Mioara Gram: “Sunetul fermecat al viorii din Reghin și atelierul de lucru al lutierului Rudolf Florea”

0
1443

farmec.ro
carturesti.ro%20

Din tainele viorii, Reghin, România – August, 2019.

Un fragment din articolul “Sunetul fermecat al viorii din Reghin si atelierul de lucru al lutierului Rudolf Florea”, din revista “Orient Românesc”, editia decembrie, 2019. 

”Am crescut cu convingerea că fiecare om e mare la locul lui si ca el reprezinta un Univers aflat mereu in descoperire. Intarirea acestei convingeri s-a nuantat tot mai mult, de-a lungul vietii mele, ori de cate ori am intalnit adevarati oameni la locul lor de munca. 

In timpul vacantei noastre de vara, din 2019, in Romania, fetele mele si cu mine am avut ocazia sa-l intalnim pe lutierul Rudolf Florea, chiar in atelierul lui de munca, din Reghin. Era pentru prima data, pentru noi toate, cand paseam intr-un loc majestic, unde se nasc instrumente românesti cu corzi. Spun “majestic” pentru ca atelierul unui lutier inseamna mai mult decat o camera de lucru. El reprezinta, pe drept cuvant, un loc misterios in care, timp de secole, au fost schimbate si dezbatute profund idei cu privire la constructia, materialele si metodele de reglare ale instrumentelor cu corzi, cu precadere ale viorii. 

La prima vedere, atelierul de lucru al lutierului Rudolf Florea ar putea fi descris dintr-un unghi pur academic – un loc in care se dezbat organizarea, echipamentul si materialele de lucru. Insa privit din punctul de vedere al artistului activ sau al autorului cu o experienta artistica considerabila in confectionarea instrumentelor, locul devine nu doar o sala de lucru in care un mester isi castiga existenta, ci, inainte de toate, un loc in care are loc actul creator, un loc in care o varietate de aspecte artistice, intelectuale si de maiestrie se imbina aromonios in realitatea lutierului si a instumentului muzical, un loc in care conceptele devin o realitate si unde operele de arta sunt transformate intr-o existenta proprie a lor.

Cu alte cuvinte, un loc in care profanul reprezentat de obiecte materiale intalneste sacrul epitomizat de idei, concepte, valori culturale si istorice, toate implicate in realizarea instrumentelor muzicale. 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Nu m-as fi incumetat sa scriu acest articol, daca nu as fi fost profund miscata de toate aceste trairi ale lutierului din Reghin, care inundau de vitalitate atelierul si prin care produsele sale muzicale se exprimau. Pentru o clipa, iti dadeau impresia, ca esti transportat, cu cateva secole in urma, in atelierele lutierilor din Cremona, Paris, Bruxelles, Viena sau Praga, unde mistica, pasiunea creatoare si tenacitatea isi spuneau pe deplin cuvantul. 

Am ajuns in Reghin, supranumit “Orasul Viorilor” sau, fara nici o exagerare, “Cremona Viorilor Romanesti”, din dorinta de a cumpara o vioara pentru fiica mea cea mare, acum, in varsta de 14 ani. Anisa Roshan-Zamir este eleva in clasa a IX-a, in Houston, Texas, si studiaza vioara de cand avea 4 ani. Pasiunea ei pentru vioara a aparut odata cu un determinism aparte de a se aventura in studiul acestui pe cat de fascinant pe atat de complex instrument muzical.

La varsta de 6 ani a fost acceptata in orchestra simfonica locala: “Bay Area Youth Symphony”, unde la varsta de 10 ani a primit trofeul pentru cel mai bun violinist al orchestrei, sectiunea “String”. Imediat dupa premiere, Anisa a devenit maestru de concert al orchestrei simfonice, sectiunea “String”, pana cand, la 13 ani, a devenit cel mai tanar membru al celui mai inalt nivel al orchestrei “Bay Area Youth Symphony”. Odata cu trecerea ei in ciclul gimnazial, ea s-a inscris in orchestra simfonica, promovata fiind la nivelul cel mai inalt al orchestrei, orchestra de camera. La finalul ciclului gimnazial, a trecut examenul de auditie pentru cel mai inalt nivel al orchestrei simfonice a liceului unde s-a inscris.

Timpul ca Anisa sa aiba o vioara performanta a sosit. Asa ca, insotite de Daniel Moldovan, prietenul nostru comun cu lutierul Rudofl Florea, am ajuns, in aceasta vara a anului 2019, nu numai in orasul viorilor din Romania, dar chiar in locul unde a fost confectionata vioara Anisei.

Despre aceasta vioara speciala si trairile pe care Anisa le-a avut, in acest atelier, cand a primit instrumentul in mana, direct de la lutier, ne va povesti insasi Anisa intr-un articol separat, tot in revista “Orient Romanesc”, editia decembrie, 2019, unde veti putea citi continuarea acestui articol despre sunetul fermecat al viorii din Reghin si atelierul de lucru al lutierului Rudolf Florea.

Ii multumim, aici, redactorului-sef al revistei “Orient Românesc”, Anca Cheaito, pentru ca ne-a cerut sa scriem aceste doua articole, cu ocazia carora am retrait clipele de sublim petrecute in atelierul si casa extrem de ospitaliera a sotilor Rudolf si Ramona Florea din Reghin, Romania!” 


Mangalia News, 06.10.2019. (sursa: Mioara Gram, Fb).



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply