Decizie șoc în învățământ. Peste 500 de școli comasate și profesori dați afară

0
1099

   Peste 500 de scoli ar putea fi comasate cu alte unitati de invatamant din lipsa de elevi. Numarul acestora a fost stabilit dupa o prima analiza, insa ar putea fi mult mai mare. In aceste conditii, sute de profesori, impreuna cu personal nedidactic ar putea ramane fara loc de munca.

   Anuntul a fost facut chiar de ministrul Educatiei, Liviu Pop, care sustine ca astfel se vor face economii. Guvernul a emis in decembrie  Ordonanta de Urgenta nr. 90/2017 din 6 decembrie 2017 prin care scolile sunt obligate sa reduca cheltuielile, iar comasarea acestora se pare ca este una dintre masurile care vor fi luate.

   “Daca avem o curte comuna si o scoala si o gradinita in aceeasi curte comuna, nu mai avem doua personalitati juridice, pentru ca noi, pentru gradinita, trebuie sa avem minimum 150 de elevi, in mediul rural, iar pentru elevi, minimum 300 de elevi”, a spus Liviu Pop.

   Incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin buget inseamna limitarea la sumele care vin din finantarea conform costurilor standard/elev. Pentru a se incadra in sumele alocate va trebui sa fie stabilit un numar maxim de posturi, insemnand ca vor fi dati afara atatia salariati, din personalul nedidactic dar si didactic, pana la incadrarea in sumele aprobate.

   Mai exact, salariile profesorilor nu mai vin direct de la primarii, prin retinerea de catre acestea a unor cote de TVA si impozit pe venit, datorate statului. Asa cum se intampla si in urma cu 15 ani, banii vin direct de la ministerul Educatiei, prin inspectorate si apoi la scoli. Spre deosebire de primarii, care alocau banii fara criterii, atat cat cereau directorii de scoli, acum banii de salarii se aloca strict proportional cu numarul elevilor, prin inmultirea acestui numar cu costul standard/elev.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

   Aceasta schimbare a finantarii va presupune comasari de scoli, comasari de clase, eventual desfiintarea scolilor cu efective sub 300 de elevi.

   Desigur, nu toate scolile se pot incadra in finantarea aceasta, rezultata din costurile standard/elev. In mediul rural exista scoli care au cateva zeci de elevi si banii alocati dupa calculul prezentat mai sus nu le va asigura functionarea. Iar inchiderea scolilor incalca dreptul la invatatura care ar trebui sa fie garantat copiilor prin Constitutie.

   Mai mult, in ceea ce proveste invatamantul vocational, prin lege, se formeaza grupe de invatare si de 5-10 elevi, ceea ce inseamna ca dupa actuala alocare a fondurilor bugetare ele nu vor mai functiona.

   Conform actului normativ, managerii de scoli trebuie sa intocmeasca pana la sfasitul lunii planuri de reducere a cheltuielilor. Decizia de comasare-desfiintare a unor scoli apartine insa consiliilor locale. (portalinvatamant.ro).

   Citiți și: Pop: Faptul că se doreşte închiderea a 1.000 de şcoli este o minciună



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply