Realitatea TV se închide. CNA a respins prelungirea licenței televiziunii

0
1235

Realitatea TV se închide. Prima televiziune de știri din România, Realitatea TV, lansată în toamna lui 2001, își încetează emisia.

Se va întâmpla mâine (miercuri, 30 octombrie, ultima zi de emisie), după ce CNA nu i-a putut prelungi licența de emisie. CNA a analizat în ședința de astăzi prelungirea licenței Realitatea TV, televiziune lansată în 2001. Membrii au votat împotriva prelungirii, întrucât societatea care operează televiziunea nu a depus documentația necesară.

Concret, din cauza faptului că Realiateta Media, aflată în insolvență de opt ani, nu are nici acum un plan de reorganizare aprobat, nu a putut depune certificatul fiscal.

Au fost doar patru voturi pentru prelungirea licenței, din cei zece membri prezenți, deși era nevoie de cel puțin șase, pentru ca cererea să fie admisă.

Dorina Rusu, Cristina Pocora, Alex Kocsis și Răsvan Popescu au fost pentru. Împotrivă au fost: Monica Gubernat, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălașa, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu.

Orsolya Borsos n-a votat nici pentru și nici împotrivă, argumentând că din punctul său de vedere, nu era necesar un vot, ci trebuia doar ca forul să „ia la cunoștință” că postul nu a îndeplinit condițiile privind solicitarea de prelungire a licenței.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Deși speța a fost catalogată de unii membri drept „simplă”, adică dacă documentația nu este completă, membrii nu pot lua o decizie. Alți membri au considerat că, în ciuda acestui fapt, CNA nu ar trebui să se substituie unei instanțe (televiziunea este în insolvență și un nou termen este stabilit pentru ianuarie 2020).

UPDATE. La scurt timp după ce a votat neprelungirea licenței Realitatea TV, Consiliul a aprobat, în unanimitate, modificarea licenței Realitatea Plus, operată de compania Geopol International, a lui Cozmin Gușă. Concret, Realitatea Plus va avea aceeași emisie ca cea pe care Realitatea TV a avut-o până acum. Pe de altă parte, postul nu este în lista must carry și nu se află în grilele tuturor cabliștilor, așa cum era Realitatea TV. Din datele prezentate de biroul tehnic al CNA, postul este prezent în grila unor mici cabliști și sunt în discuții cu UPC și RCS.

Edward Pastia, director editorial Realitatea TV:

„Rugămintea Realitatea TV este să judecați chestiunea în ansamblu. În ultimele zile s au prezentat punctele de vedere ale tuturor părților, inclusiv ANAF. Noi am făcut tot ce a stat în putință, de la angajați la acționari, tot ce alții au stricat. Din punct nostru de vedere, planul de reorganizare este valid. Am condus câteva sute de oameni și că pot spune cu certitudine că indiferent unde vom fi, vom fi Realitatea.

Nu avem cum să umplem vidul legislativ din LA, nu avem cum să reparăm legea Insolvenței. Sigur că ne-am asumat și noi și angajații, însă am prestat cu capul sus, considerând fiecare dintre noi că își face treaba de jurnalist. Este un moment extrem de dificil pentru noi, dar sunt convins că Realitatea, într-un fel sau altul, își va găsi dreptatea. Iar cei care v-au pus în situația de a decide ceea ce ar trebui să decideți, pe noi în situația ingrată de a găsi tot felul de soluții, până la urmă vor fi aflați”.

Cristina Pocora, membru CNA:

„Așa cum am reacționat și acum am acționat în interiorul Consiliului și când a fost vorba de televiziunea Estrada și am spus că îmi este greu să fac pașii în a închide o televiziune, același lucru spun și astăzi, în urma discuțiilor pe care le-am avut, este un lucru dificil și greu de vizualizat pentru mine să închid o televiziune. Spre deosebire de Estrada, aici avem o televiziune de știri și din punctul meu de vedere, o televiziune de știri importantă pentru foarte mulți cetățeni. Servește de o bună bucată de timp cetățenii României.

Momentul mi se pare foarte delicat fiind în campanie electorală și cred că e important să avem cât mai multe canale, cât mai multe voci pe care să se transmită, să se dezbată, pentru ca cetățenii să dezbată, să aleagă. Nu mi se pare corect ca noi să decidem înaintea unui judecător, într-o speță care nu ne vizează pe noi. Situația lor juridică trebuie, mai întâi, să se închidă. Cred că Realitatea TV trebuie să emită în continuare, indiferent în ce partid se înscrie domnul Gușă.”

Continuarea, AICI.

Citiți și: Patronii Realitatea TV pregătesc planul de rezervă: emisia pe Realitatea Plus


Mangalia News, 29.10.2019.piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply