Recep Tayyip Erdogan a acuzat autorităţile greceşti de uciderea a doi migranţi care ar fi încercat să treacă frontiera între Turcia şi Grecia: „Astăzi, militarii greci au ucis doi migranţi şi au rănit unul grav”.

Grecia a anunțat ieri că cca o mie de persoane au reușit să intre pe teritoriul UE, dar că forțele sale ar fi împiedicat, numai în ultimele 24 de ore, alte peste 10.000 de persoane să treacă granița.Presa europeană apreciază că cel puțin 40.000 refugiați se află pe insulele din Marea Egee în așteptarea trecerii frauduloase a granițelor cu Grecia. Ministrul grec al dezvoltării a numit “invazie” situația de la granițele cu Turcia. Guvernul elen a adoptat măsura de a suspenda pentru o lună primirea cererilor de azil. Decizia a fost contestată de către Agenția pentru refugiați a ONU, UNHCR.Au loc numeroase confruntări la granița turco-elenă pentru apărarea și controlul frontierelor cu Turcia.

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a vizitat astăzi mai multe localități și puncte de trecere a frontierei de la granița cu Turcia. Acesta a discutat telefonic cu președintele SUA Donald Trump, care l-a asigurat că SUA recunosc dreptul Greciei de a-și impune legislația privind controlul frontierelor sale. Ministrul de externe al Ungariei, Peter Siarto, a declarat, la finalul unei întâlniri la Belgrad cu ministrul sârb de externe, Jadranka Joksimović, că Ungaria nu va permite intrarea imigranților pe teritoriul său național. Potrivit acestuia, “câteva sute de mii de imigranți sirieni pot fi așteptați a intra în UE în următoarele săptămâni și luni”.

Ministrul de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat la Helsinki că țara sa este gata să participe la rezolvarea situației privind migrația în Europa, dar că Rusia “nu va înceta lupta împotriva teroriștilor în Siria”.

Prof. univ. dr. Dorin Popescu, 3 martie 2020, pe Fb.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply