Pierderile de energie din Europa ar reprezenta 500 miliarde de euro

0
765

Căldura emisă dar neutilizată de către centralele electrice, centrele de tratare a deşeurilor sau industrie reprezintă în Europa echivalentul unei energii pierdute în valoare de 500 miliarde de euro, potrivit unui studiu publicat marţi de asociaţii de promovare a reţelelor de căldură, relatează AFP.

Reţelele de căldură ar permite recuperarea acestei călduri neutilizate pentru încălzirea locuinţelor din mediul urban, reaminteşte asociaţia Via seva, din care fac parte administratori de reţele, industriaşi sau urbanişti din Franţa.

Studiul întreprins în Europa de Asociaţia internaţională a reţelelor de căldură şi frig, Euroheat & Power, estimează la 500 miliarde de euro energia neexploatată, a indicat pentru AFP Guillaume Planchot, preşedinte al Via seva.

Este vorba de corespondentul a circa 6,7 miliarde de barili de petrol pe care le-ar reprezenta pierderile de căldură în 2008 în Europa, potrivit studiului.

”Analiza bilanţului energetic european realizată în cadrul acestui studiu arată că o rezervă de căldură echivalentă cu mai mult de jumătate din energia primară disponibilă în Europa este în prezent neutilizată”, a precizat Via seva.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Această căldură, emisă la producerea de electricitate, prin arderea deşeurilor menajere, de industrie sau de echipamentele de răcire ale serverelor informatice, este ”de fapt exploatabilă ca atare”, subliniază asociaţia într-un comunicat.

Reţelele de căldură sunt încă foarte puţin dezvoltate în Franţa, consideră Via seva, cu doar 6 % din populaţia încălzită prin acest sistem, în timp ce ”media europeană se situează la peste 30 %”, existând ţări, precum Danemarca, Cehia sau Islanda, ”care depăşesc 50 %”.

Autor: Capital.ro, Marţi, 17 Aprilie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply