Interviu cu Diana Petre, despre Centrul Educațional PAIDEIA din Mangalia (FOTO)

0
1371

Red.MangaliaNews.ro: Stimată doamnă Diana Petre, știm că aveți pregătire de specialitate în domeniul atât de sensibil pe care l-am abordat recent într-un alt interviu pe site-ul nostru cu doamna Daniela Vlădescu din Italia, fiind și dumneavoastră asistent social specialist și vă mulțumim pentru bunăvoința de a ne răspunde la câteva întrebări. Mai întâi, vă rugăm să ne prezentați Asociația pe care o conduceți; când a luat ființă, cu ce se ocupă?

Diana Petre: Asociația “ŞI EU POT” este o organizație nonguvernamentală, fondată la data de 16 septembrie 2008 și are sediul în municipiul Mangalia, str. Dimitrie Cantemir, nr.8. La data de 2 mai 2012, Asociația a înființat Centrul  Educațional pentru copii și părinți PAIDEIA”, în cadrul căruia funcționează o grupă de Grădiniță Specială (tip Centru de zi cu componentă educațională) și două Cabinete psihologice în care se desfășoară activități de Consiliere psihologică, Terapie comportamentală, Logopedie și Grupuri de suport, toate adresate copiilor cu cerințe educaționale speciale, precum și părinților acestora din municipiul Mangalia și localitățile limitrofe.

M.N.: Cu ce se ocupă acest Centru educațional ? Prin ce este el specific?

Diana Petre: Centrul  Educațional pentru copii și părinți ”PAIDEIA” este unic în comunitate și localitățile limitrofe și a contribuit semnificativ la stimularea autonomiei copiilor cu tulburări de spectru autist și integrarea acestora în societate. Exemple de rezultate: 23 de copii au beneficiat de serviciile specialiștilor nostri în cadrul Centrului, in anul 2013; s-au efectuat 71 de evaluări inițiale gratuite pentru copii; mai mult de 20 părinți au fost înscriși în cadrul grupurilor de suport; am informat comunitatea cu privire la tulburările pervazive de dezvoltare în grădinițele și școlile cu clasele I – IV din Mangalia și localitatile limitrofe: 2 Mai, Limanu, Pecineaga, 23 August, Albești, Cotu Văii, Vârtop, Arsa, în colaborare cu Primăria Mangalia, în perioada noiembrie 2012 – ianuarie 2013.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

M.N.: Ce părere aveți despre modul în care se comportă oamenii, cât este de pregătită societatea în privința abordării frontale a problemei copiilor speciali?

Diana Petre: Experiența terapeuților din cadrul Centrului, susținută de numeroase studii în domeniul reprezentărilor sociale referitoare la persoanele cu dizabilități, întăresc ideea că societatea românească nu este încă pregătită să integreze complet persoanele cu dizabilități.

Desigur, scopul nostru principal și dorința sufletească este ca acești copii speciali să devină cât mai  funcționali; uneori ne bucurăm de reușită, alteori, însă, nu este de ajuns… În această situație, cum am putea solicita integrarea unui copil special, nepregatit, într-o societate nepregatită să-l asimileze?

Teama, suspiciunea, neîncrederea ar fi mari de ambele părți, iar adaptarea, evident perturbată, dacă nu, chiar imposibilă.

Tocmai de aceea, un mediu securizant, în cadrul unui Centru Educațional cu cerințe adaptate nevoilor, ar veni în întâmpinarea copiilor speciali, fără a pierde, însă, din vedere scopul final, cel al integrării, la momentul potrivit fiecăruia.

M.N.: Ce concluzii ați pune acum, spre finalul acestui prim interviu care va fi postat pe site-ul www.mangalianews.ro ?

Diana Petre: Chiar dacă oferta educativă și instituțională s-a diversificat, iar persoanele cu dizabilități au devenit vizibile în spațiul social, reprezentările sociale ale populației cu privire la persoanele cu dizabilități rămân, în general, marcate de teamă, de neîncredere.

Ca perspectivă de viitor, sperăm că vom putea contribui la schimbarea acestor reprezentări sociale, prin însăși activitatea Centrului, în beneficiul copiilor speciali și al comunității.  Încercând să facem ceva în această direcție, ne-am lovit de numeroase atitudini din partea părinților, autorităților, a comunității, în general.

Ca și reacție în fața acestor atitudini adânc împământenite, pe care dorim să le schimbăm, abordăm diverse strategii, ca de exemplu:

  • oferirea de informații, prin crearea unor evenimente de tipul Ușilor deschise, în cadrul Centrului Educațional, cu ocazia Zilei de 2 aprilie, Ziua dedicată conștientizării autismului;
  • stabilirea de contacte interpersonale pozitive și constructive de genul persoane fără dizabilități – persoane cu dizabilități;
  • implicarea mass-media (inclusiv facebook), prin promovarea unor imagini pozitive ale copiilor speciali și a activităților desfășurate de aceștia în cadrul Centrului.

În acest context, sperăm că aceste reprezentări sociale și atitudini moștenite față de persoanele cu dizabilități se vor schimba cu timpul, oferindu-le copiilor posibilitatea unei integrări cât mai naturale, firești și neforțate, în niciun fel!

M.N.: Inerent, vă rugăm să amintiți obiectivele prioritare ale Asociației ȘI EU POT și ale Centrului Educațional PAIDEIA”.

Diana Petre: În acest an, obiectivele cele mai importante ale Asociației sunt să ofere în continuare servicii de calitate copiilor cu tulburări pervazive de dezvoltare și familiilor lor și să contribuie la integrarea socială a copiilor cu TSA.

Totodată, ne dorim să informăm comunitatea despre activitatea Centrului si să promovăm o imagine pozitivă a copiilor speciali și activităților desfășurate de aceștia în cadrul Centrului.

MangaliaNews.ro: Vă mulțumim încă odată, stimată doamnă Diana Petre, pentru prețioasele informații pe care ni le-ați oferit și vă dorim mult succes în nobila dumneavoastră activitate, alături de părinții copiilor, iar, la o nouă întâlnire, ne vom bucura cu toții să auzim de cât mai multe rezultate bune și împlinirea obiectivelor pe care vi le-ați propus, cu atâta dăruire!

GALERIE FOTO:

Mangalianews.ro, 22 martie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply