Marea Neagră, noul El Dorado al petroliştilor lumii

0
797

farmec.ro
carturesti.ro%20

Tot mai multe companii petroliere de top şi-au manifestat interesul pentru explorarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră.

Nu doar românii sunt interesaţi de resursele care s-ar putea găsi pe fundul Mării Negre, deşi cel mai relevant pentru publicul român este anunţul recent al Petrom: în partea românească a platoului continental al Mării Negre s-ar afla 80 de miliarde de metri cubi de gaze.

Chiar ieri, gigantul petrolier rus Rosneft, deţinut de stat, a semnat un contract cu compania italiană ENI (prezentă în România prin lanţul de benzinării Agip) pentru exploatarea zăcămintelor de petrol din Marea Barents şi Marea Neagră. Contractul a fost semnat la Moscova, chiar în prezenţa lui Vladimir Putin şi presupune investiţii de până la 125 de miliarde de dolari. Italienii au o cotă de participare în acest joint-venture de 33,3%. Evident, ruşii au primit şi ceva în schimb: participaţii la proiecte în Nordul Africii şi în Alaska.

Tot în această lună, ruşii de la Rosneft s-au aliat cu corporaţia americană ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume. Acordul pune bazele a două companii mixte care vor căuta petrol şi gaze în zona platoului contintental al Mării Kara (în zona arctică) şi al Mării Negre, în blocul Tupse, din nord-estul Mării Negre. Rosneft va deţine 66,7% din fiecare dintre cele două companii. Cele două companii semnaseră încă de anul trecut un memorandum de înţelegere prin care vor investi 3,2 miliarde de dolari în cele două proiecte.

Articolul integral: rtv.net, 27 apr 2012.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply