Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța ne invită la deschiderea oficialã a expoziției personale “ATENA RÂNJA”

0
1057

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța: Vã invitam la deschiderea oficialã a expozitiei personale “ATENA RÂNJA”, organizatã de Cercul de Ceramicã al Palatului Copiilor Constanta, în colaborare cu Muzeul de Istorie Nationalã si Arheologie Constanta.

Aceastã expozitie retrospectivã este alcãtuitã din lucrãri realizate între anii 2015 si 2018 de Atena Ana Maria Rânja, elevã a Cercului de Ceramicã, îndrumatã de profesorul Radu Fulga, artist plastic constãntean.

Evenimentul va marca începutul unei serii de proiecte cultural-educative concepute de cele douã institutii partenere, focalizate pe cunoasterea si întelegerea istoriei nationale, a izvoarelor istorice si a materialului arheologic vast aflat in colectiile muzeului, printr-o abordare constructivã si creativã împletind artele vizuale si ceramica în special, cu documentarea si studiul aplicat al trecutului.

Considerând cã omul contemporan si generatiile viitoare îsi pot atinge adevãratul potential construind viitorul pe baze solide si lectii ale trecutului, ne dorim sã urcãm treptele prezentului cu energia si pasiunea provenite dintr-un stil de viatã armonios si complex, atãt din punct de vedere estetic, dar si stiintific sau tehnic. Fiecare plan de viitor si fiecare zi a prezentului devin istoria noastrã personalã, iar ceea ce lãsãm în urmã este un pic din noi, din identitatea noastrã si ceea ce simtim sau gândim.

Prin excelentã, ceramica reprezintã cea mai de seamã cale de fixare si transmitere a istoriei umane, de la vestigii neolitice, la inscriptii cuneiforme sau descrieri grafice pe suprafetele vaselor pânã la elemente electronice si materiale ceramice din industria aero-spatialã, amprenta omului a traversat epocile. Acum, la 100 de ani de istorie nationalã este momentul sã ne amintim cã fiecare an pe care-l trãim reprezintã câte o paginã din povestea noastrã.

Atena Rânja implineste 9 ani, dar deja sufletul ei creativ a reusit sã exprime o lume întreagã a imaginatiei deopotrivã cu reprezentãri personale deosebit de expresive ale lumii animale si ale miturilor, legendelor si istoriei. Acumulate pe parcursul a doi ani jumãtate, aceste lucrãri de ceramicã sculpturalã si modelaj, contureazã un puternic început al unui drum pe calea artelor si reprezintã totodatã un exemplu de viatã frumos trãitã prin armonie, creatie si dezvoltare esteticã în tot ceea ce întreprinde.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Desi Atena dovedeste o neobisnuita aptitudine pentru descifrarea formelor spatiale si a tehnicilor de lucru cu volumele de la o vârstã foarte fragedã, ea nu este singura capabilã de astfel de minunate moduri de exprimare si ne dorim sã sprijinim toti copiii creativi si pasionati din Palatul Copiilor Constanta sã cunoascã mai bine, sã înteleagã si sã-si insuseascã fiecare în mod personal istoria civilizatiei noastre, urmând a le mijloci întâlnirea cu publicul doritor de frumos pe coordonatele spatiilor de expunere ale Muzeului de Istorie Nationalã si Arheologie Constanta.

Inaugurãm acest demers cu expozitia aceastã a unei mici istorii artistice personale care va fi deschisã publicului din 18 Iunie pânã pe 30 Iunie 2018 si vã propunem în viitor sã descifrãm împreunã trecutul, sã întelegem prezentul si sã ne cunoastem viitorul prin generatiile tinere.

Vernisajul expozitiei va avea loc Luni 18 Iunie, ora 18:00, la Muzeul de Istorie Nationalã si Arheologie Constanta din Piata Ovidiu si ne vom bucura de sustinerea prietenilor nostri de la Q’s Inn Constanta, artisti culinari ai bunului gust.


Mangalia News, 17.06.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply