Emil Ghinea, model de perseverență, pasiune și curaj, pentru tinerele generații: „Să facem posibil, din imposibil și din talent, artă!” (FOTO-VIDEO)

0
1520

PILOTUL EMIL GHINEA, MODEL DE PERSEVERENȚĂ, TALENT SI CURAJ PENTRU TINERELE GENERAȚII.

Născut și crescut în Mangalia, oras la malul mării, pilotul Emil Ghinea, în vârstă de 45 de ani, căsătorit, cu doi copii, a debutat in lumea curselor auto la vârsta de 31 de ani. De la 18 ani, visa sa devină pilot. Terminând un liceu cu profil industrial, si-a dorit să urmeze Facultatea de Inginerie Auto de la Brașov, cuibul motorsportului romanesc. Nu a avut susținerea suficientă si a renunțat. La vârsta de 31 de ani, prin surse proprii, dezvolta o masină de curse si participa in campionatele regionale si nationale de viteză in coastă. El a  reusit, in anul 2011, să domine clasa H3 in Campionatul National de Viteza in Coasta – campionat ce se desfășoară in zonele montane ale Romaniei, obtinand 4 titluri de campion al României (anii 2011, 2013, 2014, 2019), 3 titluri de vicecampion (2012, 2015 si 2018)  si un titlu de vicecampion la clasa GT (2017), iar in anul 2019 a participat si in cadrul Campionatului de Super Rally, unde si-a adjudecat titlul de campion, clasa 3A. Anii 2022 si 2023 l-au adus pe treapta cea mai inalta a motorsportului romanesc, batalia la OPEN, clasandu-se pe locul secund, la un pas de TITLUL SUPREM.
Pilotul Emil Ghinea este licentiat al Federatiei Române de Automobilism Sportiv, cu numărul de licenta 440. El si-a propus, în functie de buget, să concureze, în anul 2024, la 3 campionate interne si 4 etape europene: Campionatul National de Viteză in Coastă, Campionatul National de Viteză în Coastă Masters, Campionatul Național de Super Rally și European Hill Climb, campionate ce se desfasoară in zone montane, pe trasee in pantă, cu o lungime care variază intre 3.5 km si 8 km, dar si trasee stradale, în centrele orașelor (Super Rally).

Emil Ghinea si-a căpătat respectul în lumea curselor de masini datorita locului de unde provine, loc atipic pentru dezvoltarea performantelor unui pilot de curse, datorita reliefului ce nu-i permite antrenamente, colegii numindu-l “marinarul”. Este respectat pentru seriozitatea si talentul cu care a abordat intotdeauna o cursa – el nu a concurat niciodată pentru locul 2, intotdeauna pentru locul 1, loc ce l-a obtinut inca din primul an. Este respectat și datorită masinilor cu care a concurat: prima, un Renault 5 GT Turbo – numita de jurnalisti “portocala mecanică”, poate cel mai puternic si performant Renault 5 GT Turbo preparat vreodată de un pasionat al curselor – conceptie proprie, proiect care a durat 3 ani, impreuna cu 2 prieteni apropiati, Veve (RIP) si Shoni, dar si o echipa de mecanici cu traditie in lumea curselor din Sfantu Gheorghe, condusa de regretatul Jan Pescaru (RIP), masină cu care a cucerit 2 titluri de campion H3 si unul de vicecampion.
Din anul 2014, până în 2019, a pilotat Renault Clio V6 Trophy, o mașină construită de Renault Motosport in serie limitata, o “mașină imposibilă”, cum o numesc multi cunoscători, dar cu care, desi i-a dat multe bătăi de cap, Emil Ghinea a reusit, cu încăpățânare si perseverență, să câștige un titlu de campion național la H3 si 3 titluri de vicecampion national, la H3 si clasa GT.

Din anul 2020, Emil Ghinea a pilotat un prototip car, Norma M20F, mașină fabricată in sudul Frantei, cu o putere initială de 300 HP, cu tractiune spate.
La finele anului 2021, pilotul Emil Ghinea s-a aflat in Top 4, la Campionatul National de Viteza in Coasta (in jur de 90 participanti), iar la Super Rally s-a clasat de cele mai multe ori in Top 3, la OPEN (in jur de 40 participanti).
In anul 2022, s-a facut o investitie foarte mare in achizitionarea unui motor nou preparat în UK, ceea ce a adus posibilitatea de a urca în clasament, tintind spre target-ul Suprem de a fi pe locul 1 la OPEN, pe care și-l dorește orice pilot care concurează la OPEN.
Anul 2022 a fost un an foarte benefic in Campionatul National de Viteză în Coastă, cursa de la Rânca aducându-i pentru prima data în carieră primul loc la OPEN, fiind precedată de Reșita și Baia Mare, dar fiabilitatea motorului a lăsat de dorit. Problemele tehnice au dus la pierderea de puncte valoroase, dar, cu toate acestea Emil a obtinut la finele lui 2022, locul 2 in clasamentul general OPEN, locul 3 la Categoria II, locul 2 la Grupa CN E2-SC si locul 2 la Clasa CN E2-SC-3000.

In anul 2023, Emil Ghinea a participat la 3 campionate interne, clasicul Campionat National de Viteză în Coastă, unde s-a clasat pe locul 2 la OPEN, locul 2 categoria II, locul 2 clasa CN E2-SC, locul 2 grupa E2-SC-3000, dar si in CNVC Masters, unde s-a clasat pe locul 2 la OPEN, locul 4 categoria II, locul 3 clasa CN E2-SC, locul 3 grupa CN E2 SC-3000 si Campionatul National de Super Rally, unde s-a clasat pe locul II la categoria GT- cu Clio V6 Trophy.
De remarcat faptul că, alături de pilotul EMIL GHINEA se află o echipă inimoasă si performantă, care nu a renunțat niciodată în bătălia cu timpii, reușind să facă mașina de concurs să meargă, chiar dacă lucrurile păreau uneori critice. Ei sunt: Gabi, Nicu, Claudiu, Dragoș, Marius, Ciprian, Andrei și familiile lor minunate.
Citiți și articolul: Excelentă idee!!! Elevi din Mangalia, în vizită la multiplul campion Emil Ghinea | „Școala Altfel”, despre Motorsport și despre viitorul tuturor disciplinelor sportive (FOTO-VIDEO)

Mangalia News este partener media al pilotului Emil Ghinea și al echipei sale. Vă invităm să vizionați aici toate articolele publicate de noi, despre Emil, Campionul nostru de la Marea cea Mare.

COMENTARII:
Florin Hangu: Aviz celor care vor să îmbrățișeze acest sport: Aveți nevoie de un model pe care să-l urmați? Îl recomand cu toată responsabilitatea pe multiplul campion EMIL GHINEA.

Mangalia News, 06.12.2023.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply