Prioritatile lui Ponta pe litoral: finalizarea A2 si blocarea gazelor de sist

0
968

Cabinetul Ponta si-a prezentat prioritatile pentru viitorul mandat. In ceea ce priveste litoralul, premierul a pus pe lista doua obiective. Primul este finalizarea Autostrazii Soarelui, unde a mai ramas de dat in folosinta tronsonul Cernavoda-Medgidia si instituirea unui moratoriu (o amanare) in ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist pana cand, la nivel european, se vor finaliza studiile privind impactul acestor lucrari asupra mediului.

La sfarsitul lunii martie, guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judetul Constanta: Costinesti, Adamclisi si Vama Veche.

Exploatarea gazelor de sist presupune utilizarea unei metode de foraj controversate, fractionarea hidraulica, ce presupune injectarea de apa si alte substante in roci dure, pentru a fi dislocate rezervele de hidrocarburi.

In prezent, exista state in Europa precum Polonia, unde exploatarile au demarat pe scara larga, in timp ce Franta si Bulgaria au interzis acest procedeu, iar Marea Britanie a stopat prospectiunile. Fractionarea hidraulica mai presupune amplasarea unui numar mare de sonde comparativ cu vechiul sistem clasic de extragere a gazelor.

observator.ro, sambata, 5 mai 2012.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply