Ovidiu Sorin Cupșa: O DEMISIE DE ONOARE

0
872

farmec.ro
carturesti.ro%20

ion_i_c_bratianu

Ovidiu Sorin CupsaAstăzi mi-am depus demisia de onoare din functia de vicepreședinte al PNL Constanța.
Alături de mine și-au depus demisiile și vicepreședinții Victor Manea și Sorin Ciutureanu, precum și Dan Pisică – membru BPJ.
Am cerut depunerea mandatului întregii conduceri a PNL Constanța pentru rezultatul dezastruos în alegerile parlamentare.
Am propus asigurarea unui interimat de către primarii cu scorurile cele mai bune și organizarea de alegeri democratice în partid.
Am aflat de la unii colegi – panicați că li se cere demisia – că a fost un “rezultat bun”, că e nevoie tot de cei care au pierdut alegerile “să facă reformă” și că doar doamna Gorghiu și domnul Cioloș sunt vinovați de dezastru.
Reforma cu noi pentru noi continuă!
Cât despre mine…
Deocamdată reflectez. Nu ma dezic de liberalism și – cu siguranță – într-un fel sau altul voi mai avea ceva de spus în politica liberală.
Ceea ce m-a mâhnit cel mai mult: dintr-un birou de 100 de oameni, din care peste 50 prezenți, doar 4 și-au depus demisia de onoare și niciunul dintre cei care au condus campania electorala!!!
Singurii care au un motiv întemeiat sunt primarii și consilierii, care-și pierd mandatele dacă demisionează din partid.
Dar… E și mâine o zi!

PENTRU CEI CARE MĂ CUNOSC

În 1990, la primele “alegeri libere”, eram un student tânăr, putin peste 18 ani.
Atunci am luat pentru prima dată contact cu “partidele istorice”.
Prin martie strângeam cu sârg semnături pentru candidaturile lui Radu Câmpeanu și Ion Rațiu (rip!) și aruncau strungarii cu cheia după noi, iar câte o gospodină gureșă ne blagoslovea de nu ne spălau toate apele. (By the way: și eu am terminat liceul industrial cu calificarea de strungar!!!).
Așa am ajuns în PNL.
Acolo am cunoscut o mulțime de tineri entuziaști, dar și pe mulți din “greii” partidului, alături de care am luat astronomicul procent de… 6%.
Am făcut de toate în partid, de la lipit afișe, stat în secții de votare, până la strategii (în ’93 – ’94 chiar în calitate de consilier al președintelui Quintus – care pe 18 martie va împlini 100 de ani).
Cu mici sincope, în toți acești aproape 27 de ani am fost liberal activ, simțind chiar o ușoară vanitate, la ideea că eu calc “pe urmele Bratienilor” și fac parte din al doilea partid ca vechime din Europa (după Partidul Conservator din UK).
La prima “funcție publică” am avut acces după 14 ani, în 2004, când am ajuns consilier județean “prin alunecare”, că cei din capul listei erau fie parlamentari, fie primari.
Am fost “partid istoric”, “europeni cu papion”, “partidul elitelor”, “liberali pursânge”, “dreapta autentică” șamd. Și mereu am plecat de la premiza că suntem printre cei verticali într-o societate cu politicieni veroși care își bazează campaniile doar pe minciuni.
Cu toate alianțele mai mult sau mai puțin inspirate, cu toate greșelile sale, inerente intr-un climat politic furtunos, cu o clasă politică volatilă și fărâmițată, PNL a fost un partid elitist, care a educat și care a introdus un discurs ceva mai elevat în România.
De ce?
Pentru că multă vreme PNL a fost un partid democratic, clădit pe entuziasm și bună-credință.
Din păcate azi rolurile s-au amestecat: PSD a renunțat la bască și și-a pus cravată, europenii cu papion au ajuns în ALDE, “tinerii frumoși și liberi” au votat USR etc.
Iar PNL…
Dupa fuziunea PNL-PDL in cei trei ani de zile de interimate, de lideri “puși” de la centru, de decizii luate în spatele ușilor închise, de jocuri de culise, de conspirații … conducerea centrală și a filialelor județene a ajuns o enclavă în propriul partid, iar activul de partid a fost tocat mărunt, pierzând lamentabil avantajul de a avea capitalul de imagine al unui președinte.
Liderii PNL au omis că alegerile se câștigă cu voturi și nu cu practici oculte.
Astăzi – din păcate – nu ne mai ceartă gospodinele, ci intelectualii, oamenii din clasa de mijloc și în genere aproape orice alegător care a rămas cu nostalgia a ceea ce reprezenta partidul odată.
“Oamenii noi” aduși astăzi și puși a doua zi pe liste după cumetrii, interese personale și simpatii ale “șefilor” nu au reușit să coaguleze în jurul lor.
Aruncarea la groapa de gunoi, în dispreț profund, a vechilor parlamentari, fără o analiză individuală, a creat o clasă de candidați fără mesaj coerent, necunoscuți nici măcar activului de partid și fără forță de a se bate cu un adversar redutabil.
Cel mai mare dezastru după alegerile din 11 decembrie nu e nici măcar scorul! Cel mai mare dezastru îl reprezintă modul în care conducerea partidului a înțeles mesajul:
“Nu plecăm de pe funcții! Partidul are nevoie de noi într-un moment greu!”
Autism?! Toți evită să recunoască: “Noi și deciziile noastre am adus partidul aici!”
S-a aruncat repede vina pe o doamnă, care – fie vorba între noi – nici nu cred că realizează unde a greșit, iar președinții de filială au rămas neclintiți, cică să reformeze partidul!!!
Noaptea kafkaniană a minții!
Pe cine poate reforma cineva care a pierdut lamentabil 15 procente între locale și parlamentare?
Unde este acea minima moralia a asumării unor rezultate prin demisiile de onoare?
De ce nu au curajul “indispensabilii conducători” să intre în alegeri democratice, necontrolate de ei înșiși și de epigonii lor?
Sunt întrebări al căror răspuns îl vom afla când acest partid va mai reprezenta doar un mic grup de interese, mulțumit cu o mică felie împărțită mai mult sau mai putin echitabil “în familie “.
Sau poate când din mijlocul liberalilor se vor ridica din nou niște lideri adevărați.
Din păcate, am obosit după aproape 27 de ani de liberalism să fac educație unor oameni care au reușit ceea ce n-a reușit până acum nimeni în Romania: să facă din două partide mari un partid mic.
Din păcate, nu știu câți membrii PNL înțeleg în ce situație se află partidul.
În orice caz, lucrurile nu evoluează spre o reformă reală, ci spre o enclavizate și mai adâncă.
Din marinărie am învățat că o corabie cu echipaj bun trece orice furtună, dar atunci când echipajul nu mai crede în deciziile comandantului, se instaurează revolta și ajung cu toții pe fundul mării.
Brătienii se întorc astăzi în mormânt, iar liberalii autentici se roagă pentru vremuri când vor fi iarăși ce-au fost și mai mult decât atât!…
… și își vor redobândi onoarea!
Liberalismul trebuie salvat și nici într-un caz nu cu acești oameni care conduc astăzi PNL.
Am încredere în judecata vechilor mei colegi din 1990, dintre care cei mai mulți și-au dat rand pe rand demisia din conducere sau chiar din partid în ultimele luni. Cu ei am să mă sfătuiesc si voi decide cum acționez mai departe.
Vă mulțumesc tuturor celor care și la indemnul meu ați votat atâtea cicluri electorale PNL. Sper că astăzi nu mă judecați prea aspru.
Ovidiu Sorin Cupsa, 17.12.2016.

Follow us: MangaliaNews PunctRo, to Facebook and @MangaliaNews, on Twitter





Piese auto și accesorii pentru toate tipurile de autoturisme, în Mangalia, lângă Casa Tineretului:
piese-auto-mangalia.ro



Publicitate https://www.mangalianews.ro/


Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro


astratex.ro


vola.ro%20


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply