Leurda, planta minune, planta mileniului trei! – Dana Fodor Mateescu

0
406
Ieri am fost prin pădurea de lângă casă. Ne-am plimbat cu biclele toți trei, apoi am cules ghiocei și viorele. Nu vă pot spune cât de frumos a fost, cum cântau păsărelele și cum picau razele soarelui printre mugurii copacilor, gata să plesnească de bucurie!
La un moment dat, un miros puternic, de usturoi, mi-a adus aminte de… leurdă. Îmi dădea mama să mănânc când eram mică, îmi făcea salată.
Am privit în jos. La picioarele mele se așternea un covor verde-crud, o adevărată armată formată din soldăței de leurdă. Ce să fac? Să arunc buchețelul de viorele și ghiocei, nu mă îndemna inima. Și mai trebuia să merg și pe bicicletă. Atunci, mi-am umplut buzunarele de la hanorac și de la geacă. M-am blindat cu frunze de leurdă proaspătă. Puțeam a usturoi, dar eram mulțumită.
„Să vedeți ce salată vă fac eu, vouă, la prânz!”, le-am zis băieților.
Și-am plecat acasă. Știam că e o plantă-minune, un medicament sub formă pură. Să vă zic cum arată, în caz că nu știți: Are frunzele sub formă de paloș, verzi, lucioase și puteți să o recunoașteți simplu, după miros. (Dacă nu sunteți siguri, rupeți o frunză și frecați-o între degete!).
Leurda conţine mai multe substanţe binefăcătoare decât usturoiul (se înrudește cu el) şi este mult mai eficientă în tratarea bolilor. Calităţile ei terapeutice i-au făcut pe unii farmaciști să-i ofere titlul de „planta mileniului trei”, cu toate că ea este cunoscută de mii de ani.
Leurda era folosită ca medicament-aliment, care întărea organismul, încă din Grecia antică. Se pare că proprietăţile ei terapeutice au fost cercetate şi de medicii din Imperiul Roman, care recomandau planta pentru curăţarea sângelui şi pentru tratarea unui mare număr de boli, de la viermi intestinali până la suferinţe ale plămânilor. Și dacii mâncau leurda pentru a-și vindeca rinichii bolnavi și pentru detoxifiere.
Substanţele din leurdă îndepărtează toxinele şi bacteriile, contribuie la îmbunătăţirea digestiei, au un rol diuretic şi depurativ, eliminând cu succes paraziţii intestinali.
Leurda are efecte benefice şi asupra aparatului respirator, la nivelul căruia are rol antiseptic şi antiinflamator, prevenind virozele respiratorii şi afecţiunile pulmonare. Salata din leurdă curăţă sângele de toxine şi îi redau fluiditatea, reduc nivelul colesterolului rău, fortifică pereţii arterelor şi venelor, prevenind afecţiunile cardiace.
Leurda se numește în limba latină „Allium ursinum”, adică „usturoiul ursului”. De ce? Pentru că urșii sunt înnebuniți după ea. Imediat după ce ies din hibernare, ei caută această miraculoasă plantă, care îi ajută să-și redobândească forțele.
Leurda este bogată în sulfură de alil, elementul care îi imprimă gustul şi mirosul caracteristic plantelor din genul Allium, cele mai cunoscute fiind ceapa şi usturoiul. Are numeroase substanţe cu un valoros potenţial terapeutic: vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide şi proteine. Leurda este un excelent tonic natural. Ajută și la slăbit, dacă vă interesează.
Specialiștii spun că leurda este o adevărată binefacere pentru întregul organism, asupra căruia are un efect tonic, relaxant, antialergic şi dezinfectant.
Puteți face salată din leurdă (eu o amestec și cu puțin castravete, morcovi, țelină rasă și cu frunze de păpădie), supă sau sub formă de infuzie.
Dana Fodor Mateescu, revistatreispe.ro.

MN: Cărțile scrise cu har de Dana Fodor Mateescu pot fi comandate AICI. Articolele semnate de Dana și publicate de cotidianul online Mangalia News, pot fi citite AICI. Merită! În același timp, vă recomandăm cu căldură să vizitați și colecțiile de Artă populară de pe Artizanescu.ro și să comandați obiectele de artizanat preferate. Artizanescu.ro – https://www.artizanescu.ro – respectă tradițiile românești!

Mangalia News, 13.03.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply