Iorguş şi Tusac – duelul pentru Primăria Mangalia

0
780

  

De departe, cea mai acerbă luptă pentru funcţia de primar este în municipiul Mangalia. Încă de la început, competiţia electorală s-a transformat într-un război total, în care se trage nemilos din toate direcţiile şi de pe toate fronturile. 11 candidaţi se luptă pentru a deveni viitorul primar, într-o localitate care, ultimii patru ani, a fost paralizată de scandaluri politice şi administrative.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la comanda „Cuget Liber“, Zanfir Iorguş ar avea prima şansă să câştige funcţia de primar, însă la mică distanţă de principalii săi competitori.

Conform sondajului realizat de COMPAS – Centrul pentru Studiul Opiniei Publice şi Marketing, în cursa pentru funcţia de primar al municipiului Mangalia, Zanfir Iorguş (PDL) conduce cu 24,7% din voturi, urmat de Claudiu Tusac (PSD) cu 21,1% din intenţiile de vot, din totalul eşantionului. Al treilea clasat, independentul Cristian Radu, înregistrează un procent de 17,4% intenţii de vot din totalul eşantionului.

Raportat la numărul persoanelor care au exprimat o intenţie de vot, excluzând nehotărâţii şi pe cei care nu vor vota, Zanfir Iorguş înregistrează 35,9% din preferinţe, Claudiu Tusac 30,6%, iar Cristian Radu 25,3%. Cei trei sunt urmaţi de Marin Ciocâia (PP-DD) – 3,4%, Teodor Munteanu (independent) – 1,1%, Adrian Cârlescu (PRM) – 1%, Ion Niculescu (independent) – 0,9%, Marios-Thiera Cotlet (independent) – 0,9%, Vasile Moldovan (PER) – 0,3%, Marian Dorner (PV) – 0,3%, Marin Oprea (independent) – 0,3%.

Votanţii lui Cristian Radu, indecişi la consiliul local

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În ceea ce priveşte Consiliul Local, PSD şi PDL domină preferinţele de vot ale electoratului Mangaliei, cu 26%, respectiv 22,7% din electorat. Excluzând nehotărâţii şi persoanele care nu vor vota, PSD înregistrează 41,9% dintre opţiunile de vot exprimate, iar PDL 36,6%. Alianţa de Centru-Dreapta (PNL-PC) înregistrează 5,6%, iar independentul Viorel Oleniuc 4,8% din opţiunile de vot exprimate. De asemenea, PP-DD a strâns 4,6% dintre opţiunile directe de vot, PRM – 2%, Sali Dogan (independent) – 1,2%, UNPR – 1%, PV – 0,9%, Marin Oprea (independent) – 0,8%, Teodor Munteanu (independent) – 0,4%, iar PNŢCD – 0,2%.

Foarte interesant este faptul că, potrivit sondajului, 43% dintre votanţii lui Cristian Radu nu s-au hotărât cu cine vor vota pentru Consiliul Local al municipiului Mangalia, 15,9% ar vota cu ACD, 11,3% cu PSD, iar 6,8% cu PDL.

Claudiu Tusac înregistrează un scor inferior celui înregistrat de PSD în cursa pentru Consiliul Local.

Dintre votanţii PSD pentru Consiliul Local, 76,5% declară că vor vota cu Tusac, 7,6% cu Cristian Radu, iar 3,8% cu Zanfir Iorguş, în timp ce 9,1% sunt nehotărâţi. Spre comparaţie, 90% dintre votanţii PDL pentru Consiliul Local declară că vor vota cu candidatul Zanfir Iorguş, 5,2% cu Cristian Radu, iar 2,6% sunt nehotărâţi.

Aşadar, în urma sondajului, deputatul Iorguş ar avea prima şansă pentru câştigarea Primăriei, în timp ce PSD ar obţine cele mai multe mandate de consilier local.

Consiliul Judeţean, o „afacere“ internă pentru USL

Lucrurile diferă substanţial, însă când vine vorba de votul mangalioţilor pentru Consiliul Judeţean Constanţa. PDL înregistrează un procent mai mic în cursa pentru Consiliul Judeţean, fapt ce arată că procentul ridicat din cursa pentru Primărie şi Consiliul Local este datorat situaţiei politice locale, şi nu unor preferinţe unitare pentru PDL. În mod cert, PDL va atrage voturi pentru Consiliul Judeţean de la electoratul câştigat în competiţia pentru Consiliul Local şi Primăria Mangalia, însă nu îşi va convinge întregul electorat de la nivel local să voteze pentru PDL şi la alegerile pentru Consiliul Judeţean.

Astfel, 43,2% din electoratul lui Zanfir Iorguş votează cu Nicuşor Constantinescu (USL), 37,6% cu Florin Gheorghe (PDL) şi 4% cu Marian Vasiliev (PP-DD).

De asemenea, 44,4% dintre votanţii lui Zanfir Iorguş declară că vor vota cu PDL pentru Consiliul Judeţean, iar 37,3% cu USL, iar 11,9% declară că nu s-au hotărât sau că nu vor vota pentru Consiliul Judeţean.

În cursa pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu (PSD) înregistrează un procent de 49,7% din totalul eşantionului (72,6% dintre preferinţele de vot exprimate), iar Florin Gheorghe (PDL) 11,1% (reprezentând 16,2% din intenţiile de vot exprimate). Mai departe, Marian Vasiliev (PP-DD) are 6,5%, Radu Comănici (PRM) – 1,5% din opţiunile directe de vot ale celor intervievaţi, Harry Michelle Boiagian (UNPR) – 0,9%, Tudorel Chesoi (PNŢCD) – 0,7%, Valeriu Băncescu (PP) – 0,5%, Oleg Danovski (PUER) – 0,5%, Dumitru Bădrăgan (PER) – 0,3%, Emil Colodiuc (PV) – 0,2%.

La partide, 47,6% din eşantion declară că va vota cu USL la alegerile pentru Consiliul Judeţean, iar 14% cu PDL. Excluzând nehotărâţii şi persoanele care nu vor vota, PSD înregistrează 69,4%, iar PDL 20,5% din opţiunile de vot exprimate, urmat de PP-DD cu 5,5%, PRM – 2,4%, UNPR – 1,1%, PER – 0,5%, PP – 0,5%, PNŢCD – 0,2%.

Sondajul a fost realizat de COMPAS – Centrul pentru Studiul Opiniei Publice şi Marketing, la comanda Cuget Liber, în perioada 26-27 mai 2012, la nivelul municipiului Mangalia, pe un eşantion de 507 de subiecţi. Sondajul a fost realizat faţă în faţă, prin chestionar standardizat cu întrebări închise, la domiciliul subiecţilor, având o marjă de eroare de plus minus 4,4% la un nivel de încredere de 95%.

Cosmin Zaporojan, cugetliber, vineri, 01 iunie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply