Cornel Udrea: AUTOBIORAFIEA MEA PERSONALĂ (numa’ pînă la majoratul de 18 – poveste).

0
990

farmec.ro
carturesti.ro%20

A fost o dată: 27 martie 1947, cînd s-a înființat, a luat naștere, ceea ce mai tîrziu se va numi, într-un cuvînt, Cornel, Udrea. De mic zgîria (nu, nu este o greșeală), cînd sugea și alăptatul matern a devenit un chin, drept care a fost adusă de la Tălmaciu o doică, o săsoaică, Anelise Strudelghewehrmachine, o ființă multilateral-dezvoltată, purtînd deasupra sternului două capacități industriale, producătoare de lapte proaspăt, prea bun, prea ca la țară. La mai sus-amintitele capacităti, se lucra în ture de cîte doi sugaci, mici pompe crăcănate și moi, aspiratoare de lapte, iar una dintre făbricuțe, se oprea temporar: 2K avea un prieten, arbeiter cu ziua, în agricultură și numai sîmbăta avea liber. Luni dimineața se relua activitatea, normal.

Ciudat, copilul mult mai sus-pomenit nu mai zgîria, dimpotrivă era obligat, cu un clește de rufe, prins de nas, să elibereze sistemul de scurgere al laptelui, sfîrcul, unul cam lunguieț, dupâ atîta inspirare lacomă, ceea ce provoca mici crize de isterie, potolite cu versuri de A. Toma și folk. Cu bunicul lui Șt. Hrușcă, cel care îi făcuse cîteva cascadorii lui Florin Piersic, prea atașat de ursoaica din Harap-Alb, deci neglijent la cascadorii, ceea ce putea să îi cauzeze. Ceea ce este interesant, faptul că, încă vreme de un an, ursoaica îi aducea lui Florin, oriunde filma, cîte un borcan cu miere.

Copilul Cornel a urmat învățămîntul la distanță, 4 km la dus, 5 la întors, fiindcă o cîrnea pe ulița Popii, unde locuia iubita lui, colegă de bancă, cu care se juca în limba maghiară. De acolo o rupe pe nemțește. Făceau diverse forme și figurine din plastilină pe care le lipeau pe scaune, rîzînd expre. Fratele unguroaicei care vorbea maghiara, Kopacz Hunor, a intuit o posibilitate artistică cu plastilină și a plecat în Elveția, în orașul Genoveva, unde a ajuns hamal în gara Zürich.

Unul dintre unchii lui Cornel, dacă ne gîndim bine, singurul, de altfel, care îl ducea uneori cu căruța la școală, împreună cu alți copii, un fel de strămoș al autobuzului școlar, obișnuia să înhame un singur cal, fiindcă celălalt nu vroia să meargă la școală. Lipsa de educație școlară i-a fost fatală calului: acesta a ajuns salam de Sibiu și așa a fugit în străinătate.

Dupe aceea, Cornel Udrea a împlinit 18 ani.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

MN: Cotidianul online Mangalia News a publicat, de-a lungul timpului, mai multe articole cu scrieri umoristice ale Maestrului Cornel Udrea, pe care vă invităm să le vizionați AICI.


Mangalia News, 10.11.2019.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply