Nadia Comăneci a rememorat fuga din ’89: ‘Am sărit șapte garduri de sârmă ghimpată! Ne-au avertizat că ne împușcă’

0
1006

farmec.ro
carturesti.ro%20

În urmă cu 30 de ani, Nadia Comăneci (58 de ani), “Zeiţa de la Montreal”, fugea din România comunistă, trecând clandestin graniţa în Ungaria și ajungând apoi în Austria și Statele Unite.

Fosta mare gimnastă a dezvăluit detalii neștiute despre evadarea ei, în decembrie 1989, cu doar câteva zile înainte de căderea regimului Nicolae Ceaușescu. Sportiva care obţinuse primele note de 10 la o ediţie a Jocurilor Olimpice avea 28 de ani, a povestit cum a fost nevoită să fugă din țară, cum a sărit 7 garduri ghimpate, cum au trecut granița în miez de noapte și cum a fost prinsă de un grănicer.

Un român stabilit de mult în Statele Unite ale Americii a ajutat-o pe Nadia Comăneci să treacă graniţa. Totul a fost planificat cu mult timp înainte, în cel mai mic detaliu, după cum a povestit marea campioană. Pentru a nu da nimic de bănuit, Nadia și  fratele ei Adrian au mers de nenumărate ori la Sânnicolau Mare. Doreau să demonstreze că au cunoştinţe în zonă, pentru că erau permanent monitorizați de către autorități. Numai că, într-o noapte, Nadia alături de alte şase persoane, au fugit. Au trecut graniţa pe la Cenad.

«Dorința de libertate era foarte mare!»

Traversarea graniţei s-a făcut printr-un loc fără sârmă ghimpată, însă au dat peste doi grăniceri din localitatea Kiszombor. De aici au fost duşi la un post de poliţie maghiar, iar Nadia a fost recunoscută imediat. Autorităţile maghiare au vrut să trimită înapoi o parte din grup, dar Nadia s-a opus vehement: ”Dacă pleacă ei, plec şi eu!” . Apoi, din Ungaria au plecat în Austria.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

”Am sărit vreo 7 garduri ghimpate şi n-aveam voie să ieşim la şosea pentru că eram într-un loc în care nu era picior de om. Cei care conduceau maşina au spart un far că era noapte şi au spus: Nu ieşiţi decât dacă vedeţi o maşină cu un singur far! Zici că povestesc un film din 007. Nici nu imi vine să cred. Nici măcar nu mă gândeam la pericolele pe care le aveam!

La un moment dat ne-au spus «Nu faceţi gălăgie, când treceţi graniţa nu vorbiţi şi dacă vă somează cineva nu alergaţi, că vă împuşcă!» Dar cred că noi eram inconştienţi de toată chestia asta! Era ideea de a ajunge la final!

Era ideea de libertate, cred că era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic! Era ori asta, ori o viaţă cum era acasă!”, a spus Nadia. […]

Continuarea, pe libertatea.ro    



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply