SISTEMUL ȘCOLAR AMERICAN. Ciclurile de învățământ și structura anului școlar

0
9708

In America, cei mai mulți copii încep școala înainte de vârsta de șase ani, atunci când școlarizarea obligatorie începe de obicei, într-o grădiniță.

Structura învățământului american

Pe langa conceptul educational, un alt punct comun al sistemelor educationale din statele americane este structura acestora. Invatamantul este de trei tipuri: elementar / primar, secundar (care reuneste invatamantul general cu cel liceal) si post-secundar / superior.

Copiii incep sa mearga la scoala incepand cu varsta de 5 ani si finalizeaza liceul la varsta de 18 ani (invatamantul K-12 se refera la intregul ciclu primar si secundar de scolarizare). In functie de stat, modelele dupa care invatamantul este structurat sunt urmatoarele:

Modelul 6+3+3: scoala primara (K-5), scoala generala (6-8), liceul (9-12);
Modelul 8+4: scoala primara (K-8), liceul (9-12);
Modelul 6+6: scoala primara (K-6), scoala generala si liceul combinate (junior & high school, 7-12).

Invatamantul primar (Elementary School/Primary School).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Gradinita este debutul ciclului primar de invatamant, iar copiii incep sa o frecventeze de la varsta de 5 ani. Pe parcursul scolii primare, elevii isi pun bazele cunostintelor generale, acestia invatand sa citeasca si sa scrie. De asemenea, elevii deprind notiuni elementare de matematica, de geografie, de cultura civica, muzica, stiinte, de sanatate si educatie fizica. De cele mai multe ori, limbile straine sunt introduse incepand cu anii de scoala generala (middle school/junior high school).

Invatamantul general (Middle School/Junior High School)

Odata ajunsi in scoala generala, elevii au parte de un curriculum ceva mai flexibil, avand atat materii obligatorii, cat si optionale. Numarul materiilor si combinatiile de cursuri variaza in functie de district si de tipul de diploma dorit. La materiile obligatorii, precum matematica, engleza si stiinte, elevii pot fi plasati intr-o grupa de studiu corespunzatoare nivelului lor academic.

Invatamantul liceal (High School)

Cu toate ca nu exista un curriculum national unitar, continutul general al programei liceale are multe puncte comune, iar conditiile necesare pe care un elev trebuie sa le indeplineasca pentru absolvirea liceului sunt similare.

Materiile obligatorii formeaza orarul saptamanal al elevului laolalta cu materiile optionale alese. Unele dintre materiile obligatorii sunt: engleza, matematica, limbile straine, educatia fizica, artele si/sau muzica, stiinte generale, studii sociale (materie care imbina istoria, politicile si geografia). In plus, elevii au flexibilitatea de a-si alege nivelul la care sa studieze materiile obligatorii si pe cele optionale, sub indrumarea consilierului scolar si a parintilor.

Cu toate că un copil poate renunta în mod legal la scoala la varsta de 16 ani (cunoscut sub numele de drop-out-uri), acest lucru este  descurajat (perspectivele de angajare pentru oricine, în SUA, fără o diplomă de liceu sunt mai rău decât sumbre!).  Drept urmare, marea majoritate a elevilor raman sa termine liceul.

La un nivel elementar și secundar, elevii merg de obicei la o școală publică aproape de casa lor. Dacă aveți o preferință pentru o anumită școală publică, va trebui sa inchiriati sau sa va schimbati domiciliul in perimetrul respectivei scoli.

Multe orașe ofera transport la școală cu autobuze speciale, deși  anumite școli ofera transport in functie de distanta  de la acasa pana la școală.

Anul școlar in SUA incepe de obicei la finele lunii august / începutul lunii septembrie si dureaza până în luna mai sau iunie (nouă luni) și este împărțit în semestre. Unele scoli folosesc sistemul trimestru, care cuprinde trei sesiuni: toamna (august / septembrie – decembrie), iarna (ianuarie – martie) și primăvara (martie, până în mai sau iunie). Altele utilizează un sistem de semestru, format din două sesiuni: toamna (august / septembrie – decembrie) și primăvara (ianuarie-mai).

Datele vacanțelor școlare sunt publicate de școli în prealabil, permițând astfel părinților suficient timp pentru a programa o vacanță de familie în timpul perioadelor școlare de vacanță. În mod normal, părinților nu li se permite să-si  retraga / scoată  copiii de la ore, cu excepția unor vizite la medic sau stomatolog, atunci când profesorul a fost informat din timp, pe cat posibil. În cazul în care doriți să luați un copil din școală în timpul orelor, trebuie să obțineti permisiunea de la directorul scolii respective.

Programul de cursuri în școlile elementare este, de obicei, între orele 08:30 – 15.30, cu o oră pauza pentru prânz. În licee se invata de obicei intre orele 07:30 – 14.30. Acest timp este împărțit în șase cursuri de o oră sau patru cursuri de 90 minute (cu o pauză de cinci minute între cursuri) și o pauză de masă de 30 de minute. Activitățile sportive sunt programate după orele de curs. Orele de curs în școlile publice sunt organizate de luni până vineri și nu există cursuri sâmbăta sau duminica.

Forme de evaluare

La finalizarea studiilor liceale, elevii nu vor sustine niste examene publice, precum examenele de bacalaureat romanesc sau examenele de A-Level din sistemul britanic, ci trebuie sa intruneasca o serie de conditii de absolvire, stabilite de fiecare stat in parte. Elevii sunt evaluati pe parcursul anului scolar prin teste, examene finale la sfarsitul semestrelor, teme pentru acasa, proiecte de grup, participare activa la clasa etc. Toate formele de evaluare contribuie la stabilirea notei finale a elevului la fiecare materie studiata in parte.

Sistemul de notare

Notele sunt exprimate fie prin litere (A+, A, B+, B, C+ etc.), fie prin procente de pana la 100%. Media acestora este exprimata printr-un sistem de punctare numit Grade Point Average (GPA), unde punctajul maxim este 4.

Diploma de absolvire (American High School Diploma).

Pentru obținerea diplomei de absolvire a educatiei secundare, elevii trebuie sa tina cont de cerintele impuse de statul american in care studiaza si de districtul scolar. De cele mai multe ori, elevul trebuie sa aiba un numar minim de credite la materiile studiate.

În cele mai multe state, copiii de varsta  școlara trebuie să fie imunizați împotriva mai multor  boli, înainte de începerea școlii. Se efectueaza vaccinuri  contra unor boli ca poliomielita, DTP (difterie, tetanos si pertussis sau tuse convulsivă) si MMR (rujeola, oreion  sau rubeolă). Un screening pentru tuberculină poate fi de asemenea  necesar. (În cazul în care copiii au fost vaccinați împotriva tuberculozei, asigurați-vă că școala știe acest lucru, deoarece acestea vor testa pozitiv atunci când se efectuează screening-ul.)

Este un lucru obișnuit pentru elevii de la nivelul  elementar sa aiba cu ei pachetelul de mancare la școală, cu toate că mulți copii merg acasă  pentru masa de prânz, atunci când ei locuiesc aproape de școală. Cele mai multe școli primare și secundare au cate o cantină cu autoservire, unde copiii pot achiziționa masa de prânz, iar unii copii primesc mese gratuite, în cadrul programelor locale de protecție socială.

Elevii de liceu au la dispozitie si dulapuri cu cheie, unde pot pastra cărțile și alte bunuri.

Celor care vin cu autoturismul propriu la scoala, le este asigurat in mod gratuit un loc de parcare.

În America există şcoli de stat şi şcoli private. În pofida opiniei despre educaţia elitistă din şcolile private, în America cele mai populare şi mai preferate sunt şcolile de stat, care sunt finanţate de bugetul local. Cu cât statul este mai bogat, cu atât mai multe subsidii se eliberează pentru sistemul de învăţămănt, cu atât mai mulţi profesori de clasa întâi activează, cu atât mai bună este baza tehnico-materială şi condiţiile de acumulare a cunoştinţelor.

Calendar pentru anul școlar 2019-2020.

Școlile de stat din California, Florida, New York, Illinois şi din multe alte state depăşesc cele mai bune şcoli private din Anglia şi garantează admiterea la cele mai bune universităţi din orice ţară din lume. 


Mangalia News. (sursa: florida.international).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply