Un bronz mai valoros decât aurul și argintul!

0
825

Virgil-Stan

       A sosit, în sfârşit, şi noaptea de 15 decembrie, ora 24, oo. Iniţiativa ziarului “Mangalia News” a fost lăudabilă iar în anul inaugural 2015, toţi participanţii au fost încântaţi de aceasta. Totul s-a desfăşurat corect şi în limita bunului simţ, dar continuarea de anul acesta…
         În acest an, perioada de votare a durat cu mult mai mult. Nu întreb şi nici nu mă interesează raţionamentul organizatorilor. Ei stabilesc condiţiile. Dacă am acceptat nominalizarea şi intrarea în competiţie, înseamnă că am acceptat şi condiţiile desfăşurării sondajului. Am înţeles că acest lucru s-a datorat dorinţei lor ca pe parcursul votării, să poată participa şi alte personae care din diferite motive nu au aflat despre acest sontaj şi să se poată înscrie, sau să fie înscrise.
Aşa mi s-a întâmplat şi mie anul trecut când întâmplător am aflat, după cinci zile de la începerea votării, că aş fi fost nominalizat în acel sondaj. Anul trecut totul s-a desfăşurat normal şi nu a existat nicio suspiciune de fraudă sau de mistificare a rezultatelor (nu din partea organizatorilor care sunt neutri şi care nici nu au voie să voteze pe cineva nominalizat).
Anul acesta trebuia să fie ALTFEL, ca şi când în această consultare publică, devenită internaţională prin lista de cunoştinţe a fiecărui nominalizat, în joc ar fi existat nu ştiu ce valori materiale pe care musai trebuie să le câştigi.
Complet greşit dacă cineva a gândit aşa ceva. Este vorba despre cum este cunoscută şi percepută fiecare persoană nominalizată, într-un anumit cerc de prieteni sau de specialişti, dintr-un anumit domeniu de activitate, pentru care i s-a făcut nominalizarea. Altceva nimic.
La început totul s-a desfăşurat normal şi lucrurile se îndreptau spre un lucru bine realizat de către organizatori, bazat pe cinste şi corectitudine, mai ales că fiecare nominalizat, nu putea primi mai mult de un vot de la o persoană cu aceeaşi adresă de email şi sursa de postare.
Totul s-a stricat spre sfârşitul perioadei de votare. Motivul îl bănui, dar pentru mine are valoarea ZERO. Când am început să acumulez voturi şi chiar eram pe locul întâi la plus 30, bazându-mă  că este un “concurs” corect, nici nu m-am mai străduit să-mi impulsionez prietenii de a mă vota, numai că ei mă contactau reclamând că nu o pot face din două motive: ori nu li se deschidea link-ul, ori apărea doar partea cu rezultatele, nu cea cu votarea. Cineva se juca, deci, de-a blocarea adversarului. Pe internet se pot face atât de multe de către heckări încât nici nu mă minunez.
Nu numai eu mi-am dat seama că ceva nu-i în regulă, ci şi votanţii mei care urmăreau sondajul cu mare atenţie. La un moment dat, eram cu 60 de voturi mai mult decât Sorin, ca a doua zi el să aibă plus 30. M-am gândit că are prieteni mai buni decât ai mei şi nu asta este problema, trebuie să-mi mobilizez mai bine pe cei din listă discutând face-to-face pe chat cu fiecare şi explicându-le despre ce este vorba.
Între noi doi a fost o luptă corectă până când actuala câştigătoare a argintului a intrat în “scenă”. Nu o cunosc, nu ştiu cine este, dar când eu şi Sorin aveam peste 300 de voturi, domnia sa avea 121 şi, într-o dimineaţa, m-am trezit că ne-a depăşit pe amândoi. Cum de a stat trei săptămâni cuminte şi au votat-o doar cine o cunoşteau şi, în 24 de ore, au explodat “prieteniile” şi “aprecierile”?
Văzând acest lucru, prietenii mei s-au alarmat, spunând că ceva nu-i în regulă, ca peste noapte, cineva care nu a adunat în trei săptămâni decât puţin peste o sută de voturi, să găsească un “vad” prin care curgeau voturile cu zecile, ca pe Dunăre.
Când acest sondaj bine intenţionat s-a transformat într-un circ de prost gust, gestionat de heckări, fie ei şi adolescenţi, în slujba necinstei, mi-am anunţat oficial prietenii că mă retrag şi că nu mă mai interesează rezultatul.
Pe Sorin îl cunosc înainte de a fi amândoi angrenaţi în aceste sondaje, nimeni nu-i contestă meritele şi chiar l-am felicitat într-o postare a ziarului pentru ceea ce face în profesia sa. Aici, în acest sondaj, nu era vorba de ceea ce facem noi profesional sau ce-am făcut, ci mai mult cum suntem percepuţi de către cei ce vin în contact cu activităţile noastre, în domeniile alese şi asta se manifestă printr-un singur vot cinstit acordat.
Mi-am apreciat “competitorii” şi am acordat voturile mele disponibile altori doi nominalizaţi, pentru că meritau cu mult mai multe voturi pentru ceea ce fac ei în Mangalia în domeniul culturii şi informării populaţiei şi anume Emilei Dabu, cea mai mare promotoare a culturii din oraş şi lui Marin Tănase, pentru serialul foarte documentat despre S.N.Mangalia.
Mă întreb şi poate ca şi mine se întreabă o mulţime de oameni care au urmărit cu interes acest sondaj şi rezultatul voturilor acordate. Ai mei votanţi, chiar dacă sunt într-un fel supăraţi şi derutaţi, ştiu că din partea mea a fost ultima încercare de acest gen. Dintr-un scop serios şi bine gândit de către anumiţi oameni bine intentionaţi, s-a ajuns la un circ de prost gust.
Şi totuşi, cineva care anul trecut, cu aceeaşi prieteni (poate mai mulţi anul acesta) care s-a situat pe locul trei, cum a reuşit să mobilizeze atâtea persoane votante, mai ales în perioade când lumea avea cu totul alte preocupări?
Dar cealaltă persoană pe care nu o cunosc, o întreb, cu ce elixir a reuşit să vitalizeze inerţia prietenilor săi, ca în mai puţin de o săptămână să adune cca şase sute de voturi?
Uraaa… heckării să trăiască. Se poartă. (…) De aceea sunt mândru, chiar dacă argintul de anul trecut l-am schimbat pe bronz. Este mai valoros decât aurul, pentru că meritul nu-i dat de numărul de voturi din final, la mine luat pe cinstite, ci de aprecierea celor care mi-au citit cărţile şi de valoarea lor literară. Altfel nu erau premiate cele participante la concurs, cu cel mai mare premiu al Ligii Scriitorilor.
P.s. Ce poate nu ştiu cei necinstiţi. Organizatorii pot obtine lista cu toţi votanţii şi pot să-şi spună cuvântul asupra corectitudinii votării. De aceea sunt mândru de “bronzul” meu cinstit, care-i mai valoros decât aurul şi argintul mânjit.
Mulţumesc pe această cale tuturor celor peste 400 de prieteni care m-au susţinut în acest sondaj.
Stan Virgil – Câştigător al unui BRONZ strălucitor.

Follow us: MangaliaNews PunctRo, to Facebook and @MangaliaNews, on Twitter





Piese auto și accesorii pentru toate tipurile de autoturisme, în Mangalia, lângă Casa Tineretului:
piese-auto-mangalia.ro



Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro


astratex.ro


vola.ro%20


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply