Claudiu Palaz:

0
706

Într-un interviu acordat ziarului „Cuget Liber”, prefectul Claudiu Palaz a vorbit despre alegerile care urmează, atitudinea primarilor PSD faţă de liderul lor, Nicuşor Constantinescu, şi averile preşedintelui CJC şi primarului Radu Mazăre.

– În ultimii doi ani, aţi fost un fel de războinic al judeţului Constanţa. V-aţi luat la trântă cu Tusac, Nicuşor, Mazăre, Mariana Mircea. Vă este greu să luptaţi cu toţi?
– Nu este greu, atâta timp cât am de partea mea legea, iar acţiunile pe care le fac sunt în spiritul legii. Eu cred că aplicarea legii trebuie să fie aplicarea legii şi atâta, fără niciun alt fel de interpretare, indiferent dacă doare sau nu. Mai ales când avem de-a face cu persoane ale căror acţiuni se duc spre latura penală.

– Vorbiţi-ne despre problemele de la Mangalia şi Cernavodă.
– Primarul Tusac este singurul ales local ale cărui acţiuni au sfidat total legislaţia. Toate acţiunile au fost împinse spre latura penală. Vorbim despre delapidare şi n-am fost eu ca prefect cel care a spus asta. Dacă vă amintiţi, acest lucru a fost afirmat de instituţiile abilitate, precum reprezentanţii Curţii de Conturi şi cei de la Garda Financiară, în urma verificărilor care au fost făcute. Referitor la Cernavodă, poate situaţia nu este aceeaşi ca la Mangalia, însă hotărârile de consiliu şi dispoziţiile date de primarul Mariana Mircea trebuiau atacate sau sancţionate. Nu aveam cum să accept astfel de poziţii, în condiţiile în care aprobarea actelor administrative la nivelul Primăriei Cernavodă a lezat interesele cetăţenilor.

– Ce puteţi spune despre Nicuşor Constatinescu şi Radu Mazăre, privind situaţia declaraţiilor de avere?
– Banii ăştia sunt bani furaţi şi o afirm cu toată responsabilitatea. Nicuşor Constan-tinescu n-a fost în stare să iasă public şi să îşi justifice averea. Se bazează pe faptul că, la ora aceasta, legislaţia permite verificarea averilor doar din 2007, dar eu nu am spus că trebuie aplicată legislaţia actuală. Eu am spus că au nişte bani în conturi în declaraţiile de avere din perioada 2000-2003 şi că nu au justificare pentru ei. Ştiţi foarte bine că există hârtie de la Finanţe prin care se arată că firmele lor erau pe pierdere în acea perioadă şi nu s-a ridicat niciun dividend. Păi dacă nu s-a ridicat niciun dividend, iar ei erau funcţionari publici, Nicuşor era consilier local, iar Mazăre era primar, de unde aveau banii respectivi? Dacă ies public şi spun «Uite, din salariu, strâns bănuţ cu bănuţ, am făcut atâtea milioane» îi salut şi le cer scuze, dar la ora asta chiar nu au cum să justifice aceşti bani. Sigur că sunt bani obţinuţi nelegal, sunt bani negri. Ei i-au trecut în declaraţia de avere mergând pe premisa «Nu mă întreabă cum am făcut primul milion».

– Lămuriţi acuzaţiile privind declaraţia dumneavoastră de avere.
– Nu mă miră aceste materiale. Să nu uităm că, în 2001, mi-a mai fost verificată averea odată. Atunci a fost o plângere făcută de Mazăre. Văd că aceştia doi şi-au făcut o obişnuinţă, mă iau pe rând. La acea dată, mi-a fost târâtă toată familia în procese, inclusiv soţia şi nuntaşii. Au fost chemaţi toţi cei care au participat să declare dacă au dat sau nu bani în plic, deci o situaţie super penibilă la care m-a supus Radu Mazăre. Acum vine rândul lui Nicuşor să facă acest lucru. De acord. Dacă ei au pretenţia ca eu să fiu transparent, le cer şi eu acelaşi lucru. Eu am fost la ANI, mi-au transmis documentele necesare pentru justificarea averii de la această dată şi aştept raportul de finalizare a acestei verificări. Cert este că eu nu am niciun contract cu statul aşa cum au firmele lor.

– Valentin Vrabie şi Nicolae Matei au declarat că ar putea să plece din partid pentru că nu se înţeleg cu Nicuşor. Vor mai exista şi alţi primari PSD care vor lua această decizie?
– Cu certitudine. Am informaţii concrete, oameni care au venit şi au spus că nu sunt deloc mulţumiţi de atitudinea de despot a lui Nicuşor şi nu vor mai accepta încă patru ani să fie umiliţi de acesta. Nu văd de ce le-ar fi greu să plece în perioada alegerilor. Sunt primari puternici care şi dacă nu şi-ar face campanie şi ar sta acasă ar fi aleşi de către cetăţenii din localitate. Să dăm Cezarului ce este al Cezarului. Astfel de poziţii trebuie apreciate. Demnitatea unui om nu trebuie călcată în picioare de cei care deţin funcţii de conducere. Nicuşor asta a făcut, şi nu doar faţă de primari, ci faţă de toate persoanele care relaţionează cu acesta, de la investitori, până la aleşi locali. Sunt destui primari în această situaţie. Sunt convins că timpul vă va arăta şi va fi o surpriză plăcută. Cu siguranţă peste 10.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

– Mai sunt două luni până la alegeri, când începeţi pregătirile?
– Mi-au venit documentele pentru organizarea alegerilor. Deja serviciul juridic lucrează la procesul electoral. Sunt convins că nu vor fi probleme şi ne vom încadra în timp. Avem experienţa necesară de atâta timp şi ştiţi foarte bine că toate au fost în regulă la nivel de Constanţa, fără incidente. Mai puţin referendumul unde legea a fost călcată în picioare de Nicuşor Constantinescu prin organizarea acţiunii de către dumnealui, fără să fie implicat prefectul. Nu-mi doresc să avem probleme şi să se comită ilegalităţi şi la alegeri, dar asta nu înseamnă că aceste situaţii nu se vor ivi. Vom lua toate măsurile pentru a nu avea astfel de situaţii în judeţ.

– Se tot vorbeşte despre o candidatură a dumneavoastră la CJC. Aveţi astfel de intenţii?
– Deocamdată sunt prefect şi, după cum ştiţi, am fost apreciat ca unul dintre cei mai buni prefecţi din ţară. Acest lucru m-a făcut să am satisfacţia muncii. De fiecare dată, ceea ce a spus prefectul cu privire la nerespectarea legii de către reprezentanţii altor instituţii s-a dovedit a fi adevărat. Dacă mă voi hotărî la un moment dat să candidez la una dintre cele două funcţii, respectiv cea de primar sau cea de preşedinte al CJC, voi anunţa.

Cuget Liber, Luni, 19 Martie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply