Zi festivă pentru Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor | Decernarea Premiilor Filialei Dobrogea a UZPR și a premiilor revistei Ex Ponto pe anii 2022 și 2023 | FOTO-VIDEO

0
386
Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța împreună cu Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România a organizat sâmbătă, 16 martie 2024, în Aula Bibliotecii Județene, ceremonia de decernare a Premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România pe anii 2022 și 2023 și a premiilor revistei Ex Ponto pe anii 2022 și 2023.
Eveniment emblematic pentru orașul Constanța, acordarea premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România este menită să aducă la cunoștința publicului literatura dobrogeană, scriitorii care o scriu și să ofere o perspectivă asupra valorilor pe care literatura le promovează în spațiul de cultură și civilizație dobrogeană, asupra identității culturale dobrogene.
Juriul care a acordat premiile a fost alcătuit din: prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, în calitate de președinte, prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet, coordonatoarea festivalului Poezie la nisip, dr. Daniela Varvara, redactorul-șef al revistei Ex Ponto, Ovidiu Dunăreanu și președinta Clubului Solteris, Emilia Dabu, ca membri.
Ceremonia a fost acompaniată de mai multe momente muzicale asigurate de către Cvartetul Ovidius, alcătuit din Cristina Dinescu (vioară), Mihai Dunărințiu (vioară), Tănase Garciu (violă), Ghiorghiță Tănase (cello). Cvartetul Ovidius unește tinerețea cu experiența muzicală a membrilor săi, în dorința de a aduce pe scenă un mesaj de valoare interpretativă în muzica clasică și nu numai. Muzicienii recunoscuți în plan național și internațional care alcătuiesc acest cvartet au prezentat publicului una dintre capodoperele marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.
De asemenea, cu ocazia ceremoniei, publicul a putut vedea și expoziția de desen în cărbune și pastel cu titlul INFORMALL, realizată de către artistul plastic Eusebio Spînu, expoziție care a ambientat scenografic scena Aulei Bibliotecii Județene. Unul dintre cei mai importanți ceramiști din România, Eusebio Spînu, semnează și trofeele care vor servi ca premii, fiecare fiind o piesă unicat.
„Artist vizual polivalent, abordând pictura, desenul, sculptura, Eusebio Spînu știe că este în primul rând ceramist. Știe că materialele ceramicii, dacă le cunoști tainele și le înțelegi, îți oferă chiar ele șansa de a fi și pictor și grafician și sculptor. (…) Artistul s-a născut la Constanța și, chiar dacă locuiește în București, are o legătură specială cu spațiul, cu pământul dobrogean, cu care consonează fizic, spiritual, vibrațional. El și acum își prepară singur materialele ceramice, folosind caolin de la Medgidia, nisip de la Nisipari, preparat după rețetele proprii”. (Maria Zintz).

Ovidiu Dunăreanu: „În toți acești ani, am avut aproape niște oameni deosebiți. Nu puteam să nu acord premiul Ex Ponto domnului Valentin Ciorbea”. Alte premii Ex Ponto au fost acordate scriitorului Titi Damian, lui Lucian Alexiu și Corinei Apostoleanu. „Am început colaborarea frumoasă de pe vremea Revistei Tomis. Vă mulțumesc”, a spus aceasta.
Cătălin Pavel a primit Premiul pentru proză, iar Aurelia Lăpușan a primit un Premiu pentru întreaga sa activitate.
„Modul de a scrie al doamnei Lăpușan nu seamănă cu stilul nimănui, dar totuși seamănă cu cel al tuturor scriitorilor adevărați”, a spus Ovidiu Dunăreanu.
”Sunt emoționată, sunt la o vârstă la care nu mă aștept la premii, dar iată că juriul îmi acordă acest premiu. Mă simt flatată și surprinsă”, a spus Aurelia Lăpușan, la acordarea premiului.
„Astăzi am primit un dar onorant, care mi-a adus multă bucurie: Un premiu pentru întreaga mea activitate, oferit de Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. Un laudatio elogios prezentat de scriitorul Ovidiu Dunăreanu, susținut și de profesorul Angelo Mitchievici și o statuetă numită Tanagra, semnată de prestigiosul ceramist Eugenio Spânu. O atmosferă prietenească, lângă oameni minunați. Într-un timp în care nu mai așteptam recunoașteri sau recompense, această distincție mi-a readus dorința de a continua. Misiunea mea asumată: să fac cunoscute istoria și unicitatea Dobrogei noastre. Respect, tuturor!”Aurelia Lăpușan.

Scriitorului Adrian Nicola i-a mai fost înmânat premiul revistei Ex Ponto. „Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat. De când am venit în lumea literară dobrogeană, am fost ajutat foarte mult”, a spus acesta la înmânarea premiului.
Gala premiilor Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România și ale Revistei Ex Ponto s-a încheiat cu o agapă colegială.
VIDEO, pe pagina de Fb ziuaconstanta

Mangalia News, 17.03.2024.piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply