”Călători pe drumul Culturii” și “Pictori români în Bretania”, evenimente organizate de Biblioteca Municipală și Biblioteca Franceză din Mangalia, de Ziua Culturii Naționale

0
1243

”15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită de Biblioteca Municipală Mangalia printr‑o serie de activități specifice: expoziții și proiecții tematice, workshop de poezie (poezie versus imagine vizuală sau plastică), seară literară. Ineditul sărbătorii va fi reprezentat de acțiunea ”Călători pe drumul Culturii”.

Astfel, vom porni prin oraș, pentru a aduna gândurile cetățenilor despre poetul Mihai Eminescu, la ceas aniversar. Apoi, gândurile așternute pe hârtie vor fi expuse în Bibliotecă, pe un panou, începând cu data de 15 ianuarie și vor poposi acolo până la sfârșitul lunii. Programul zilei se va desfășura astfel:

– ora 11:00 (posibil 11:30) – Activitate cu elevi ai ciclului primar de la Școala Gimnazială Nr.1 Mangalia, însoțiți de doamna învățătoare Maria Cazacu. Copiii vor scrie gânduri despre Eminescu, pe care le vom pune pe panoul deja pregătit. De asemenea, vom recita și vom cânta împreună poezii și cântece pe versurile marelui poet național.

 – ora 15:00 – Activitate cu elevi ai ciclului gimnazial de la Școala Gimnazială Sf. Andrei (Nr.2), însoțiți de doamna profesoară Alina Florica. Vom desfășura împreună recitalul de poezie.

Vom încheia cu o seară literară, unde este invitat publicul larg. Pe toată durata zilei, în Bibliotecă vor fi proiecții și vitrine tematice”. (Liliana Teodorescu).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

BIBLIOTECA FRANCEZA „Arthur Rimbaud” MANGALIA

ZIUA CULTURII NAŢIONALE

Cu  ocazia zilei Culturii Naţionale, miercuri 15 ianuarie 2020, va avea loc o prezentare înspirată de expoziţia virtuală “Pictori români în Bretania”. O călătorie vizuală în epoca respectivă, plăcută, agreabilă, accesibilă tuturor vârstelor, pe parcursul căreia vor fi prezentate  marile opere ale artiștilor români ce au pictat în Bretania intre 1830 și 1930. Activitatea este organizată de Biblioteca Franceză „Arthur Rimbaud”. Invitații vor fi elevii din clasele de franceză şi arte plastice din Mangalia, împreună cu profesorii lor. Prin intermediul acestei prezentări artistice şi istorice, publicul va avea ocazia de a descoperi o imagine completă asupra particularităților spaţiului breton şi a elementelor ce au fascinat de-a lungul timpului pe artiștii români.

Prezentarea se va desfășura miercuri 15 ianuarie, între orele 12.00 şi 13.00, la Liceul Teoretic „Callatis Mangalia”.  

Prezentarea este inspirată de proiectul cultural desfăsurat în 2009, la Muzeul Departamental Breton din Quimper (Franta), întitulat „Pictori români în Bretania” în care au fost expuse şaptezeci şi şapte de lucrări de pictură şi grafică din patrimoniul MNAR, realizate în Bretania de o serie de artişti români si cel din iarna 2009-2010 gazduit de Muzeul Naţional de Artă al României, care a invitat publicul român la o expozitie „Călătorie în Bretania”, pe urmele artiştilor francezi şi români inspiraţi de lumea şi cultura bretonă. 

Vă aşteptăm să împărtăşim împreună acest eveniment de suflet, sentimentele de prietenie şi iubire ce leagă dintotdeauna cele două ţări,  România şi Franţa. (Marine le Jeune, responsabila Bibliotecii Franceze „Arthur Rimbaud” Mangalia).


Mangalia News, 15.01.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply