20 de ani de la reînființarea la Mangalia a Muzeului Marinei Române, obiectiv turistic emblematic pentru orașul de la malul mării

1
406
Primul muzeu al Marinei Militare Române a fost înfiinţat în anul 1965 la Mangalia şi a reprezentat rezultatul activităţii neobosite şi dezinteresate a doi mari iubitori ai istoriei navigaţiei, comandorii Filaret Popescu şi Dan Nicolaescu.
Despre existenţa acestui muzeu avea cunoștință Emil Bodnăraş, care-şi petrecea vacanțele de vară în Mangalia. Aici avea la dispoziție vilele speciale de pe malul mării, cunoscute ca vilele lui Bodnăraș și o ambarcațiune specială de tip cuter. Dânsul a fost cel care l-a înformat pe Nicolae Ceauşescu și l-a îndemnat să viziteze muzeul. Participând la serbările Zilei Marinei în anul 1968, Nicolae Ceauşescu şi-a exprimat dorinţa de a vizita Muzeul Marinei Militare. Comandantul Marinei Militare i-a raportat că acesta nu este încă la nivelul de a fi vizitat de şeful statului, acesta fiind amplasat într-o baracă. Faţă de această situaţie, Ceaușescu a dispus ca muzeul să fie mutat şi instalat într-o clădire adecvată unei asemenea instituții în Constanţa. În perioada 1968 – 1969 muzeul a fost mutat la Constanţa cu denumirea Muzeul Marinei Române, în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri al Republicii Socialiste România nr. 1127 din 29 mai 1969”.
În urmă cu 20 de ani s-a reînființat Muzeul Marinei în Mangalia, prin efortul unui ofițer de marină, comandorul Eugen Bulboacă, sprijinit de Liga Navală Română filiala Mangalia, cadre militare de marină în activitate și în rezervă care au pus suflet pentru păstrarea memoriei Marinei române.
Sub deviza Ligii Navale Române filiala Mangalia este: „UN SINGUR GÂND, O SINGURĂ DORINȚĂ: DEZVOLTAREA CONȘTIINȚEI MARITIME A NAȚIEI” vă invităm pe data de Vineri, 17 mai 2024 între orele 11.00 – 13.00, pentru depănarea de amintiri de către cel care a fost sufletul înființării acestui obiectiv turistic emblematic pentru Mangalia și a Capelei Militare de Garnizoană, actuala biserică Sf. Maria din Mangalia, comandorul Eugen Bulboacă, în prezent președintele de onoare a Ligii Navale Române filiala Mangalia.
A transmis Consiliul Director al LNR, Filiala Mangalia.


Mangalia News, 14.05.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

Leave a Reply