#HartaAmbroziei permite cetățenilor să semnaleze zonele cu ambrozie, trimițând informații către Primării, care trebuie să acționeze prin curățarea terenurilor publice sau prin notificări și amenzi către proprietarii terenurilor private necurățate la timp

0
403
HartaAmbroziei.ro permite cetățenilor să semnaleze zonele cu ambrozie, trimițând informații către primării, care trebuie să acționeze prin curățarea terenurilor publice, sau prin notificări și amenzi către proprietarii terenurilor private necurățate la timp.

Aspecte legislative

Actul legislativ de reglementare a speciei Ambrosia artemisiifolia este reprezentat de Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia [extras]
Art. 1. – (1) Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.
(2) În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

(3) Beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.
(4) Lucrările de întreținere a terenului în vederea combaterii buruienii ambrozia în ariile naturale protejate stabilite de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, se fac potrivit planului de management al ariei naturale protejate.
Art. 2. – Modificări (1) În vederea stabilirii soluțiilor corespunzătoare pentru combaterea buruienii ambrozia, Ministerul Mediului împreună cu Ministerul Sănătății și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale desfășoară anual campanii de informare și conștientizare împreună cu parteneri locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acestei plante.

Art. 3. – (1) Nerespectarea prevederilor art. 1 de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole constituie contravenție și se sancționează cu avertisment.
Sursa: https://lege5.ro/gratuit/gi3tgmrzg43q/legea-nr-62-2018-privind-combaterea-buruienii-ambrozia

Distribuția speciei Ambrosia artemisiifolia (ambrozia) la nivelul României (2021):

Puteți descărca Fișa de descriere și cheie de identificare pentru ambrozie și în format pdf.


Mangalia News, 06.06.2024.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply