Valentin Tănase: „1 Martie, călător / Îți aduce un Mărțișor / Și pe firul lui subțire, / Mult noroc și fericire!”

0
466
„Înscris deja în patrimoniul UNESCO, simbolul Mărțișorului are o tradiție străveche în spațiul balcanic. În epoca daco-romană, anul începea la 1 martie, astfel că această zi semnifica, nu doar începutul primăverii, ci și al noului an. Firul împletit alb și roșu simbolizează cele 365 de zile ale anului, fiind împletite din vechime de Baba Dochia, pe când urca oile la munte. Albul semnifică lumina, puritatea, candoarea, pacea, iar roșul, viața, puterea, energia.
Inițial considerat ca o amuletă, care apără de rele și necazuri, Mărțișorul a devenit un obiect oferit în dar reprezentantelor sexului frumos, ca simbol al afecțiunii și al prețuirii. În unele zone din Moldova și Transilvania este oferit și bărbaților.
La mulți ani, cu sănătate, bucurie și fericire tuturor doamnelor și domnișoarelor noastre, cu ocazia Mărțișorului și a primei zi de primăvară!” – Valentin Tănase.
MN: Admirabilele lucrări ale artistului plastic Valentin Tănase, publicate de cotidianul online Mangalia News pot fi vizualizate AICI.

Mangalia News, 01.03.2024.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply