Cum e posibil să se desființeze Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”??? Opinia doamnei prof. dr. Elise Stan, etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română

0
460

Cum e posibil???

Am aflat cu stupoare și cu mare îngrijorare despre desființarea Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, de la Craiova. Oare chiar este posibil una ca asta? Oare chiar asa cred cei care au luat această hotărâre că se va reface bugetul țării? Distrugând Cultura și, în acest fel, anihilând educația prin cultură? Ce are oare un popor mai de preţ? Cultura!
Da, este adevărat, cultura se face cu bani, dar așa-zisele „pierderi” de azi în Cultură și Educaţie sunt câștiguri sigure, mâine. Investiția în Cultură este o investiţie pe termen lung.
Dacă nu ne îngrijim astăzi, nu vom avea lucruri bune peste zece, douăzeci de ani.
Gloria și eternitatea unui popor stau în cultura sa, ea reprezentând puterea spirituală care dă înălțare și veșnicie. De-a lungul istoriei sale zbuciumate, poporul român, a dăinuit și va dăinui în veacuri prin sine și cultura sa, datinile și obiceiurile, portul, cântecul și jocul fiindu-i mereu alături și la bine și la rău, apărându-l întotdeauna în lupta sa eternă pentru existența națională în vatra străbună. De aici rezidă rolul acestor instituții de artă profesionistă, ansamblurile folclorice, care trebuie să prezinte, dar să și apere folclorul românesc născut pe aceste plaiuri mioritice hărăzite de Dumnezeu.
Ansamblurile folclorice profesioniste au și ele rostul lor foarte important. Și datorită existenței acestor instituții de cultură, muzica populară a intrat în drepturile ei firești, și i-a fost recunoscută importanţa, atât pentru impactul ei în prezent, cât și pentru consecinţele pe termen lung, atât pentru educaţia culturală, cât și pentru memoria culturală. Prin intermediul acestor ansambluri, actul de cultură este ilustrat cuprinzător, în diversitatea sa. Menținerea în viață a acestor ansambluri folclorice este cu atât mai justificată cu cât se vorbește tot mai mult și tot mai des despre păstrarea, promovarea și valorificarea tradițiilor acestui neam ca să nu devenim din popor, populaţie. Moștenirea culturală nu este vorbă-n vânt, ci o energie a însăși prezenței și continuității noastre.
Dacă mai există puţin respect pentru valorile acestui neam, pentru identitatea sa în concertul națiunilor, atunci nu ne putem permite să desființăm un ansamblu folcloric asa cum este Ansamblul „Maria Tănase” care este un colectiv artistic renumit, un adevărat brand.
Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” duce mai departe o tradiție în care cultura rurală nu se pierde și nu se pervertește la impactul cu orașul și cu civilizația acestuia. O poveste de 30 de ani trăită cu pasiune și dăruire totală.
30 de ani care au lăsat o amprentă adâncă în sufletul, mintea și inima celor care au servit și servesc încă arta în cadrul acestui colectiv. 30 de ani de împliniri și de succese. În tot acest timp s-au dat mii de concerte la care au participat milioane de spectatori, s-au pus în scenă zeci de titluri de spectacole în premieră, s-au înregistrat sute de melodii la Radio și au avut loc nenumărate apariții la Televiziune.
Cuvintele nu reușesc să evoce extraordinara activitate desfășurată timp de 3 decenii a acestei instituții de artă profesionistă care a reușit să păstreze și să valorifice la cote superioare folclorul românesc, realizând de-a lungul anilor spectacole deosebite atât din punct de vedere calitativ cât și autentic.
Încă de la debut, din anul 1992, constituit ca un continuator al marelui ansamblu „Nicolae Bălcescu” din Craiova, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” s-a impus prin realizarea unor producții artistice de referință. Munca perseverentă, profesionalismul artiștilor au ridicat de-a lungul anilor prestigiul și personalitatea ansamblului care a reprezentat cu demnitate folclorul românesc cu ocazia turneelor din țară și străinătate.
La această instituție au debutat și s-au format artiști de valoare națională, oameni cu talent ce fac și astăzi faima folclorului românesc.
Arhiva Televiziunii Române, instituție cu care Ansamblul „Maria Tănase” a colaborat încă de la debut, păstrează imagini document de o valoare inestimabilă, care au rămas și vor rămâne mărturie peste timp a valorii incontestabile a acestui prestigios colectiv artistic.
Dacă această instituție de cultură a supraviețuit până acum și și-a îndeplinit misiunea, aceasta a fost meritul tuturor celor care au pus suflet în acest Ansamblu, soliști vocali și instrumentiști, dirijori, coregrafi, dansatori, directori și coordonatori care au trudit să nu dezonoreze tradiția populară românească, să nu aducă atingere purității și frumuseții desăvârșite a folclorului românesc.
Tuturor celor care, prin talentul, harul și dăruirea lor, au adus și au menținut, în ciuda numeroaselor și diverselor dificultăți, faima și strălucirea artei folclorice interpretativ – creatoare, le datorăm gratitudinea noastră. Mulțumirea pentru acești oameni care au adus tuturor atâta fericire în suflet și atâta fală pentru neamul românesc, se concretizează astăzi prin desființarea acestei instituții de cultură. E posibil? Din păcate, da, este cu putință. În ciuda acestui fapt, eu încă mai am speranță că aleșii noștri vor reveni asupra deciziei lor și vor demonstra în ceasul al 13-lea că n-au uitat că au datoria sacră de a menține vie flacăra spiritualității neamului românesc.
Prof. dr. Elise Stan,
etnomuzicolog și realizator de emisiuni la Televiziunea Română.


Mangalia News, 19.12.2023.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply