Dr. Gheorghe Vintilă – Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu | Istoria Dobrogei, serial semnat de Aurelia Lăpușan

0
558

Învățătorii Dinu și Sevasta Vintilă – brandul satului lor.

„Veți spune sătenilor că din mijlocul lor am pornit și că m-am întors tot în mijlocul lor, deoarece i-am iubit foarte mult” – Dr. George Vintilă.
Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Ion Jalea, Corneliu Medrea, Oscar Han, Nicolae Tonitza, Steriadi, Iser, Ressu, Lucian Grigorescu, Vasile Popescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Almășanu, Piliuță, Ion Bițan… O colecție de o valoare inestimabilă aflată pentru totdeauna într-un muzeu sătesc, primul de acest fel din România. Numele pe care-l poartă: Dinu și Sevasta Vintilă. O incursiune în istoria locului ne aduce în acest demers jurnalistic date inedite despre cei care au dat numele lor acestei comori.
Familia Vintilă este atestată în Topalu din anii 1850, când Nicolae Cheleș, plugar din Topalu, tatăl lui Dinu Vintilă, figura cu numele printre băjenarii de dincolo de Dunăre, de la Făcăieni, coborâtori în transhumanță din Transilvania. Dinu s-a născut în comuna Topalu, în anul 1875.
În memoriile sale, viitorul doctor Gheorghe Vintilă scria printre altele: „După absolvirea celor 5 clase primare la școala din Hârșova, tatăl meu a fost dat, de bunicu, băiat de prăvălie la „Frații Tair”, negustori turci din Hârșova. Trecând pe acolo, învățătorul său, domnul Mihăilescu, a fost indignat, căci copilul Dinu Cheleș era bun la învățătură. Domnul Mihăilescu i-a dat în taină bani și certificatul de absolvire a celor 5 clase, îndrumându-l către Școala Normală din Galați. Aici a reușit ca bursier. Directorul Școlii Normale, Mardare, îl sfătuiește să își schimbe numele din Cheleș în Vintilă.
După 5 ani, absolvă școala și este numit în satul său natal, Topalu, învățător al școlii abia înființate. După un an se căsătorește cu Sevasta Vlădoianu, născută în comuna Cegani, județul Ialomița, învățătoare în satul Satișchioi (astăzi, Crucea). În 1897, tinerii însurăței erau învățători ai școlii din Topalu.
Activitatea lor didactică se împletește cu cea socială, antrenând comunitatea locală la acțiuni caritabile. Astfel, au extins clădirea școlii cu încă 2 încăperi, construite din chirpici, cu munca voluntară a sătenilor din comună. Au instituit un curs seral de alfabetizare pentru bătrânii care nu știau carte. Aici a învățat bunicul meu să iscălească și să scrie, pentru că între timp devenise primarul comunei, scria Dinu Vintilă.
Au organizat o bibliotecă sătească. Au alcătuit un fel de Ateneu popular, unde alți învățători din județ țineau conferințe. Se juca teatru pentru copii. Au alcătuit cu aceștia corul școlii și cel bisericesc. A decorat școala cu reproduceri de tablouri morale și imagini cu animale. Mama învăța femeile din comună să crească viermi de mătase”.
Cei doi învățători au avut trei copii: Gheorghe Vintilă, care a devenit medic, Constantin Vintilă, ofițer, decedat pe front, la Budapesta în 1945, și Corina, licențiată în Litere. Pentru a-și putea ține copiii la școli superioare, familia Vintilă s-a mutat la Murfatlar, în 1914, apoi la Constanța și, în final, la București.
La 15 august 1916, Dinu Vintilă este mobilizat la Regimentul 34 Infanterie Constanța și pleacă pe front, fiind locotenent în rezervă. Pentru ceilalți membri ai familiei a urmat refugiul, cu tot cortegiul de lipsuri, ca pentru întreaga țară.
În 1918, se întorc la București și Dinu Vintilă își reia activitatea la Școala nr. 31, antrenându-se în multe activități obștești pentru refacerea unor imobile distruse de război, pentru ajutorarea oamenilor și mai ales pentru educația celor mici.
Pentru meritele sale deosebite a fost înaintat în gradul de institutor, apoi revizor școlar pentru clasa a II-a, inspector școlar pentru Plasa Hârșova din Dobrogea. A fost distins cu Coroana României în Grad de Cavaler; a primit Meritul Cultural clasa I, Medalia comemorativă pentru participarea la războiul din 1916-1918.[1]
Dinu Vintilă a murit la București, în anul 1931, la vârsta de 56 de ani, când încă era director al școlii „Alexandru Vlahuță” nr. 31 de băieți, din București, cartierul Floreasca.

Gheorghe Vintilă, o personalitate medicală

Continuarea, în ziuaconstanta.ro.
MN: Alte articole publicate de cotidianul online Mangalia News despre Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, vizionați AICI.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply