Zidul subacvatic de la Costinești – TESTIMONIALE

0
2047

Zidul subacvatic de la Costinești. TESTIMONIALE.

”Eram în clasa a patra, în anul 1975, când am mers pe jos de la Venus până la Costinești, la ideea tatălui meu, prof. Radu Tipuriță, pentru că tot nu era zi de plajă, ca să nu pierdem timpul și să facem o plimbare, să vedem Obeliscul din Costinești, ridicat în anul 1970. Atunci a fost prima oară când am făcut cunoștință cu Costineștiul, stațiune în care, ulterior orice student își dorea să ajungă.

Eu am ajuns abia după ce am terminat facultatea, blatistă, la fratele meu care a reușit să ia o tabără la căsuțe în Costinești, lucru extrem de greu în vara anului 1989.

Apoi, ani la rând, am fost în Costinești, iar acum vreo 7 ani, când eram destul de antrenată în ale înotului, împreună cu prietenii mei Ovidiu Bidileanu și Bogdan Cișmaș, marea fiind foarte liniștită, ne-am hotărât să înotăm către epavă. Eu mai făcusem traseul asta și cu fratele meu, cu 20 de ani înainte, dar acum am mers puțin mai în larg  și, în dreapta epavei la nivelul ei, și cam la 50 de metri de ea, am atins cu piciorul o stâncă.

Citisem ca epava a eșuat lovindu-se de stânci, și uite așa am pus și al doilea picior și nu era colțoasă ca pietrele din apa de la mal. La o cercetare mai atentă, am constatat ca era un zid, lat cam de 2 metri și lung până nu l-am mai ajuns cu piciorul. M-am scufundat cum am putut, să-l cercetez într-o parte și în alta – era un zid, adică era plat și de o parte și de alta, spre fundul apei.  

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În minte mi-a venit ideea că epava, de fapt, s-a lovit de zidurile unei foste cetăți. Am cercetat dacă s-au făcut scufundări în zonă și n-am găsit nimic, nici despre vreo cetate sau despre zid, nu scrie nimic.

Pe locul Costineștiului nu am aflat decât că a fost un mic sat pescăresc, înființat de generalul Emil Costinescu, în secolul al XIX-lea, care colonizează cu populație germană moșia pe care o deținea în aceasta zonă, aproape de malul mării, acest lucru marcând începutul satului Costinești.

O mare parte dintre coloniștii germani părăsesc regiunea în anul 1940, iar în anul 1949, se amenajează o tabără pentru elevii cazați în căsuțe de lemn, amplasate în zona lacului din Costinești, zece ani mai târziu a fost deschisă tabăra internațională a studenților si astfel se pun bazele frumoasei, zgomotoasei si pline de viață stațiuni care ”vara nu doarme niciodată”, Costinești, Stațiunea Tineretului”.

Dr. ing. Ileana Tipuriță, București, 7 august 2018.


N.r: Doamna dr. ing. Ileana Tipuriță este Consilier al Fundatiei Culturale HESPERUS si contribuie la realizarea Proiectului ”Arc poetic transatlantic EMINESCU – POE”, inițiat de președintele Fundației HESPERUS, prof. dr. Ioan Iacob.

Mangalia News este partener media oficial în acest important Proiect cultural transatlantic, despre care am publicat mai multe articole ce pot fi vizualizate aici.


Mangalia News, Miercuri, 8 august 2018. (Foto: arhivă).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply