David Turturean, elevul pe care statul român a refuzat să-l trimită la Olimpiada Internațională de Astronomie, se întoarce acasă cu Medalia de aur!

0
1754

David Turturean, elevul pe care statul român a refuzat să-l trimită la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka, aduce acasă medalia de aur. Acesta s-a clasat pe primul loc între cei 83 de participanți din 22 de țări.

“Mă pregăteam să vă povestesc ce mai face David Turturean, verișorul meu pentru care sute de oameni au donat peste 4.000 EURO, pentru ca el să meargă la Olimpiadele de astronomie și astro-fizică în Sri Lanka și China.

Mă pregăteam să vă povestesc că a fost ziua lui, a împlinit 16 ani.

Că a fost la Bruxelles, într-o vizită oficială, unde el și încă un coleg au fost felicitați de oficiali pentru performanțe.

Că au zburat zilele trecute spre Sri Lanka, pentru olimpiadă și să îi ținem cu toții pumnii.

Nu m-am gândit neapărat la el în timpul olimpiadei, mi-a ieșit din minte. Dar s-a întâmplat să mă uit la un documentar despre Einstein în care m-am prins cât de puține înțelesesem din viața acestui geniu. Și am trimis binecuvântări către toți cei care fac muncă intelectuală remarcabilă, de pretutindeni.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Azi a avut loc anunțul rezultatelor și festivitatea de premiere.

Sunt în drum spre Suceava. După ce am moțăit puțin, îmi revin din visul foarte lucid și mă uit la telefon. Mă sunase Elena Turturean, mătușa mea. O sun înapoi.

Vorbise cu el prin mesaje. David îi dădea statusul de la festivitatea de premiere. Își aștepta cu emoție diplomă – oricare ar fi fost ea. E acel moment în care, cu cât își aude numele mai târziu, cu atât mai bine.

<<Mama, au trecut de diplomele de participare… Avem clar medalie.>>

<<Mama, a trecut de bronz…!>>

<<Mama, au trecut de argint! >> – nu mai putea să mai scrie.

Pauză.

<<Bănuiesc că deja ai aflat>>.

Da, aflase tot prin sms, de la profesorul care i-a însoțit. <<Plângeți și bucurați-vă, aveți un copil extraordinar.>>

E real: România a luat Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka. David aduce acasă medalia, dintre 83 participanți din 22 țări.

Pentru el, munca lui și toate obstacolele pe care le-a depășit – toată admirația și mă simt onorată că fac parte din familia lui.

Pentru toți cei care au donat pentru a face participarea lui posibilă: mă înclin! MULȚUMESC!!”, a scris pe pagină sa de Facebook Ema Barbă, verișoara lui David Turturean.

David Turturean este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava. Acesta a avut de-a lungul timpului rezultate excepţionale la învăţătură, participând an de an la cel puţin trei olimpiade naţionale. Elevul sucevean se întoarce tot timpul cu premii de la olimpiade, fiind unul dintre cei mai apreciaţi tineri din judeţ.

Chiar dacă a obţinut rezultate de excepţie până în prezent, eforturile lui David nu sunt încurajate şi de autorităţi. În vara acestui an, acesta a aflat că s-ar putea să nu participe la două olimpiade internaţionale, după ce i s-a transmis de la Ministerul Educaţiei că nu i se va deconta deplasarea şi diurna.

David Turturean s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Astronomie din Sri Lanka şi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din China, concursuri ce se vor desfăşura în toamna acestui an.

Mama elevului a încercat să apeleze la autorităţile locale, însă a fost trimisă la plimbare. Indignaţi de situaţia creată, apropiaţii şi profesorii elevului sucevean au organizat o campanie prin care doresc să adune banii necesari pentru ca David Turturean să poată să ajungă la cele două olimpiade internaţionale.

Eforturile oamenilor nu au fost în zadar. Aceștia au reușit să strângă banii necesari și să-l trimită pe David la olimpiada internațională din Sri Lanka, unde a câștigat medalia de aur.

Felicitări, David!!

Sursa foto: Facebook/ Ema Barbă. ziardesuceava.ro


Citiți și: Un elev riscă să nu ajungă la două olimpiade internaţionale pentru că nu are bani: „Mi s-a răspuns că ei nu subvenţionează excursii“.

Cu tristete despre elevul sucevean castigator al unei medalii de aur la o olimpiada internationala. David Turturean a reprezentat Romania dar a mers acolo pe bani din donatii FOTO



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply