Povestea lui Ioan Movilă și a înființării primei stațiuni pe litoral, Techirghiol – din serialul „Istoria Dobrogei”, de Aurelia Lăpușan

0
212
Am scris de multe ori despre Ioan Movilă căruia i se păstrează numele mai ales în legătură cu retrocedările oneroase ale proprietăților sale ajunse fără niciun drept în mâna unor vânători de terenuri, dar istoria litoralului românesc nu poate omite astăzi un capitol dedicat acestui întreprinzător curajos și vizionar, fondatorul unei stațiuni devenită prin timp un brand de sănătate.
S-a născut în Bucureşti, la 6 august 1847 şi a murit la Techirghiol, la 13 ianuarie 1904. Descindea din boierii Movileşti, familie cu un important rol politic şi cultural în secolul al XVll-lea, ctitori ai mânăstirii Suceviţa. Dintre Movileşti sunt cunoscuţi domnitorii Ieremia (1595-1606), Simion, Constantin, Alexandru, precum şi mitropolitul Kievului, Petru Movilă, cu mari merite în aducerea primelor tipografii în spaţiul valah.
Căpătase educaţie aleasă în ţară cu cei mai mari profesori ai timpului, apoi a plecat la Napoli, unde şi-a luat doctoratul în Drept. Revenit în ţară, a fost procuror şi judecător la Tribunalul Vlaşca, iar mai târziu, preşedinte al Tribunalului Galaţi. În 1888, brăilenii l-au ales deputat, iar în 1891, a fost numit prefect de Brăila. Retras din magistratură şi din viaţa politică, n-a putut rămâne în inactivitate. S-a apucat să construiască o staţiune balneară, pentru a valorifica proprietăţile terapeutice ale nămolului şi lacului Techirghiol. Strânsese o colecţie inestimabilă de peste 100 pânze româneşti şi străine, ce vor fi donate Pinacotecii Municipiului Bucureşti.

Frate cu Alexandrina Luchian, mama pictorului Luchian, a beneficiat de sfaturile și influența acestuia. Deţinea şi o extraordinară colecţie de manuscrise vechi – între care una din primele Pravile ale domnitorului Vasile Lupu, precum şi o colecție numismatică. Toate au fost donate Academiei Române.

Nu-i lipsea nimic, când, la inițiativa unor prieteni, aflând de proprietățile miraculoase ale lacului Techirghiol, îşi vinde într-o zi restul averii şi vine în Dobrogea reuşind să întemeieze, la 20 septembrie 1899, staţiunea Movilă – Techirghiol. A vrut mai mult decât să valorifice calităţile terapeutice ale nămolului de Techirghiol, ci să întemeieze un oraş de la temelie. (…).
Continuarea în ziuaconstanta.ro  (Autor: Aurelia Lăpușan).


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply