Bilanțul Poliţiei de Frontieră Română pe anul 2023

0
319
Anul 2023 a fost unul complex, cu multiple situații și evenimente de anvergură. În acest context, Poliţia de Frontieră a înregistrat rezultate remarcabile de creștere a constatărilor pe segmente de activitate importante, atât în ceea ce priveşte activităţile de control, cât şi de supraveghere ale frontierelor României.
Dat fiind rolul nostru în procesul de ADERARE LA SPAȚIUL SCHENGEN, au fost depuse eforturi susținute pentru implementarea măsurilor prevăzute de legislația europeană în materie, nu doar în ceea ce privește procedurile aplicatepregătirea resursei umane, ci și dotarea cu tehnologie modernă.
În aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene privind eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime ale României, Poliția de Frontieră a efectuat toate măsurile necesare pentru pregătirea celor 17 puncte de frontieră aeroportuară și 5 puncte de frontieră maritime cu care vom intra în Spațiul Schengen din 31 martie 2024.
Referitor la consecințele CRIZEI MILITARE DIN UCRAINA, am continuat și în anul anterior să aplicăm toate măsurile necesare de gestionare a situației care a pus o presiune continuă pe punctele de trecere a frontierei de la granița comună.
Pentru controlul documentelor și fluidizarea traficului, a fost suplimentat personalul din punctele de frontierăs-au creat fluxuri separate pentru persoanele fără documente şi au fost deschise traficului 3 puncte noi, respectiv Vicovu de Sus, Racovăţ şi Bumbăta, în timp ce prin Valea Vişeului a fost reluat traficul.
În același context se situează și controlul coordonat pe sensul de intrare în țară din Punctul de Trecere a Frontierei Albița, măsură menită să optimizeze în mod special traficul de mărfuri dintre cele două state.
În acest context, traficul cetățenilor ucraineni a crescut cu aproximativ 20% comparativ cu anul 2022, din totalul de aproape 7,6 milioane de cetățeni ucraineni, peste 1,4 milioane fiind minori.
Tot aici se remarcă şi cei 4.383 de cetăţeni ucraineni depistaţi cu intrare ilegală, deveniţi ulterior solicitanţi de protecţie temporară sau azil în ţara noastră, o cifră în scădere ușoară cu circa 10% față de 2022, anul declanșării războiului.
În continuare prezentăm rezultate succinte ale ACTIVITĂŢILOR OPERATIVE şi voi începe cu cele din domeniul controlului trecerii frontierei, unde se poate observa că valorile traficului de călători prin punctele de frontieră au cunoscut, în anul 2023, o creştere cu aproape 15%.
Ca urmare a atenţiei deosebite acordată asigurării mediului de securitate şi siguranţă naţională, în punctele de trecere a frontierei au fost descoperite aproximativ 155.000 de semnalări naţionale ori Schengen şi aproximativ 1.700 de persoane urmărite general.
Tot în acest context, am înregistrat cea mai mare valoare a traficului în perioada unui weekend și mă refer aici la al doilea weekend al lunii august 2023, cu aproximativ 1,5 milioane de călători, în creștere cu peste 25% față de perioada similară a anului anterior și cu aproape 40% față de 2019, anul de dinaintea pandemiei.
În ceea ce privește TRANZITUL MIJLOACELOR DE TRANSPORT, la nivel naţional am înregistrat, de asemenea, o creştere cu aproximativ 11%, aspect situat tot în contextul conflictului din Ucraina.
Evidenţiem însă că, presiunea cea mai mare continuă să fie la frontierele cu Republica Moldova și Ucraina, unde valorile sunt în creștere cu aproximativ 17%, respectiv 16%. (…)
Continuarea, AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply