Aurelia Lăpuşan: În județul Constanța, avem trei reprezentări ale celui mai Român exponent al României eterne. La care să ne închinăm ca la un altar

0
2328

Aurelia Lăpuşan: În județul Constanța, avem trei reprezentări ale celui mai Român exponent al României eterne. La care să ne închinăm ca la un altar.

La Mangalia mai există un monument dedicat lui Eminescu. Autorul este Patriciu Mateescu, considerat de critici creatorul școlii românești de ceramică, trăitor de câteva decenii în America, dar cu dorurile lăsate Acasă. A câștigat, de-a lungul timpului, numeroase premii, în străinătate, a fost invitat la diferite simpozioane internaționale, și are lucrări expuse în muzee importante din lume. Mateescu a creat numeroase lucrări în SUA, dintre care unele sunt în colecții private sau expuse în spații publice, cum ar fi Parcul de Sculpturi din Hamilton, NJ, la Skidmore College, Saratoga Springs, New York, și în California la universitățile UCLA și CSUN, și spitalul Cedar Sinai. Mâinile Cerești, au fost construite în mai multe variante, dintre care impozante sunt cele de 10 picioare înălțime la CSUN, în zona Los Angeles-ului.(http://patrickmateescu.com).

Statuia lui „Mihai Eminescu” amplasată la Mangalia în 1995 are 10 m înălțime. Mateescu a semnat și monumentul intitulat «DANUBIA» în memoria celor căzuți pentru libertate încercând să treacă Dunărea în drumul lor spre Occident, statuia «Rugă pentru România», Noua Românie, la Snagov, Dorul de Țară, Floarea Transilvaniei la Bistrița, lucrări de mari dimensiuni, cu o profundă încărcătură ideatică, dar al artistului pentru România sa natală.

Patriciu Mateescu este și fondatorul “Fundației Hamangia”, înființată în 1970 în oraşul Medgidia, și care avea ca scop dezvoltarea artei ceramicii monumentale – o nouă direcţie estetică, organizarea unui simpozion anual şi o tabără de creaţie pe această temă. Atunci, în 1971, a avut loc simpozionul de ceramică cu participarea a 16 artiști, cei mai valoroși din țară. Lucrările lor au rămas pe faleza orașului. Tradiţia s-a continuat în deceniile următoare și în anii 90 evenimentul avea loc sub numele de Simpozionul Internațional de Ceramică ”Hamangia”. Se structura astfel un ansamblu muzeal, în aer liber unic în Europa.

În 1971, Patriciu Mateescu era prezent la prima ediție a taberei naționale de ceramică de la Medgidia și lăsa pe faleza orașului lucrarea ”Forța pământului” (o mai fi oare pe undeva?).

L-am reîntâlnit în 1995, cu prilejul inaugurării statuii lui Eminescu la Mangalia. A vrut, spunea el, să dea aripi visului, să ducă spre stele creația artistică, să nemurească Poetul în spațiul etern al mării, unindu-i aripile cu Cerul.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Punând la socoteală și bustul lui Eminescu din holul Colegiului Mihai Eminescu, putem spune că avem, iată, în județul Constanța, trei reprezentări ale celui mai Român exponent al României eterne. La care să ne închinăm ca la un altar.

Aurelia Lăpușan, ianuarie 2019.


Mangalia News, 15.01.2019.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply