Damen cere falimentul Șantierului Naval Mangalia! Din iunie, trei sferturi din personal intră în şomaj tehnic

0
1018
UPDATE 2: La această oră, o delegaţie sindicală condusă de preşedintele Sindicatului Liber Navalistul, din Şantierul Naval Damen Mangalia, Laurenţiu Gobeajă, se află în drum spre Ministerul Economiei, unde, de la ora 10.00, va avea o întâlnire cu reprezentanţii statului, care, prin Ministerul Economiei, este acţionarul majoritar.
UPDATE 1: Grupul olandez Damen a cerut marți falimentul șantierului naval Mangalia, la care are 49% din acțiuni, arată un dosar depus la Tribunalul Constanța. Săptămâna aceasta, angajații au fost anunțați că din iunie intră în șomaj tehnic, din cauză că șantierul a rămas fără proiecte în lucru. Economedia scria încă din martie despre incertitudinea de la Damen Shipyards Mangalia, în contextul în care ultimele mari proiecte se încheiau în aprilie, iar angajații se temeau de șomaj tehnic.

Sindicatul și administrația companiei au fost chemați de urgență la ministerul Economiei în această dimineață.

Deschiderea procedurii de faliment a fost solicitată pentru datorii neachitate și scadente de mult timp, scrie Europa Liberă.
„Este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent”, a explicat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.

Angajații, trimiși în șomaj tehnic

Săptămâna aceasta, angajații au primit o notificare prin care erau anunțați că vor începe să fie trimiși în șomaj tehnic începând cu luna iunie.
„Ajungem acum într-o situație în care o nouă întârziere a introducerii șomajului tehnic nu mai este fezabilă. Aceasta este o decizie dificilă pe care trebuia să o luăm pentru a oferi șantierului nostru cele mai bune șanse pentru a depăși această situație dificilă și de a asigura repornirea acestuia în viitor. Șomajul tehnic urmează să fie introdus începând cu 03.06.2024”, se arată în mesajul transmis angajaților, obținut de Economedia.

În perioada 3 iunie – 31 decembrie 2024, până la 1.038 de salariaţi, ceea ce reprezintă 78% din personal, vor intra în şomaj tehnic.

Este o măsură drastică, la care managementul societății a recurs, în condițiile în care unitatea trece printr-o situație de criză, după ruptura survenită în urmă cu un an în acordul de asociere între acționarul minoritar – societatea olandeză Damen Holding – și Statul român, care este acționarul majoritar, prin Ministerul Economiei.
Amintim că luna trecută Damen a dat în judecată statul român la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena și cere rezilierea acordului de asociere din 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar al companiei Damen Shipyards Mangalia SA,
Șantierul naval Damen Shipyards Mangalia este deținut în parteneriat de către statul român, prin compania Șantierul Naval 2 Mai, din subordinea Ministerului Economiei (51%), și compania olandeză Damen Holding (49%). La rândul său Șantierul Naval 2 Mai SA este deținut de statul român, prin Ministerul Economiei (93,8878%).
Mai mult, pe economedia.ro/breaking-damen-cere-falimentul-santierului-naval-mangalia-angajatii-intra-in-somaj-tehnic-din-iunie.html
Liderul Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă:
„Am primit notificare scrisă referitoare la întrerupere temporară a activității începând cu data de 03 iunie 2024 până la sfârșitul acestui an. Speranță există în continuare, doar că nu în perioada imediat următoare, ci cel mai devreme începând cu anul următor sunt șanse mari să se semneze proiecte majore care să asigure fond de lucru pentru câțiva ani, dar până atunci doar un număr redus de salariați își va continua activitatea, iar un număr semnificativ, până la aproximativ 1.000 de salariați, vor fi pentru o perioadă îndelungată în șomaj tehnic”.
Reamintim că la finele lui martie a.c, la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ministrul Ștefan-Radu Oprea a avut loc o întâlnire cu reprezetanții salariaților, după ce sindicaliștii din Șantierul Naval Mangalia au adresat o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu, prin care au atras atenția asupra situației critice în care se află Șantierul Naval din localitate și la care statul român, prin Ministerul Economiei, deține 51% din acțiuni.
Citiți și: Şoc la Şantierul Naval din Mangalia! Se cere falimentul Damen Shipyards, trei sferturi din personal – în şomaj tehnic!”
NB: DAMEN CONTRA DAMEN? – portal.just.ro


Mangalia News, 29.05.2024.



piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press România



Leave a Reply