Oamenii din Costineşti protestează: “Nu vă vom lăsa să ne îmbolnăviţi copiii”

0
731

Peste 60 de locuitori ai comunei Costineşti de toate vârstele s-au adunat, ieri, în parcul din apropierea primăriei pentru a protesta împotriva intenţiei Guvernului de a permite companiei americane Chevron să exploateze gazele de şist din regiune.

Manifestaţia a fost sprijinită de administraţia locală, care a aprobat desfăşurarea acţiunii de protest şi a participat activ, prin prezenţa primarului, Traian Cristea, la faţa locului şi a reprezentanţilor consiliului local.

Locuitorii comunei au venit pregătiţi cu pancarte simbolice şi cu alte materiale informative pe care se puteau citi mesaje precum: „Şpaga voastră, moartea noastră”, „Chevronul distruge viitorul” şi „Vrem copii sănătoşi, nu bolnavi şi canceroşi”.

De altfel, unul dintre protestatari a specificat: „Îmi doresc ca familia mea şi copii mei să trăiască într-un mediu sănătos. Localitatea noastră nu a avut niciodată factori de poluare şi ne dorim ca acest aspect să nu se schimbe. Nu acceptăm nicio sumă de bani pentru terenuri, sănătatea copiilor noştri este mai importantă decât orice beneficiu material. Ne-am informat, ştim care sunt pericolele unei astfel de exploatări. Să-şi ia sondele şi să meargă cu ele unde le este permis, numai la noi nu”.

O opinie similară a avut şi primarul localităţii care i-a încurajat pe oameni să protesteze în continuare şi i-a rugat să nu cedeze tentaţiei de a-şi vinde terenurile către investitorii străini în cazul în care aceştia le vor face anumite oferte.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Pe noi nu ne-a abordat nimeni cu privire la această problemă. Nu am primit până în prezent nicio adresă şi nu am primit nicio abordare ver-bală. Vă rog să ne informaţi dacă vedeţi că se insistă pe această temă şi se fac presiuni asupra dumneavoastră de orice fel prin ceea ce ei numesc «marea avere». Pentru noi avere este localitate, care dintr-un sătuc a ajuns o comună cu un mare renume la nivel naţional şi internaţional.

Trebuie să rămânem puternici în faţa lor. Oricare ar fi facilităţile pe care le oferă, nu vom ceda. Nu vă lăsaţi păcăliţi de nişte sume pe care le oferă la expropriere. Să le spuneţi direct «Pământul este al nostru, sonda este a voastră. Luaţi-vă sonda şi plecaţi acasă». Eu nu voi da autorizaţie, niciun aviz, nu vor putea face în forţă aceste acţiuni. Închipuiţi-vă ce ar însemna după 13 ani de muncă ai mei ca primar să aprob aşa ceva. M-am chinuit atât să modernizez comuna şi acum o să pun sondă că nu îmi mai trebuie turişti? Noi nu cedăm. Vom face adrese către toate instituţiile abilitate prin care ne vom exprima opinia, a administraţiei locale şi a oamenilor din localitate”, a explicat primarul.

Joi, 05 Aprilie 2012. Autor: Alexandra BĂLAN, cugetliber.ro


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply