Mini-vacanţa de 1 Mai: Cum se pregăteşte litoralul pentru primirea turiştilor | GALERIE FOTO

0
753

Sute de basculante cu nisip, tone de resturi şi gunoaie aduse de valuri, tone de scoici cărate la gropile de gunoi şi sute de mii de lei cheltuiţi, acesta este bilanţul lucrărilor de refacere a plajelor distruse de furtunile de astă-iarnă.

Marea Neagră a răvăşit litoralul românesc. A cărat tot nisipul fin în larg şi a adus milioane de scoici şi pietre la mal, laolaltă cu foarte multe resturi de lemn şi piese metalice. Pentru pregătirea plajelor până pe data de 1 mai, când are loc deschiderea oficială a sezonului estival, Administraţia Bazinală de Apă “Dobrogea Litoral” a mobilizat zeci de echipe şi utilaje. Muncitorii au avut de curăţat manual mii de metri pătraţi de plaje. În multe zone, a fost nevoie să fie adunate cu mâna resturile lemnoase şi metalice şi cu lopata nisipul depus în vecinătatea aleilor de promenadă.

Plaja şi promenada de la Neptun, complet refăcute

Una dintre cele mai afectate porţiuni a fost plaja şi promenada din Neptun.
“Aici, au fost transferaţi peste 3.500 de metri cubi de nisip, însumând aproximativ 150 de basculante, pentru redarea profilului plajei, astfel încât să ajungă la acelaşi nivel cu promenada. În unele locuri, diferenţa de înălţime între acestea, după fenomenele meteo extreme din iarnă, a fost de un metru şi jumătate. Nisipul a fost adus din zonele de acumulări, în special de la Belona, Eforie Nord. Apoi a fost rebetonată promenada”, a declarat Valeriu Ene, director în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor din ABADL.

Restricţie la corturi la Vama Veche

Lucrări ample s-au realizat şi pe plajele din 2 Mai şi Vama Veche, acolo unde sunt aşteptate în week-end câteva mii de turişti din întreaga ţară. Nisipul este acum proaspăt afânat de utilaje, însă, în curând, va fi luat cu asalt de tinerii veniţi să se distreze. Autorităţile atrag atenţia că există restricţie pentru instalarea corturilor pe plajă.

“Corturile sunt specifice staţiunii Vama Veche, de aceea am hotărât să-i lăsăm pe turişti să campeze, însă nu chiar în centru. Ei pot să-şi pună corturile în zona de sud, spre graniţa cu Bulgaria, şi în nord, la Pescărie”, a explicat Valeriu Ene. De asemenea, conform legii, este interzis accesul pe nisip cu autoturisme, motociclete şi ATV-uri.

Articolul integral: cugetliber.ro, vineri, 27 Aprilie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply