‘Mircea Eliade, Căderea în istorie’ – pagini din volumul scriitoarei bănățene Grațiela Benga

    0
    1879

       Mircea Eliade: ”Toată lumea e de acord că dacii se aflau pe pământul nostru cu cel puțin o mie de ani înainte de Christos; și cu toate acestea am fost singurul popor european căruia i s-a contestat dreptul de a stăpâni țara pe care au locuit-o moșii și strămoșii lui.

       Istoria neamului românesc n-a fost decât o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie. Ne-am alcătuit într-un uragan și am crescut între vifore. Popor de frontieră, luptam și muream pentru toți. Muream, mai ales, plătind miopia și neghiobia altora. Căci Occidentul nu recunoștea pe dușman decât dacă-l vedea la el acasă. Iar dacă se întâmpla vreodată să îl recunoască de departe, și se urnea să-l întâmpine, tot degeaba era; căci strategia trecea pe al doilea plan, lăsând locul geloziilor și protocolului.

       Singura coaliție occidentală împotriva otomanilor s-a transformat, la Nicopole, în catastrofă, pentru că Ducele de Burgundia a cerut pentru cavalerii lui ”onoarea” de a ataca întâi. ”Onoarea” aceasta nu o putea avea în nici un caz Mircea, un biet principe român, deși era singurul care cunoștea tactica lui Baiazid, singurul care luptase cu el, și-l bătuse, cu numai doi ani înainte, la Rovine. 

       Istoria neamului românesc e alcătuită din atâta sânge și atât nenoroc, datorită în primul rând incapacității Occidentului de a vedea dincotro vine primejdia. (…) Istoria se făcea în Apus; fără noi, dar datorită sângelui nostru.”


       Sub semnătura scriitoarei Grațiela Benga din Timișoara, vă invităm să citiți cartea ”Mircea Eliade, Căderea în istorie”, apărută în ediție online, aici: gratiela-benga-mircea-eliade-caderea-in-istorie

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Mangalia News, 11.12.2018.



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply