Eveniment plastic! Expoziția „VALENTIN TĂNASE – UNIVERSUL ILUSTRAȚIEI”, la Cercul Militar Național. Vernisajul și lansarea Monografiei artistului, Miercuri, 20 martie 2024

0
461
„Este bine, din când în când, să ne amintim de bucuriile copilăriei, pe când răsfoiam cărți de povești, basme și legende istorice. Erau momente în care eroii din ilustrații prindeau viață și își trăiau aventurile, parcă aievea, în fața ochilor noștri. Eram copii și visam frumos.
Vă invit să retrăim pentru câteva clipe plăcerea imaginilor copilăriei și adolescenței în lumea expoziției mele “UNIVERSUL ILUSTRAȚIEI”, deschisă la “Galeria Artelor” a Cercului Militar Național din București, în perioada 18 martie – 4 aprilie 2024, zilnic între orele 11.00-19.00.
Vernisajul va avea loc în ziua de 20 martie 2024, la ora 18.00. Sunt prezentate pe simeze imagini, ilustrații și benzi desenate variate, adunate în peste 50 de ani de muncă, strădanie și dăruire în încercarea de a face ca litera cuvântului și farmecul povestirii să prindă viață și culoare pe coala albă de hârtie. Vă aștept cu plăcere!” – Valentin Tănase.
Cartea se poate comanda cu ajutorul lui Lucian Cristian Oancea. Monografia apare la initiativa si prin contributia sa.
„Pentru cititorii de o anumită vârstă, numele Valentin Tănase e un bilet de călătorie spre vacanțele copilăriei. Asta pentru că stilul lui impresionant prin realism și detalii, dar mai ales solar, optimist, spectaculos și foarte ușor de recunoscut l-a făcut o vedetă printre școlarii de la începutul anilor 80, care îl recunoșteau imediat în revistele destinate lor: Șoimii Patriei, Cutezătorii, Start spre viitor, în cărțile impecabil ilustrate (cine n-a citit celebrele “Povestiri Istorice”, scrise de Dumitru Almaș, sau superba repovestire a lui Haiawatha?), sau, șocant, în manualul de Limba Română de clasa a cincea.
Iar pentru că, orice s-ar crede, Cultura e creată de oameni, iar artiștii nu apar prin magie în manuale și enciclopedii, șase fani, creatori, cronicari, colecționari sau “doar” entuziaști ai benzilor desenate românești s-au strâns în jurul amintirilor comune și au alcătuit această carte-omagiu, ca să-i ajute pe cititorii de azi să călătorească în copilăria cititorilor de ieri.
Dincolo de nostalgie și de obligatoriul aspect enciclopedic, cartea oferă informații și ilustrații inedite, dar și (cel mai interesant pentru mine) un generos interviu cu Valentin Tănase. Și, poate cel mai important, trezește apetitul pentru o explorare mai amănunțită a operei sale BD, deocamdată ascunsă în biblioteci și arhive”. (Lucian Cristian Oancea).

Valentin Tănase, o monografie. Material de Eduard Pandele.
Volum coordonat de Lucian C. Oancea.

Mangalia News: Vă oferim un videoclip realizat în noiembrie 2023 de TVR CULTURAL, dedicat Maestrului Valentin Tănase – grafician, pictor, sculptor, cel mai titrat ilustrator de carte şi de benzi desenate, director al Studioului Artistic al Armatei:

MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.

Mangalia News, 16.03.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply