Pavilionul 6 din Băile Herculane va redeveni Sanatoriu militar. Guvernul dă 8 milioane de euro

0
1571

farmec.ro
carturesti.ro%20

Pavilionul 6 din Băile Herculane va redeveni Sanatoriu militar. Guvernul dă 8 milioane de euro. 

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Băile Herculane va intra în șantier în 2020. Așa promite guvernul, care a aprobat, în ultima ședință, aproape 8 milioane de euro pentru Pavilionul 6. Acesta aparține Ministerului Apărării și ar trebui refăcut în trei ani.

În ultima ședință de guvern a fost adoptată o hotărâre care prevede „reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii «Lucrări de consolidare şi reabilitare la Sanatoriul Medical Militar „Regele Ferdinand I – Hotel»”, din Băile Herculane. Este vorba despre clădirea aflată chiar lângă statuia lui Hercules, în centrul vechi al stațiunii, de altfel una dintre cele mai frumoase. Dar și extrem de neîngrijită.

Investiția este estimată la 36,4 milioane de lei, adică 7,6 milioane de euro, la cursul din 19 august 2019, așa cum a fost ea calculată. Totul ar trebui să fie gata în trei ani, banii urmând să fie alocați prin finanțare multianuală, cu începere din 2020.

De la Ospătăria cea mare, la Sanatoriu militar

Ceea ce inițial s-a numit Ospătăria cea mare a fost terminată în 1824, suferind modificări radicale în 1906. Clădirea are subsol, parter, mezanin și trei etaje, fiind dotată, de la bun început, cu lift hidraulic. Fațada are o mulțime de detalii expresive, însă în prezent acestea sunt foarte degradate. Până în 1960, imobilul a fost în proprietatea Ministerul Apărării Naţionale, fiind Sanatoriu militar.

„Apoi a ajuns la Societatea Comercială Hercules S. A., care, începând cu anul 1990, nu a mai utilizat acest imobil. Imobilul este proprietatea privată a Ministerului Apărării Naţionale, în baza Sentinţei civile nr. 932/1999 a Tribunalului Caraş-Severin, rămasă definitivă şi irevocabilă. Imobilul a intrat efectiv în patrimoniul Ministerului Apărării Naţionale în anul 2004”, scrie în nota de fundamentare a hotărârii de guvern adoptate vineri seară. La finalul șantierului, clădirea ar trebui să redevină sanatoriu medical, destinat personalului Ministerului Apărării Naționale și familiilor acestora, pensionarilor și veteranilor.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Promisiuni de câțiva ani pentru Pavilionul 6

Despre reabilitarea de la Pavilionul 6 se vorbește de mulți ani. În 2015, în planul de investiții al MApN șantierul apărea deja, certificatul de urbanism fiind emis de Primăria Băile Herculane cu un an înainte. Tot în 2014, ministerul cumpăra proiectul tehnic, pentru care, în 2016, a obținut avizul Direcției de Cultură Caraș-Severin. Nu s-a trecut însă de faza de birocrație. În 2017, fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor spunea că lucrările vor începe cât de curând. „În doi ani vom avea o nouă bază pentru recuperarea militarilor răniţi în teatrele de operaţii, dar şi o bijuterie arhitectonică recuperată şi repusă în circuit”, declara Fifor, în noiembrie 2017.

Se păstrează inclusiv culorile originale

Citiți continuarea în stiridetimisoara.ro



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply