Mangalia, la ora adevărului: când va ajunge apa caldă şi în casele oamenilor?

0
950

farmec.ro
carturesti.ro%20

După patru ani de zbucium, scandaluri, dar mai ales frig în case, Mangalia pare să fi intrat în normalitate după alegerile locale din iunie. Deşi a trecut doar o lună de la preluarea mandatului, noul primar Cristian Radu susţine că a reuşit să facă pace în Consiliul Local şi să instaureze o stare de normalitate atât în Primărie, cât şi în oraş. Cu toate acestea, Mangalia se confruntă în continuare cu problema lipsei apei calde. Despre cum va rezolva această situaţie, dar şi multe alte proiecte, am stat de vorbă cu primarul Cristian Radu.

– Cum aţi găsit Primăria Mangalia?

– Este agitaţie la început. Acum ne-am intrat într-un ritm aproape normal. De fapt, i-am rugat pe colegii mei din Primărie să ţină ritmul cu mine. Probleme au existat mai mult în Consiliul Local, nu în privinţa implementării proiectelor.

– Ce aţi reuşit să faceţi într-o lună şi jumătate de mandat?

– În primul rând, sunt mulţumit de acest sezon estival. Mă bucură că sunt mai mulţi turişti, decât au fost în ultimii patru-cinci ani de zile. Al doilea aspect pe care aş vrea să-l precizez, este faptul că într-o lună şi jumătate vorbim despre proiecte. Am un proiect cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului intitulat „Callatis-Istorie la malul mării”, de 4 milioane de euro. Este un proiect important prin care vor fi valorificare toate monumentele istorice din sudul litoralului. Avem proiectul Clubului Nautic de 1 milion de euro, care este în curs de semnare. Sunt foarte multe proiecte pe care dorim să le dezvoltăm. Într-o lună şi jumătate am început să rezolvăm o problemă stringentă a Mangaliei, cea a câinilor fără stăpân. Sunt convins că avem foarte mult de lucru pentru că sunt foarte muţi câini fără stăpân şi trebuie să avem grijă de ei, dar şi ei trebuie să aibă grijă de locuitorii Mangaliei şi de turişti pentru că au existat foarte multe cazuri de persoane muşcate. Am mai făcut ceva destul de important, în sensul că am reabilitat clădirea Primăriei, pentru că turiştii care vin în Mangalia sunt interesaţi să vadă şi sediul administraţiei locale.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– De curând a fost realizat contractul cu Callatis Therm. Cine va aduce acum apa caldă şi căldura în Mangalia?

– Acest contract cu firma care furnizează agent termic trebuie încheiat. De altfel, toate demersurile noastre din ultima perioadă se îndreaptă către acest rezultat. Nu se poate aşa ceva. Vorbim de 2012, vorbim de civilizaţie. Pe lângă faptul că nu au avut căldură astă iarnă, oamenii nu au nici acum apă caldă şi cred că vor avea undeva în toamnă pentru că sunt anumiţi paşi legali pe care trebuie să îi parcurgem. Trebuie să preluăm, să inventariem şi să autorizăm centralele termice. Totuşi, această firmă căpuşă trebuia să asigure continuitatea şi să dea oamenilor apă caldă pentru alte 90 de zile. Ei nu ştiu să facă altceva decât să intermedieze, adică să ia combustibilul la un preţ şi să îl vândă la suprapreţ. Dacă rămâneam cu acest contract exista riscul ca oamenii din Mangalia să plătească acelaşi preţ exorbitant pentru gigacalorie ca şi iarna trecută. S-a început rezilierea contractului cu firma furnizoare. Am fost chemat la mediere, trimis în judecată, nu e nicio problemă. Îmi asum orice risc pentru ca oamenii din Mangalia să aibă căldură la iarnă. Ştiu că acum două zile le-a fost ridicat avizul de funcţionare de către ANRSC. Următorul pas este să preluăm punctele termice din Mangalia, să reactivăm GOLD-ul (Regia Autonomă de Gospodărire Orăşenească Locativă şi de Drumuri) şi să punem bazele unei regii autonome. De fapt, se lucrează la foc automat pentru a lega aceste puncte termice la gaze până la iarnă. Toate eforturile noastre sunt pentru ca oamenii să achite un preţ decent la gigacalorie, adică cel despre care am vorbit în campanie, situat undeva între 200-250 de lei. Probabil că şi în această situaţie vor exista persoane care nu îşi vor permite să plătească, dar vom asigura subvenţii. Vom asigura subvenţii şi pentru cei care folosesc încălzirea cu lemne.

– Cum va fi soluţionată problema câinilor comunitari.

– Avem undeva între 2.000 şi 3.000 de câini comunitari, în Mangalia şi staţiunile aferente, asta pentru că nu au fost sterilizaţi. Am început sterilizarea şi ne dorim ca până la anul să nu mai avem câini prin oraş, ci adăposturi special amenajate. Oamenii care au câini pe lângă blocuri trebuie să înţeleagă că acele animale sunt paşnice cu locatarii, dar cu persoanele pe care nu le cunosc se manifestă altfel. De asemenea, ei trebuie să înţeleagă că dacă au câine, acesta trebuie ţinut în casă sau în curte. Este un proiect al Primăriei, cu ONG-urile de specialitate şi le voi lăsa mână liberă reprezentanţilor acestora pentru că ei ştiu cel mai bine care sunt paşii legali pentru a stopa acest fenomen.

– Cum a fost sezonul estival 2012 la Mangalia?

– Singura mulţumire pentru sezonul acesta este că avem un număr mai mare de turişti. Din păcate anul acesta nu am avut nicio strategie. De la anul vom avea altă abordare, vom organiza foarte multe evenimente. În primul rând, sezonul estival 2013 va fi organizat începând cu octombrie 2012 ca la 1 mai să fie exact cum era în perioada anilor ’90. Este trist că ne raportăm la acea perioadă, însă aceasta este realitatea. Staţiunile erau într-o stare mult mai bună la momentul respectiv. Scopul nostru este să alocăm cât mai puţini bani din bugetul local şi să găsim sponsori care să se ocupe de finanţarea acestor evenimente. Acum este un haos total în staţiuni, însă nu puteam schimba regulile jocului în timpul jocului. La data de 2 iulie când am intrat în Primăria Mangalia, eram în mijlocul sezonului estival şi nu aveam ce să mai facem. V-am zis, de la anul vom avea o altă abordare şi ne dorim ca staţiunea Neptun, spre exemplu, să redevină oaza de verdeaţă de altă dată. Există clădiri în paragină care nu ne fac cinste, există hoteluri de două stele, care nu oferă condiţii optime de cazare şi care vor trebui să îşi crească standardele calităţii. Aceasta va fi una dintre obligaţiile pe care agenţii economici vor trebui să le respecte de anul viitor.

– Veţi continua reabilitarea termică a blocurilor începute de Tusac?

– Cu siguranţă. Acest proiect se va desfăşura din banii Guvernului şi cu cei ai Uniunii Europene, dacă se poate. Mai mult decât atât avem un proiect de 10 blocuri, care undeva în toamnă vor începe să fie reabilitate, dar asta înseamnă lucrări complete: tâmplărie, subsol şi acoperiş. Nu doar placat cu polistiren sau ce consideră ei că au făcut până acum. În plus, vor fi verificate acele lucrări care s-au făcut deja, iar unde vom vedea că nu este ceva de calitate, se va reface lucrarea. În această situaţie se află şi blocul de lângă Primăria Mangalia. Mie personal nu-mi place cum este făcut. 

Alexandra BĂLAN, Cuget Liber, Luni, 20 August 2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply