INTERVIU cu Daniela Vlădescu despre copiii cu nevoi speciale din Mangalia

4
1669

farmec.ro
carturesti.ro%20

Referitor la articolul intitulat Proiect: Şcoală pentru copiii cu nevoi speciale din Mangalia”, recent am purtat un dialog cu doamna Daniela Vlădescu, originară din Mangalia, care se află de mai mulți ani în Italia și se ocupă de persoane cu asemenea probleme. Iată, în continuare, primul interviu pe care ni l-a oferit, cu opiniile sale despre această problemă atât de delicată:

Mangalia News: – Am remarcat, stimată doamnă Daniela Vlădescu, că v-ați exprimat în mai multe rânduri opiniile despre copiii care au, din păcate, diferite dizabilități, nevoi speciale. Ce doriți să știe pe această temă cititorii, prietenii din spațiul virtual, concitadinii noștri din Mangalia, orașul copilăriei și adolescenței dumneavoastră, pe care-l îndrăgiți atât de mult?

Daniela Vlădescu: – Știți cum e? …Doar plecând de acasă, reușești să înțelegi problemele unui orășel ca al nostru… Eu am studiat aici pentru a deveni operator social-sanitar și lucrez cu persoane cu dizabilități ușoare și grele de mai bine de 18 ani… Cine-i poate înțelege sau cunoaște mai bine decât mine, care sunt în contact zilnic cu ei de atâta timp? Să mă scuzați dacă, uneori mă exprim mai greu, pentru că am ajuns să gândesc în italiană…

M.N. – Nu vă faceți probleme, noi înțelegem perfect ce simțiți, ce spuneți. Mai trebuie să venim și cu soluții clare, pe înțelesul tuturor și atunci, credem că ne facem datoria față de cetăţenii urbei.

Daniela Vlădescu: – Am citit acel articol care m-a făcut să plâng… Nu este posibil să se creeze o școală pentru copiii cu dizabilități, la Mangalia. Ar fi un lagăr pentru ei! Toată Europa îi integrează în școlile normale! Acești copii nu au nimic în minus față de copiii normodotați. Ar trebui integrați în cadrul orarului școlar din școlile normale și să aibe acolo asistenți personali. Acest lucru trebuie adus în atenția tuturor, nu să ne întoarcem în lagărele pentru handicap din comunism! 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

     I-am scris și domnului primar pe pagina sa de facebook ceea ce cred și vă spun și dumneavoastră următoarele:

   Copiii cu dizabilităţi desfăşoară o luptă continuă pentru integrare în societate, în comunitatea în care trăiesc, nu avem dreptul să-i izolăm, să creem școli separate pentru ei, ba, din contră, trebuie create condiții pentru a-i integra în școlile normale, pregătind operatori specializați pentru a-i îngriji, a-i supraveghea permanent, în timpul orarului școlar și la domiciliu.

     “Şcoala pentru toţi” reprezintă dezideratul maximei flexibilităţi şi toleranţe în ceea priveşte diferenţele fizice, so­cio-culturale, lingvistice şi psiho­logice existente între copii, scopul fiind acela de a le oferi tuturor posibilitatea de a învă­ţa în funcţie de ritmul, ca­pa­ci­tă­ţile şi nevoile proprii şi de a se exprima conform trăsă­tu­ri­lor individuale de perso­na­li­ta­te.

     Tocmai de aceea proiectul promovat de sau în Primăria orașului Mangalia nu poate fi apreciat sau aprobat. Integrarea şcolară a copiilor cu cerinţe spec­iale este esenţială pentru îmbunătățirea calităţii vieţii aces­tora, accesul la educaţie asi­gu­rân­du-se, indiferent de natura sau de tipul deficienţei. Este foa­rte importantă in­tegrarea copiilor cu di­za­bi­li­tăţi, prin realizarea procesului de înţelegere a colegilor cu pri­vi­re la deficienţele lor. Doar aflându-se într-un contact permanent, copiii se pot cunoaște efectiv și aprecia pentru ceea ce sunt, cetățeni ai aceleași societăți, cu aceleași drepturi, doar așa vom reuși să schimbăm modul de a vedea o dizabilitate a cuiva.

M.N.: – Extraordinar! Din Italia, plecată de atâta timp, dovediți  că sunteți mai aproape de problemele Mangaliei decât mulți dintre noi…

Daniela Vlădescu: – Credeți-mă, există și alte persoane la fel ca mine, care au cunoscut alte realități și și-au însușit tot ce e mai bun, atât de aici, cât și de acasă…  M-aș întoarce și mâine acasă, dacă aș ști că există o posibilitate de a se înființa o instituție care să formeze asistenți domiciliari, operatori, atât în școli cât și la domiciliu!

M.N. – Așa este, iar noi, toți, inclusiv autoritățile locale, ar trebui să respectăm asemenea opinii autorizate!

Daniela Vlădescu: – Și, mai e ceva important: Expresia ”copii cu nevoi speciale”, nu sună deloc bine. Toți copiii au nevoi, fiecăruia trebuindu-i altceva, în funcție de intelect și starea de sănătate. Pentru mine, nu există nevoi speciale! Acei copii, citind expresia aceasta, se simt deja deosebiți, iar ceilalți copii, îndreptățiți să nu îi trateze ca de la egal la egal… Deja, expresia în sine spune totul despre modul în care gândim noi, adulții…

****************************************************************

Aici se încheie interviul nostru cu doamna Daniela Vlădescu. Așteptăm opiniile cititorilor, ale specialiștilor în pedagogie, ale psihologilor, tuturor celor care pot contribui în vreun fel la integrarea școlară și socială a acestor copii.


Mangalia News, 11 martie 2014. Republicat: 01.10.2017.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


4 COMENTARII

  1. Mangalianews ar trebui sa intervieveze parintii ai caror copii fac naveta la Constanta pentru a frecventa cursurile scolilor speciale si specialisti din domeniu pentru a putea relata corect ceea ce se petrece intr-o scoala de acest gen.

    • Iată mai jos un prim răspuns al unui părinte intervievat din Mangalia, care face naveta săptămânal la Constanța, împreună cu copilul său, la o școală specială. Așteptăm și opiniile specialiștilor, așa cum am lansat apelul la finalul articolului. Pe măsură ce vom primi răspunsuri, vi le vom aduce la cunoștință. Vă mulțumim pentru sugestii.

  2. Buna ziua. Intr-adevar, exista multi copii SPECIALI in Mangalia. Unii au un intelect mai ridicat fata de varsta lor biologica, altii nu. Problema lor cea mai mare este INTEGRAREA IN SOCIETATE. Ei trebuie ajutati. In Mangalia nu exista nici un centru profesional de terapie pentru acesti copii. Au fost cateva incercari jalnice ale unor persoane care au vazut ca sunt parinti dispusi sa cheltuiasca sume enorme pe terapie si au crezut ca, daca fac un curs, devin mari terapeuti. Nu este asa. In primul rand, iti trebuie multa rabdare si multa dragoste fata de acesti copii. Daca deschizi un centru doar pentru bani, atunci poate vei face bani, dar vei risipi sansa acelor copii de a se recupera. Cel mai mare dusman al lor este timpul. Asa ca, daca exista o solutie pentru acesti copii, aceea este integrarea lor in comunitate, sub indrumare unor terapeuti adevarati, nu facuti la norma si cu sprijin din partea autoritatilor si a scolilor. In scoli, exista copii care vin insotiti, tocmai pentru a fi sprijiniti in procesul de integrare. Dar ce ne facem cu acele cadre didactice care se apropie de pensie si nu inteleg rostul insotitorului in casa? Unii refuza acest lucru, iar cand situatia le scapa de sub control, dau vina pe copii, nu pe incapacitatea lor de a face fata situatiilor, datorita lipsei de documentare si a încăpățânării de a acepta ajutorul unei persoane specializate sau mai in masura sa acorde un sprijin real acestor copii.

  3. A trecut un an de la acest interviu unde am ridicat problema copiilor din mangalia cu dizabilitati usoare sau grele de integrare in societate incepand din etate prescolara,scolara si de ce nu si adolescentiala…sant ceva noutati in acest minunat oras?

Leave a Reply