Raluca Prelipceanu: ‘Este preferabil să ne concentrăm pe ceea ce se prăbușește la noi. De monumentele noastre nu știe și nu vorbește nimeni, aproape…’

0
1071

“Dragi prieteni,

Cu toata empatia mea pentru poporul francez, consider ca nu este nevoie sa donam bani pentru reconstructia Catedralei Notre Dame. Are cine dona. Inclusiv organizatii internationale si corporatii. Mai bine spuneti o rugaciune. Catedrala va fi cu siguranta reconstruita pentru ca este un simbol si nu numai este o vaca de muls, una dintre cele mai mari atractii turistice ale Europei. Rolul ei sacramental a trecut, din pacate, demult in umbra, lasand loc părții economice.

Este preferabil să ne concentrăm pe ceea ce se prăbușește la noi. De monumentele noastre nu știe și nu vorbește nimeni, aproape. Asta pentru ca suntem ocupati sa ne mancam intre noi, in loc sa ne sustinem reciproc in activitatea de promovare si de salvare. Imi pare foarte rau, dar in general spun ceea ce gandesc. Le multumesc inca o data foarte mult tuturor celor care m-au sustinut in actiunea de salvare a bisericii din Vința, inclusiv prin donatiile dvs.

Cu tristete am aflat de la un ONG german ca foarte multi români se implică voluntari in strainatate pentru salvarea monumentelor, dar nu si in țară. Tara noastra are monumente mult mai valoroase decat alte tari. Pleaca românii din țară fara să-și cunoasca țara. Eu am strabatut-o cu piciorul de la 14 ani si imi asum fiecare cuvant.

Culmea este faptul ca bolsevicii comunisti au vrut sa ne distruga tara si istoria ca sa o rescrie ei, iar noi noile generatii facem o treaba foarte buna in acest sens, asociind comunismului nationalist si valorilor sale tot ceea ce tine de istoria noastra. Istoria noastra nu s-a nascut in comunismul nationalist si el a prezentat doar ceea ce ii convenea. A ne cunoaste istoria ține de identitatea noastra si a numai rataci ca niște chiori, slugi pe cine stie unde, imprumutand identitati straine, si cine ne vorbeste mai bine despre aceasta istorie pe care dusmanii nostri s-au straduit sa o ingroape, decat monumentele noastre, patrimoniul nostru cultural? Mai bine o ingropam chiar noi prin ignoranta si indiferenta noastra. Ne-am transformat singuri in cei mai mari dusmani ai nostri. Toată lumea a auzit de Notre-Dame, dar cati au auzit de Voroneț, de Curtea de Argeș, de bisericile din Hațeg? Si aceasta este vina noastra. Ceea ce va cer este sa ne concentram impreuna pe salvarea acestui patrimoniu.

În fotografii aveti biserica de la Tomnatecu de Sus, județul Hunedoara, comuna Bulzeștii de Sus, care s-a prăbușit în 2009 si încă o biserică prăbușită, biserica de secol XVI, de la Almașul Mic, tot din judetul Hunedoara. Aceasta este doar o mostră a patrimoniului care se distruge in această țară. Pe lângă biserici, avem Culele din Oltenia, casele memoriale – Constantin Brâncuși, Vasile Alecsandri și este plin de astfel de exemple”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mangalia News, 21.04.2019. (sursa: Raluca Prelipceanu).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply