ȘTIRILE POZITIVE ALE ANULUI 2019. IANUARIE ȘI FEBRUARIE – CRONICA.RO

0
956

ȘTIRILE POZITIVE ALE ANULUI 2019. IANUARIE ȘI FEBRUARIE.

În zile urmatoare, în locul Cronicii de seară, vă prezentăm o parte din știrile pozitive ale anului 2019. Astăzi cele din ianuarie și februarie:

Ianuarie 2019

1. 10 Year Challenge – Worldwide (link):
Procentul celor care trăiau în sărăcie extremă: 18,1% în 2008 —> 8,6% în 2018.
Mortalitatea infantilă: 5,8% în 2008 —> 3,9% în 2018.
Analfabetismul în rândul tinerilor: 11,3% în 2008 —> 8,6% în 2018.
Speranța de viață: 69,8 ani în 2008 —> 72,2 ani în 2018.

2. Numărul deceselor la copiii de până în 5 ani a scăzut cu mai mult de 50%, în ultimele două decenii. (Axios)

3. Germania va închide treptat toate centralele energetice alimentate cu cărbune, până cel târziu în 2038, a anunțat o comisie guvernamentală, care propune acordarea unor ajutoare de până la 40 de miliarde de euro regiunilor afectate de această măsură. (Profit.ro)

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

4. Boeing a anunțat că a testat cu succes prima „mașină” zburătoare electrică autonomă. Vehicolul, care decolează și aterizează vertical, ca un elicopter, are aripi, asemănător unui avion și arătă ca o dronă, are o autonomie de 80 km și ar trebui să rezolve problema traficului în orașele aglomerate. (Bloomberg)

5. Pentru prima oară cercetătorii au creat, din celule stem, vase de sânge umane, reușind implementarea lor cu succes la șoareci. Realizarea este importantă pentru tratarea unor boli ca diabetul. (Link)

6. Dacia a depășit, pentru prima dată în istorie, pragul de 500.000 de autoturisme înmatriculate în Europa, anul trecut, după ce a avansat, față de 2017, cu 12 procente, pe o piață care a crescut discret, cu doar 0,1%. (Profit.ro)

7. Traficul de mărfuri înregistat anul trecut în porturile maritime românești a fost de peste 61 de milioane de tone, fiind al treilea cel mai mare din ultimii 30 de ani. Cele mai importante grupe de mărfuri la care s-au înregistrat creșteri de trafic au fost cereale și petrol brut. (Profit.ro)

8. Oamenii de ştiinţă canadieni au transmis că au detectat semnale radio repetate venind dinspre o galaxie aflată la 1,5 miliarde de ani lumină. Este pentru a doua oară când cercetătorii au înregistrat astfel de semnale în cascadă. Acest fenomen astrofizic ar putea fi rezultatul unor diverse evenimente, precum explozia stelelor, sau transmisii venite din partea extratereştilor. (News.ro)

9. Departamentul de Stat al Statelor Unite a angajat compania Transiris, condusă de romanul Silvian Cențiu pentru a crea strategia de imagine a Statelor Unite în lume. Transiris are mai mult de jumătate din personal în România. (Profit.ro)

10. Cluj ar putea deveni în 2023 primul județ românesc racordat 100% la apă și canalizare. (G4Media)

11. Folosirea Inteligenței Artificiale ar putea diagnostica boala Alzheimer în stadiu incipient, cu 6 ani înaintea diagnosticului clinic. (Link)

12. Cel mai performant robot folosit în chirurgia spinală şi neurochirurgie a intrat în dotarea Spitalului de Neurochirurgie Prof. dr. Nicolae Oblu din Iaşi, valoarea acestuia fiind de 1,2 milioane de euro. Potrivit managerului spitalului, medicul Lucian Eva, unitatea medicală este singura din ţară care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie. Robotul are două componente, una dintre acestea fiind un braţ care se ataşează în sala de operaţie şi o consolă de comandă, iar operațiile se fac virtual. (Digi24)

13. China a reuşit, pentru prima dată în istorie, aselenizarea pe partea ascunsă a Lunii. Administraţia Spaţială Naţională din China a transmis că sonda Chang’e 4 a aselenizat în această dimineață, la ora Chinei 10.26, în zona prevăzută, bazinul Aitken, la polul Sud al satelitului natural al Pământului. (News.ro)

14. SpaceLife Origin, o companie olandeză, vrea să trimită o femeie însărcinată, împreună cu o echipă de medici care să o asiste, în spațiu, pentru a naște, motivul fiind ca orice discuție despre colonizarea altor planete e inutilă fără să învățăm cum să ne reproducem în afara Pământului. Deadline-ul setat de companie pentru acest eveniment este 2024. (TheAtlantic)

15. NASA a confirmat că sonda New Horizons a trecut cu bine de Ultima Thule, cel mai îndepărtat obiect ceresc studiat vreodată de om și aflat la aproximativ 6,4 miliarde de kilometri de Pământ. (Hotnews)

Februarie 2019:

1. Un doctor a coordonat, de la distanță, o echipă de medici ai unui spital din Barcelona, folosind o conexiune 5G, în timpul unei operații de extirpare a unor celule canceroase la colon. Operația a fost transmisă în direct pe ecranele de la Mobile World Congress. (CNN)

2. Australia și-a propus să planteze un miliard de copaci până în 2050 astfel încât să atingă obiectivele acordului de la Paris pentru controlul schimbărilor climatice datorate emisiilor de gaze. (Bloomberg)

3. Virgin Galactic, compania dezvoltată de Richard Branson ce își propune să ducă turiști în spațiu, a trimis cu succes primii trei oameni la 90 de km deasupra Pământului, într-un zbor test. (Quarz)

4. Un sistem bazat pe AI, testat pe datele a 600.000 de pacienți chinezi, care au fost într-un spital în ultimele 18 luni, a diagnosticat, cu o precizie de 90%, cazurile de astm, în timp ce pentru bolile gastrointestinale precizia a fost de 87%. Medicii au diagnosticat aceeași pacienți cu o precizie între 80 și 94%, pentru astm, și între 82 și 90%, pentru bolile gastrointestinale. (NYTimes)

5. Naveta spațială japoneză Hayabusa2 a aterizat pe asteroidul Ryugu unde va încerca să colecteze probe care ar putea contribui la înțelegerea modului în care s-a format planeta noastră în sistemul solar. (NYTimes)

6. China lucrează la o stație solară experimentală pe care să o amplaseze în spațiu, la 36.000 km deasupra Pământului, pentru a capta energia solară. Energia captată va fi transportată pe Pământ prin intermediul laserului sau a microundelor. (Link)

7. OMV Petrom a donat 10 milioane de euro pentru construcţia primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România, proiect pe care Asociaţia Dăruieşte Viaţă a început să-l realizeze în curtea Spitalului „Marie Curie”. Este probabil cea mai mare donație făcută de o companie din România. (News.ro)

8. Europarlamentarii au adoptat aseară, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la statele membre ale Uniunii Europene să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente. (News.ro)

9. Arabia Saudită a anunțat că prințesa Rima bint Bandar al-Saud va prelua poziția de ambasador al regatului în Statele Unite. Este pentru prima oară când regatul saudit numește o femeie intr-o poziție de ambasador. (BBC)

10. Construit pe o suprafață de peste 3000 hectare, parcul fotovoltaic de la Noor-Ouarzazate, din Maroc, a devenit cel mai mare din lume, producând 580 megawatts, suficienți pentru a alimenta un oraș ca Praga, și salvând planeta de 760.000 tone de emisii de carbon. (CNN)

11. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în funcție de ponderea copiilor cu o stare a sănătății „bună sau foarte bună”, potrivit unui raport al biroului european de statistică Eurostat, bazat pe date din 2017. Astfel, 99,4% dintre copiii români cu vârsta sub 5 ani au o sănătate bună sau foarte bună, cel mai mare procent din UE alături de Italia și Malta. (Profit.ro)

12. Oamenii de știință de la Universitatea din Liverpool au descoperit o metodă de a face polimeri din sulf, ceea ce ar putea duce la fabricarea unui plastic care este mai puțin dăunător mediului. (Link)

13. Noile calcule arată că galaxia Andromeda, care conține mii de miliarde de stele, nu se va ciocni cu galaxia noastră, Calea Lactee, decât peste 4,5 miliarde ani, cu 600 milioane ani peste estimarea inițială, de acum 5 ani. (NYTimes)

14. În România s-a vândut, anul trecut, un număr record de bilete de cinema, 14,5 milioane, în creștere cu 4,5% față de 2017. Numărul de bilete de cinema vândute anual în ţara noastră a crescut de aproape patru ori, în ultimul deceniu. România, Polonia şi Serbia au înregistrat, în 2018, cea mai mare creştere a numărului de bilete de cinema vândute, an în care, la nivel european, numărul a ajuns la 1,25 de miliarde. (News.ro)

Continuarea, pe CRONICA.RO


Mangalia News, Joi, 02.01.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply