Despre GIGI HALEȚ și frăția lui cu CULTURA [VIDEO]

0
1843

Ziarul TIMPUL: Gigi Haleț este un personaj special în peisajul urbei noastre, cum numesc eu orașul Constanța, astăzi, o așezare insalubră, tristă și fără orizont. Oamenii de valoare ai Constanței meritau mult mai mult, pentru că sunt și ambasadori ai educației în același timp…

Meritau un teatru ca lumea. Meritau săli de expoziții moderne, săli de lectură spațioase etc. Și mai meritau ceva. Conducători cu o dimensiune intelectuală care să-i ajute să înțeleagă esența și importanța actului cultural.

Care să nu amestece niciodată cultura cu agricultura… Care să nu confunde omul de cultură cu omul din agricultură, asigurându-i aceleași condiții rudimentare de lucru, în funcție de starea vremii!
Care să nu confunde cultura cu cultura de rapiță, ultima găselniță în materie de îmbogățire agrară pe spatele naturii greu încercate.

Am spus asta și după ce am văzut în ce hal arată fostul Teatru Dramatic, o bornă importantă în tinerețea lui Haleț, dar și a noastră, a tuturor celor care iubim teatrul, baletul, poezia.

Cult, spiritual, cu un pronunțat simț al umorului, calități pe care nu le are oricine, Gigi Haleț este un neobosit mesager cultural. Pentru capacitatea sa de a ne poleniza cu actul cultural de valoare, poate că ar fi trebuit să găsesc alt termen de comparație…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

I-am zis, mai întâi, “navetist cultural”, din cauză că m-am întâlnit cu el în cele mai diverse puncte cardinale ale județului Constanța. Uite, aș putea să-i spun “Cardinalul culturii constănțene”.

Îmi stăruie în minte imaginea lui diferită de la un moment important la altul. Când cărturar, când poet, când pictor, când neobosit moderator în toate câte sunt.

Lângă Gigi Haleț nu poți alătura, ca imagine globală, decât simboluri ale culturii. În fiecare zi, cu o precizie matematică, el se transformă în mesagerul cultural neobosit al așezărilor dobrogene. Făcând teren, Gigi Haleț a ajuns să cunoască foarte bine realitatea înconjurătoare, societatea în care se mișcă.

Mai bine decât toți politicienii noștri la un loc!
Dacă nu cunoști starea națiunii, nu poți fi un bun exponent al culturii.

Zilele trecute, l-am însoțit într-o deplasare la Medgidia. De fapt, domnia sa este realizatorul unei emisiuni culturale difuzate săptămânal de Media TV, un post privat de televiziune din orașul amintit. Cu acest prilej, am avut plăcerea de a mă reîntâlni cu un fost colaborator de-al meu din perioada când conduceam Subredacția regională Constanța a ziarului “România liberă”, perioadă în care nu existau “tonomate”… Poate doar informatori acoperiți!

Surpriza plăcută se numește Cristian Cealera, istoric, scriitor, gazetar etc., invitatul lui Haleț. Împreună, cei doi constănțeni, cu Gigi Haleț în postura avizată de moderator, au oferit telespectatorilor două ore de istorie autentică. Emisiunea a mai cuprins prezentarea unor legende, istorii și povești din “minunatul tărâm numit Dobrogea”, cum zicea Cristian Cealera.

Superb. O emisiune care ar merita să fie, fiind vorba de o lecție de istorie și patriotism, preluată și de televiziunile naționale, care ar putea să mai renunțe din când în când la senzaționalul de doi lei.

Dincolo de parcursul emisiunii, m-a impresionat seriozitatea cu care Gigi Haleț “și-a făcut temele”, purtând după el teancuri de cărți cu însemnările sale personale. Așa procedează peste tot acolo unde este invitat la diverse acțiuni și manifestări culturale, străduindu-se tot timpul să fie la înălțime.

Ca să se poată produce ca om de cultură, trebuie să facă naveta săptămânal la Medgidia, cam 60 de kilometri, pentru că aici este apreciat! Deși sunt obligați să parcurgă aceeași distanță, invitații săi nu l-au refuzat, fiind vorba de oameni de o valoare incontestabilă! Toți acești domni au considerat că merită să bată drumul până la Medgidia pentru a intra în dialog cu Gigi Haleț.

Continuarea, în timpul.infoAutor: Lucian Cristea.


Iată mai jos prima parte a emisiunii AUDIENȚA TV, cu Cristian Cealera:

Partea a doua a emisiunii, aici: youtube.com


Mangalia News, 12.11.2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply