Protoieria Mangalia premiază performanța [FOTO]

0
1499

În ultimii cinci ani școlari (2013-2017), la nivelul orașului Mangalia, apropierea reprezentanților Bisericii Ortodoxe de școală s-a concretizat în realizarea a numeroase activități comune, menite să dezvolte potențialul copiilor, dar și caracterul moral-religios al acestora, precum: concursuri, care au valorificat talentul lor artistic și literar, activități de voluntariat la Cantina socială “Sfântul Mina”, dar și la alte instituții sociale din oraș (Căminul de bătrâni, Centrul maternal, Școala Sanatorială Mangalia), participarea la festivalul de colinde “Nașterea lui Hristos, vestim!”, faza locală și județeană, realizarea de programe artistice cu ocazia marilor sărbători creștine, precum Nașterea Domnului și activități de recompensare a elevilor cu rezultate deosebite la olimpiada de religie și de susținere financiară a pregătirii suplimentare în centre de excelență.

Urmând această frumoasă tradiție, sâmbătă, 03.06.2017, prin bunăvoința Prea Cucernicului Protoiereu Pr. Vasile Cîrlan, cu atenta susținere și binecuvântare a Înalt Prea Sfințitului Arhiepiscop, Teodosie al Tomisului, 31 de elevi, olimpici la religie și cu rezultate remarcabile la concursul interdisciplinar “Cultură și spiritualitate românească” însoțiți de profesorii lor coordonatori, au fost recompensați cu o excursie gratuită la mai multe obiective culturale și religioase din capitala țării, București.

Astfel, aceștia și-au completat cunoștințele legate de trecutul tumultos al poporului nostru, prin vizitarea Muzeului Național de Istorie a României, unde au avut prilejul să vadă copia Columnei lui Traian de la Roma, Tezaurul istoric cu peste 3000 de piese din metale și pietre prețioase, obiecte de cult, coroanele regilor României, dar și renumitul tezaur de la Pietroasa.

Apoi, pașii ne-au purtat spre micuța bisericuță Stavropoleos din centrul istoric, construită în stil brâncovenesc în secolul al XVIII-lea, transformată temporar între 1904-1940 în monument istoric și redată ulterior cultului, și care azi funcționează ca mănăstire de maici, ocrotită de Sfînții Arhangheli Mihail și Gavriil și de Sfântul Iustin Martirul și filosoful.

Continuând periplul bucureștean, trecând prin istorie și spațiul religios, ne-am apropiat pe Str. Lipscani de cea mai mare librărie din România, Cărturești Carusel, amenajată inovator într-un fost palat aparținând familiei de bancheri Chrissoveloni, oferind publicului larg și un spațiu de lectură modern și incitant, un spațiu multimedia la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj. Popasul literar ne-a cucerit, invitându-ne să ne aplecăm cu și mai mult interes asupra cărților răsfoite îndelung.

După servirea mesei și o binemeritată odihnă, am făcut o plimbare pietonală pe Calea Victoriei, descoperind rând pe rând: Biserica și Spitalul Colțea, Universitatea București, Teatrul Național sau Hotelul Intercontinental.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ca o încununare a acestei zile, plină de rezonanțe culturale și religioase, ne-am plecat genunchii în Catedrala Patriarhală patronată de Sfinții Împărați Constantin și Elena, cerând ajutor, binecuvântare și sprijin pentru noi și familiile noastre ocrotitorului Bucureștiului, Sfântului Dimitrie cel Nou Basarabov, dar și Sfântului Nectarie.

Închei jurnalul călătoriei noastre, subliniind că acest gest nu e singular, Protoieria Callatis suportând costul transportului elevilor olimpici la religie, pentru susținerea fazei județeane în ultimii trei ani, iar în 2015 aceștia beneficiind de o altă excursie gratuită în județul Tulcea.

Prin urmare, apreciem în mod deosebit atenția și dragostea de părinte sufletesc a Pr. Cîrlan Vasile manifestată față de acești elevi merituoși, pe care Mangalia, prin reprezentanții ei la toate nivelele, este datoare să-i cunoască, să-i respecte, să-i aprecieze și să-i stimuleze în alegerea drumului potrivit în viață.

Prof. Ioniță Gabriela,

Școala Gimnazială “Sfântul Andrei” Mangalia.


Mangalia News, Marți, 6 iunie 2017.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply