Cele mai frumoase monumente istorice din România

0
1758

biserica_voronet

E greu să faci un top al celor mai frumoase monumente istorice din România. E o chestiune destul de subiectivă, ce ține de părerile fiecăruia; în plus, sunt foarte multe monumente și e dificil să alegi doar câteva. Cele numite aici – doar zece dintre miile de monumente înscrise în Patrimoniul cultural național – sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute, inclusiv pe plan internațional. Așteptăm, la secțiunea Comentarii, și sugestiile voastre. 

Ateneul Român este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Bucureștiului.  Pentru construirea clădirii s-a organizat, la sfârșitul secolului al XIX-lea, o campanie publică de strângere de fonduri, sub sloganul „Dați un leu pentru Ateneu!”. Operă a arhitectului francez Albert Galleron, Ateneul impresionează prin clădirea în stil neoclasic și eclectic, dar și prin pictura interioară. Construcția a început în 1886 și a fost finalizată în februarie 1888.

Mănăstirea Voroneț și-a căpătat, datorită frumuseții sale aparte, numele de „Capela Sixtină a Estului”. Ctitorie a lui Ștefan cel Mare, mănăstirea a fost ridicată în 1488 într-un timp record: trei luni și trei săptămâni. Mănăstirea este cunoscută pentru picturile sale: cea interioară datează chiar din vremea domnitorului Ștefan, fiind realizată în 1496, iar cea exterioară – cu acel „albastru de Voroneț” cunoscut în lumea întreagă – din perioada lui Petru Rareș.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Palatul Cantacuzino din București, astăzi Muzeul „George Enescu”, este opera marelui arhitect Ion D. Berindey. Finalizat în 1902, palatul construit pentru Gheorghe Cantacuzino, zis „Nababul”, a fost conceput în stilul baroc francez. Clădirea impresionează atât prin arhitectura exterioară, cât și cea interioară, la care au lucrat cei mai mari artiști ai vremii (cu picturi murale realizate de Nicolae Vermont, Arthur Verona ș.a., și sculpturi de Emil Wilhelm Becker). Din 2007, Palatul Cantacuzino este inclus pe lista monumentelor Patrimoniului European.

Cazinoul din Constanța trebuia să fie opera arhitectului Petre Antonescu, care dorea să construiască o clădire cu arhitectură de inspirație românească. Planurile au fost însă schimbate la cerința Primăriei, iar realizarea noului proiect a revenit arhitectului Daniel Renard, care merge pe varianta unui stil art nouveau, specific cazinourilor europene ale vremii. Cazinoul a fost terminat și inaugurat în 1912.

Coloana Infinitului este una dintre cele mai cunoscute opere ale sculptorului Constantin Brâncuși. Parte a Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, din care mai fac parte Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, Coloana Infinitului, înaltă de 29 de metri, a fost inaugurată în octombrie 1938. Dedicată soldaților români căzuți în luptele de pe Jiu în Primul Război Mondial, Coloana a fost inițial denumită „Coloana recunoștinței fără sfârșit”.

Continuarea, AICI. 04.01.2017.

Follow us: Mangalia_News PunctRo, to Facebook and @MangaliaNews, on Twitter

Piese auto și accesorii pentru toate tipurile de autoturisme, în Mangalia, lângă Casa Tineretului:

piese-auto-mangalia.ro

Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro


astratex.ro


vola.ro%20


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply