Primarul Mangaliei este împotriva exploatării gazelor de şist

0
879
Cristian Radu spune că deputatul de pe Colegiul 5 este “făţarnic şi alunecos”.

Explotarea gazelor de şist a suscitat vii discuţii, lunile trecute, în România. Între timp, zbaterile pe această temă, concretizate inclusiv prin proteste mai mult sau mai puţin spontane, par să se fi stins. Subiectul a fost reînviat de primarul Mangaliei, Cristian Radu, care în şedinţa de vineri a Consiliului Local a supus dezbaterii un proiect privind organizarea unui referendum prin care cetăţenii să fie consultaţi dacă sunt de acord sau nu cu intenţia firmei Chevron de a fora în sudul litoralului.

Facem precizarea că, de dată recentă, subiectul a ajuns şi în atenţia Parlamentului Europei. Revenind la Mangalia, adăugăm că proiectul privind organizarea unui referendum a fost votat, acum totul depinzând şi de avizul de legalitate al Prefecturii judeţului Constanţa. Primarul Mangaliei, Cristian Radu, spune că din discuţiile cu consilierii, a rezultat că un astfel de referendum este bine să aibă loc în data de 9 decembrie, odată cu alegerile parlamentare, din raţiuni financiare.

Eu sunt împotriva exploatării gazelor de şist. După cum ştiţi, perimetrul Costineşti-23 August-Mangalia-Limanu pare potrivit pentru o astfel de afacere, iar în mai 2010 un secretar de stat de la acea vreme spunea că este bine ca Chevron să demareze forajele în zonă.

În 2010 s-a dat acceptul în acest sens. Prin proiectul aprobat vineri venim în întâmpinarea unei astfel de posibilităţi. Dacă peste o lună, de exemplu, vine Chevron şi începe să foreze? Acest lucru ar avea un impact negativ asupra terenurilor, asupra pieţei imobiliare şi a turismului, dar mai ales vorbim despre poluare, explică primarul Mangaliei care este poziţia sa vizavi de acest subiect.

Întrebat dacă intră în campanie electorală pe acest subiect, Cristian Radu a replicat, dându-l exemplu negativ pe deputatul PDL Zanfir Iorguş, că el nu urmează să candideze la parlamentare şi că nu are motive să marşeze pe acest subiect din alte raţiuni decât cele de grijă faţă de Mangalia.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Eu nu intru în campanie electorală ca alţii care au speculat imediat acest subiect, după şedinţa de consiliu. Dacă veţi căuta în arhive, vă veţi convinge că deputatul de pe Colegiul 5 este făţarnic şi alunecos. De ce în 2010 nu a luat poziţie faţă de gazele de şist? Atunci, când se afla la guvernare, spunea că extracţia e bună, acum spune că este împotrivă. De ce s-a apucat să facă declaraţii acum?, a declarat Cristian Radu.

Acelaşi edil a precizat că s-a documentat pe temă şi că poate afirma că exploatarea gazelor de şist reprezintă un risc major privind sănătatea populaţiei. În ţări din UE fracţionarea hidraulică a fost interzisă, de ce ar fi permisă în România? O astfel de metodă ar scoate din circuit terenuri, ar polua fonic şi ar afecta pânza freatică şi sursele de apă, iar la toate acestea se adaugă riscul seismic, a mai apreciat Cristian Radu.

Alexandra ANTON, Replica, Luni, 29 oct.2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply