Eșuarea cetaceelor, o problemă internațională

0
847

esuareacetaceelor1

La sfârşitul lunii octombrie 2014, la Monaco, Secretariatul ACCOBAMS (Acordul pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană şi zona adiacentă Atlanticului) a organizat un workshop dedicat cazurilor de eşuare în viaţă a cetaceelor. România este parte semnatară a acestui acord, iar Organizaţia Neguvernamentală Mare Nostrum este partener oficial din 2013, ca urmare a implicării, de mai bine de 15 ani, în monitorizarea şi conservarea cetaceelor din Marea Neagră.

La această întâlnire au participat reprezentanţi din Bulgaria, Ucraina, Portugalia, Maroc, Algeria, Turcia, Croaţia, Slovenia, Franţa, Spania, Italia şi România şi au stabilit ca obiectiv principal crearea unui cadru comun de acţiune şi cooperare internă şi internaţională, precum şi tipul de alarmă pentru cazurile de eşuare, singulară sau în masă, dar şi în cazurile atipice de mortalitate care pot avea implicaţii transfrontaliere.

Workshop-ul s-a bucurat de susţinerea Principatului de Monaco, acolo unde Secretariatul ACCOBAMS îşi are sediul, şi, după cum a declarat Marian Paiu, responsabil proiecte delfini, prezent la Monaco din partea Mare Nostrum,  a stabilit optimizarea eforturilor din cadrul serviciilor implicate,  eficientizarea operaţiunile necesare, o protecţie mai bună a animalele aflate în pericol, garantarea securităţii publice, diseminarea corectă a  informaţiilor în presă şi asigurarea unei continuităţi pe termen cât mai lung a acestei activităţi.

Common Bottlenose Dolphins jumping in sea, Roatán, Bay Islands, Honduras

Mare Nostrum a continuat şi în acest an activităţile din cadrul Programului de Monitorizare şi Conservare a Delfinilor din Marea Neagră, susţinut de OMV Petrom, DB Schenker dar şi prin intermediul Campaniei “Adoptă un delfin”. Astfel, s-au implicat activ numeroase persoane care, alături de echipa noastră, doresc să identifice cauzele care duc la mortalitatea mamiferelor marine, să implementeze şi să testeze dispozitivele de tip ADD, ca măsură de reducere a capturilor accidentale în plasele de pescuit și să ajute la colectarea de date despre cetacee sau grupuri de cetacee prin metoda foto-identificării. Până la această dată s-au înregistrat 72 de eşuări ale delfinilor faţă de 65 anul trecut, în aceeaşi perioadă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Acest proiect include şi o importantă componentă educativă, care presupune activităţi de instruire şi conştientizare anuală a sute de elevi şi profesori, dar şi pescari sau angajaţi ai instituţiilor representative din zona costieră – ANPA, INCDM, ARBDD, IJPF, Garda de Coastă, Apele Române, Administraţii portuare, salvamari şi scafandrii, care se implică activ în cadrul “Reţelei de monitorizare”. Cu ajutorul şi prin intermediul acestora, echipa Mare Nostrum este anunţată de existenţa unui delfin în pericol, astfel încât să poată porni în cel mai scurt timp posibil pentru acordarea primului ajutor, sau pentru a preleva probe pentru analiză în cazurile de mortalitate.

Dacă observați un delfin eșuat, contactați-ne la numerele de telefon0241 612 422 sau 0763 255 731, iar pe site-ul www.delfini.ro găsiți formularul on-line, prin intermediul căruia ne puteți trimite informații cu privire la delfini (vii sau morți).

ONG Mare Nostrum Constanța.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply