‘Aș prefera să nu mai citim nimic despre sistemele de învățământ ale altora, până nu vom avea gradul lor de civilizație’

0
1443

farmec.ro
carturesti.ro%20

Opinia unui cadru didactic, pe marginea articolului ”Japonia, tara cu cel mai performant sistem de educatie. 12 lectii ale invatamantului japonez”:

“Aș prefera să nu mai citim nimic despre sistemele de învățământ ale altora, până nu vom avea gradul lor de civilizație, altfel rămânem exact ca acum: ”ia uite, ăia de ce pot și noi nu?!”, sau ”Hai să încercăm și să experimentăm pe încă o generație de elevi, mai distrugem alți copii, tot privind peste gard…”. Exemplu recent: La o festivitate de premiere, toți copiii stăteau pe scaune, iar bunicii, părinții, în picioare (majoritatea femei)! Și apoi vrem să ni se ofere locul în tren sau autobuz de către cei tineri și înjurăm școala și/sau părinții care nu i-au educat pe ”ăștia”… Păi, îi vrem educați pe alții să ne ofere locul și să ne respecte, dar pe ai noștri când îi educăm?!

Și privim ”peste gard”, în Finlanda, sau Japonia: Copiii merg cu autobuzul școlar, chiar dacă sunt fii de primari sau de milionari. Școala publică are același Regulament pentru toată lumea și e respectat. La noi e respectat doar atunci când convine părinților / copiilor / cadrelor didactice (doar acele articole care le convin în anumite circumstanțe), dar când le dai exemplul invers, nu mai respectăm Regulamentul, ci, ca pe orice lege, îl interpretăm! Cum adică?! Nu mai aplicăm la fel ca în cazul X? Păi, nu, pentru că acum e vorba de copilul meu!

Dacă nu mergem cu mașina personală și nu blocăm șoseaua în fața școlii, ca să moară vecinul de ciudă, nu putem trăi! ”CUM?! Să meargă al meu cu autobuzul? CUM?! Să strângă hârtiile din banca lui?! Păi, femeia de serviciu ce face? CUM? să vină la oră fixă la școală?! Păi, dacă nu se trezește, pentru că e obosit?! (De ce e obosit, doamnă, a muncit azi-noapte? – Nu, dar s-a jucat toată noaptea pe calculator, săracul copil!)…”.

Copiii nu au nicio vină, decât faptul că s-au născut în asemenea familii care doresc ”să îi ofer tot ceea ce eu nu am avut!”, sau ”Viața e grea, lasă că va avea timp să muncească…, să mai doarmă puțin, săracul!”

Acei părinți care nu se interesează de ei tot anul și vin în ultima săptămână la școală, să te întrebe ”dar de ce nu m-ați anunțat?!” Adică, el a dormit, nu a venit la nicio consultare, nu a răspuns la notificarea scrisă de la finalul semestrului I, nu a semnat mediile și notele copilului în carnet (”că nu sunt bune și el, astfel de note nu semnează!!!”), dar când a înteles că-i va rămane copilul repetent…, ”e a dreacu doamna asta!!!”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Eu atât aș mai spune: Avem copii minunați, isteți, frumoși… Păcat că unii părinți nu știu cum să-i educe, doar ALINT și atât! Rezultatul – vom avea o societate de nevolnici, puturoși, plângăcioși, care vor aștepta tot de la noi, bătrânii, pensionarii, să îi întreținem…

Dar, mai sunt si excepții. Din fericire, mai sunt și familii normale, dar tot mai puține, iar copiii aceia, din păcate, aleg să plece în străinătate, pentru simplul motiv CĂ POT, iar noi vom rămâne să ne uităm tot peste gard! Ia uite, ce frumos e la japonezi! Ce educați sunt copiii din Finlanda! Ce bine știu limba engleză cei din Danemarca! (Păi, și la noi se face engleza din grădiniță! Oare de ce nu știu engleză?! – Vă spun eu de ce, pentru că doamna e… divină, iar părinții sunt minunați și așteaptă ca noi să facem minunile, iar ei doar să critice de pe margine).

Eu am mai spus câte ceva și despre principiile care ar trebui respectate: RESPONSABILITATE (părintele să fie pedepsit dacă nu vine la școală, nu se interesează, nu trimite copilul la școală, nu îi asigură cele necesare etc, așa cum și cadrele didactice sunt pedepsite cu inspecții și controale și scăderea calificativului la final de an, dacă acești minunați nu iau examenele vieții); RESPECT (pedepse pentru cei care ne injură, ne atacă, ne jignesc și nu vor să învețe!); COLABORARE (părinții, cadrele didactice, comunitatea să acționeze ÎMPREUNĂ, deoarece și societatea are o mare parte de vină în proastele obiceiuri de azi ale tineretului), apoi ar urma celelalte…”.

 


Mangalia News: Dumneavoastră ce opinii aveți, stimați cititori? Ce credeți că trebuie făcut? Scrieți-ne pe adresa de e-mail a redacției: [email protected]


Mangalia News, Sâmbătă, 22 iunie 2019.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro