Aceiaşi preşedinţi, aceiaşi candidaţi. Bizarerii ca-n filmele comice, la scrutinul care se repetă la Mangalia

0
666

farmec.ro
carturesti.ro%20

Claudiu Tusac, fost candidat PSD la alegerile din 10 iunie pentru conducerea administraţiei publice a celei mai importante localităţi din sudul litoralului, s-a retras din cursă. Pentru că aşa prevede legea, el se va regăsi totuşi şi pe buletinul de vot al scrutinului din 24 iunie, chiar dacă şi-a anunţat susţinerea pentru fostul său contracandidat, Cristian Radu.

Repetarea alegerilor locale pentru Primăria şi Consiliul Local Mangalia pare un scenariu de film. O serie de ciudăţenii, de aspecte ce contrazic logica şi bunul simţ sunt considerate ca fiind fireşti în contextul scrutinului programat pe 24 iunie. Preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare rămân aceiaşi, în pofida faptului că Biroul Electoral Central a decis repetarea alegerilor după ce a admis contestaţiile în care se specifica foarte clar că în opt dintre secţiile de votare procesul electoral a fost prelungit până după ora 21.00, ora limită prevăzută de lege pentru încheierea votării.

Ba da, ba nu!

Înainte de toate, trebuie menţionat faptul că, deşi şi-a anunţat, vineri, în contextul unei conferinţe de presă, retragerea din cursa pentru mandatul de primar al municipiului Mangalia, social-democratul Claudiu Tusac va figura pe buletinul de vot al scrutinului din 24 iunie. Potrivit legii, duminică va avea loc repetarea alegerilor din 10 iunie, nu un scrutin nou, fapt pentru care toţi cei 11 candidaţi iniţiali se vor regăsi pe buletinul de vot.

Retragerea lui Tusac nu face obiectul unui document oficial scris, al unei cereri, ea a fost doar subiectul unei declaraţii publice şi al unui comunicat de presă. Astfel, va fi interesant de urmărit câte voturi va lua Tusac în alegerile de duminică, atâta vreme cât el încă figurează pe buletinul de vot. Social-democratul mărturiseşte că nu se aşteaptă ca oamenii să-l mai voteze pentru că, susţine el, dacă îl mai voiau, l-ar fi votat de prima dată. „Cum să mă voteze duminică pe mine, când eu le-am spus tuturor că îl susţin pe Cristian Radu?”, a afirmat retoric Claudiu Tusac.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Amintim că şi liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, i-a recomandat joi lui Tusac să se retragă din competiţie, menţionând că acesta trebuie să facă un pas în spate.

Măsuri suplimentare

De asemenea, de reţinut este faptul că tot administraţia publică locală se ocupă, alături de Prefectura Constanţa şi de Biroul Electoral Municipal (BEM) Mangalia, de organizarea alegerilor de duminică. Or, în acest context, se impune o întrebare: cum va reuşi actuala administraţie, condusă încă de Tusac, să organizeze ireproşabil un scrutin pe care, pe 10 iunie, l-a gestionat execrabil? Din acest punct de vedere, edilul-şef ne-a declarat că a luat măsuri suplimentare: „Am luat măsuri să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat data trecută: am mărit numărul cabinelor de vot din secţii, am vorbit cu Poliţia, Poliţia Locală şi Jandarmeria să fie atente ca la ora 21.00 fix procesul electoral să fie încheiat”. De ce nu s-a întâmplat aşa şi pe 10 iunie?

Viaţa bate filmul

Aşa cum am menţionat mai sus, preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare nu vor fi schimbaţi decât dacă, potrivit declaraţiilor preşedintelui BEM Mangalia, Anton Cristian David, „au cerut în mod expres asta”. „Altfel, nu”, a menţionat acesta. Acest aspect poate părea cel puţin ciudat, dacă nu scandalos, având în vedere faptul că, în decizia de anulare, respectiv de repetare a alegerilor din Mangalia, BEC precizează că au fost luate în calcul contestaţiile în care se specifica: „în cadrul a opt secţii de votare procesul de votare a fost prelungit cu mult după ora 21.00 (22.15 – 22.45), în contextul în care nu a fost emisă o hotărâre în condiţiile legii prin care să se fi aprobat prelungirea intervalului orar alocat votării”. Cine a decis prelungirea votării? De ce au permis preşedinţii, respectiv locţiitorii acestora ca după ora 21.00 să se mai afle cetăţeni cu drept de vot în incinta secţiei de votare? Cine răspunde pentru aceste nereguli? Şi, mai ales, de ce sunt tolerate exact aceleaşi persoane sub ochii cărora au avut loc aceste derapaje?

Ziua de Constanta, 19 iunie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply