Echipa de români care a construit case cu consum ZERO

0
814

Facem cunostinta cu echipa Efden, un grup de tineri romani care isi propun sa ridice cartiere de case cu facturi zero. Au construit deja un prototip despre care spun ca a fost premiat la concursuri internationale din Germania, Olanda si Franta.

Este o casa inteligenta care isi produce prin intermediul unor panouri solare toata energia electrica de care are nevoie pentru incalzire, apa calda si toate electronicele din interior. Visul lor este sa ridice un cartier intreg fara facturi! Si – de ce nu – chiar un oras!

Bucuresti. O gasca de tineri imbracati lejer si cu chef de distractie filmeaza un mini-videoclip. Faceti cunostinta cu echipa Efden. Nu se pregatesc pentru o petrecere, ci incearca sa convinga alti studenti sa li se alature intr-un proiect prin care isi propun sa ridice in Romania casele viitorului.

“Avem o casa care nu are facturi lunare, doar cele de internet. Este una 100% electrica , toata incalzirea, racirea se face in mod electric, tot ce inseamna iluminat si asa mai departe. Avem 22 panouri voltaice pe electricitate si doua panouri solare termice. Produce mai mult curent decat consuma”, explica Claudiu Butacu.

Casa cu facturi zero este pariul lui Claudiu si Mihai. Cei doi ingineri romani sunt fosti studenti ai facultatii de instalatii. Prototipul exista deja in realitate. “Secretul nostru, care este foarte public, e ca avem echipa interdisciplinara – arhitecti, cu constructori, cu oameni de comunicare, management, fundraising. 90% din echipa pe baza de voluntariat, iar restul am inceput sa platim. Sunt 350 de tineri”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Casa lor a facut deja inconjurul lumii, atat la propiu cat si la figurat. Cei doi povestesc ca echipa a obtinut premii la concursurile internationale de la Frankfurt , Amsterdam si Paris. Pentru cel din Franta locuinta a fost ridicata in Romania, apoi demontata, incarcata in tiruri si montata din nou in hexagon. Totul a fost facut de studenti. Acolo au fost printre finalistii iar departamentul de energie American parte in proiect a vrut sa promoveze locuintele sustenabile. Ai nostri au lucrat mii de ore pentru a se califica iar unii dintre ei si-au sarbatorit zilele de nastere pe santier.

efden

Intrarea in casa se face printr-o sera. Nu are doar un rol estetic. Sera preincalzeste aerul din casa. Astfel se consuma mai putin energie pentru caldura. Natura are un rol aparte in casa. De la legumele din curte, pana la plantele din sera si cele din baie.

Continuarea, AICI. Luni, 19.12.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply