Peste 500 de monede și 18 obiecte de podoabă dacice din argint au fost recuperate în Austria și repatriate în România!

0
1339

Repatrierea unor bunuri culturale de patrimoniu cu valoare excepţională aparținând României – peste 500 de monede și 18 obiecte de podoabă dacice din argint

După cum transmite Mădălina Corina Diaconu, colaboratoarea Mangalia News, Ambasada României în Republica Austria, Ambasada Republicii Austria în România, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Inspectoratul de Poliție Județean Alba şi Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă recuperarea și repatrierea unui lot semnificativ de bunuri de patrimoniu, însumând peste 500 de monede și 18 podoabe dacice din argint, printre care se regăsesc și piese unicat.

Acestea vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe de presă care va avea loc joi, 19 aprilie 2018, începând cu ora 14:00, la sediul MNIR, Sala Lapidarium, Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucureşti, în prezenţa unor înalți reprezentanți ai instituțiilor ce au colaborat la succesul acestei ample acțiuni de repatriere.

Printre cei care vor lua cuvântul se numără: dr. Augustin Lazăr, Procuror General al României, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță, Inspector General al Poliției Române, Benedikt Saupe, consilier în cadrul Ambasadei Republicii Austria în România, dr. Ernest Oberländer – Târnoveanu, manager al Muzeului Național de Istorie a României.

Piesele, de o valoare excepţională, au fost recuperate cu sprijinul poliției din orașul austriac Salzburg, acestea făcând obiectul unor cercetări ample care au în centrul lor traficul ilicit de bunuri culturale mobile.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Lotul de monede cuprinde atât piese numismatice dacice din argint emise în secolele III-II a.Chr., cât și emisiuni romane republicane și imperiale emise între secolele II a.Chr și I p.Chr., acestea fiind monede care au circulat în spațiul intra-carpartic și la nord de Dunăre în perioada cuprinsă între secolele III a.Chr-I p.Chr.

În ceea ce privește lotul de 18 podoabe de origine dacică acesta cuprinde: brățări, fibule, un colier cu pandantive, un lanț și un pinten. Acestea sunt databile între secolele I a.Chr. și I p.Chr., fiind realizate în ateliere din spaţiul locuit de către geto-daci, cu predilecţie Transilvania (spaţiul intracarpatic), Sălaj-Crişana (spaţiul de la vest de Carpaţii Apuseni), Banat și Oltenia. Se remarcă două tipuri de brățări unicat, realizate din bare de argint, una dintre brățări având terminațiile în formă de cap de lup, în timp ce o serie de brățări se individualizează prin prezența unor inele de care sunt prinse pandantive mici în formă de secure.

Până în prezent s-au desfăşurat numeroase operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea convenţiei UNIDROIT. Ca urmare a acestor acţiuni, patrimoniul cultural naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri precum: brăţări dacice regale din aur,  monede din aur şi argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede greceşti din aur de tip Lysimachos, unelte şi arme din fier.


Mangalia News, 16.04.2018.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply